Friday, August 29, 2014

NASI KUNING IKAN..

ASSALAMMUALAIKUM DAB SALAM SEJAHTERA,,

Malam-malam nak update menu lagi. Jangan bosan ye memasak. Tapi kadang kita yang selalu memasak ni pandai bosan nak memasak. Bukan bosan pasal apa tapi tidak ada idea nak masak. Kalau kebosanan melanda diri dila cepat-cepat google cari idea masakan.hehe..

Menu ni dah 3 hari yang lepas tapi tidak sempat nak update. Nasi kuning ni kalau di sabah adalah menu sarapan paling digemari ramai selain nasi lemak dan roti canai dan macam-macam lagilah. So, beberapa hari lepas teringin nak makan terus buat untuk makan tengahari. Ha, nak buat makan tengahri pun okay apa..memandangkan ada ikan putih kecik sesuai sangatlah dengan nasi kuning ni. Menu ni senang saja tapi dila nak kongsi juga..hehe,,,jangan marah haa..okay jom semak resepi.


Nasi Kuning Ikan

Nasi Kuning
- 1 1/2 cwn beras biasa
- 1 cwn santan cair
- 1 inci halia * dihiris
- 2-3 helai daun pandan
- secubit garam

Ikan
- secubit garam
-1 sd kecil serbuk kunyit
- minyak untuk menggoreng ikan

Sambal Lada
- segenggam lada kering ( x dpt agak berapa gram) di rebus dan kisar halus
- 3 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan
- 2 sudu mkn air asam jawa
- garam dan gula
- 2 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan lain
- timun
- telur rebus (pilihan,kalau nak)

Kaedahnya :

Untuk nasi kuning kaedahnya sama macam masak nasi lemak atau nasi biasa. Dila masak di periuk elektrik dahulu. Beras yang sudah dicuci masukkan dalam periuk dan masukkan santan cair, halia, daun pandan (ikat simpul dulu) dan secubit garam. Gaul sebati dan masak di periuk elektrik. Apabila nasi dah kering dila pindahkan ke dalam periuk kukusan dan kukus selama 5-10 minit atau sehingga masak.

Untuk ikan pula apabila ikan dah dibersihkan lumur dengan garam dan kunyit. Kemudian goreng sehingga masak.

Sambal pula, tuangkan sedikit minyak ke dalam kuali dan masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi. Kemudian tambah air asam jawa dan gaul sebati. Sentiasa kacau-kacau sambalnya ya sebab nanti sambal cepat hangus yang dibahagian bawah. Nanti jadi hitam sambalnya.huhu..Perasakan dengan gula dan garam dan masak sehingga terbit minyak dipermukaan sambal tu. Kalau nak sambal cair sedikit tambahla air. Ikut selera masing2 la kalau nak pekat atau tidak. Apabila terbit minyak matikanla api.

Okay dah siap semua bolehla dihidangkan dalam 1 piring @ pinggan. Selamat mencuba.
-

Segmen Pencarian Bloglist by Syaz Harzays Minme

http://syazdanny2329.blogspot.com/ 




ASSALAMMUALAIKUM,,

Jom kawan-kawan blogger sertai segmen ni,,untuk tambah kenalan dan manatau bertukar-tukar info dan ilmu, inshaAllah..Klik je dekat banner tu ye,,tq^_^

Wednesday, August 27, 2014

KEK SPAN VANILLA GEBU

ASSALAMMUALAIKUM

Kelmarin petang rasa nak membaking tiba-tiba muncul. Dengan pantasnya dila capai handphone then trus google resepi kek span yang simple. Banyak sangat resepi kek span ni tapi ada yang bahan2nya dila takda kat rumah. So, godek punya godek sekali terjumpa resepi dari otai masak termashur..(betulkah ejaan tu??) sapa lagi kalo bukan CMG ya'll,,Dapur Tanpa Sempadan  okay.

Tapikan dila ada ubah sikit2 bab sukatan coz dalam rumah takda penimbang so dila guna sukatan cawan @measuring spoon untuk memudahkan rakan2 lain yang xda penimbang mcm i??hehe.. Alhamdulillah walaupun derhaka sikit dengan resepinya tapi menjadi ya'll..yang penting husband dila suka..hehe..ok sebelum tu terima kasih sangat pada DTS kerana berkongsi ilmunya..seriously rasanya macam cheese kek padahal guna butter je pun..sedap and gebuss...jom semak resepi versi dila dari ladang,,,ekekeke...


KEK SPAN VANILLA

Bahan2nya :

Bahan A
- 1/2 cwn tepung gandum
- 1/4 cwn susu segar @ susu cair
- 3 biji kuning telur (sizeB)
- 50gm butter
- 1tsp baking powder
- 1tsp esen vanilla

Bahan B
- 3 biji putih telur (size B)
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1/3 cwn gula kasar

Kaedahnya :

Panaskan oven pada suhu 150 drjah selsius atau mengikut kepanasan oven masing2.
Lengserkan loyang dengan sedikit butter dan lapis dengan kertas minyak @baking paper ( dila guna loyang kecil atau loaf pan )

 Kaedah membuat kek ni unik sikit. Okay, mula-mula kita cairkan butter dalam periuk kecil dan bila dah cair sepenuhnya matikan api. Terus masukkan tepung dan semua bahan2 A. Kacau sebati sampai licin. Ketepikan.

Pukul putih telur sampai berbuih, kemudian tepung jagung dan gula kasar disatukan (gula tu dila kisar hingga halus baru gaul sekali dengan tepung jagung). Campur sedikit demi sedikit campuran gula dan tepung tadi ke dalam putih telur tadi dan mixer hingga putih kembang jadinya.

Campurkan adunan putih telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan bhn A tadi dengan kaedah kaup balik dan buat sehingga sebati semuanya. Tuang adunan kek ke dalam loyang tadi. Dan masukkan la ke dalam oven tadi. Dila bakar dalam masa 25 minit ja dengan suhu 150 c. Keluarkan kek dari oven dan cucuk tengah2 kek dengan lidi..kalau keluar bersih masak la suda kek kita.. Keluarkan kek dari loyang tu ye then sejukkan atas redai.. Dah siap bole makan la..Selamat mencuba!! Kalau ada yang tak faham atau kurang tepat bole tanya dila okay...^_^


Tuesday, August 26, 2014

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis dengan sedikit sahaja minyak ok. Dah separuh masak angkat dan ketepikan. Biarkan sejuk seketika pada suhu bilik.Jangan pula dimasukkan dalam peti sejuk.hehe,,
- Ambil sekeping kulit popia dan sudukan sayur2 tadi mengikut kuantiti yang disukai, kemudian latk jejjari ketam tadi, gulung dan titiskan air dihujung atau penjuru kulit popia tadi dan gulung hingga habis.
- Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng popia. Perlu diingat jika menggoreng popia sama seperti goreng karipap, apinya jangan terlalu kuat dan minyak sederhana panas baru masukkan popia tadi. Kalau api sangat panas nanti kulit bahagian dalam tak masak dan di luar sahaja yang rangup. sentiasa balik2kan popia dan bila dah keperangan bole la diangkat dan sedap cecah popia bersama sos sili thai atau sos kesukaan anda. Okay selamat mencuba!!
-

Monday, August 25, 2014

TERUNG MASAK LEMAK

ASSALAMMUALIKUM




Okay untuk tengahari ni dila akan berkongsi 1 lagi resepi 'simple' tapi sedap. Menu ni encik suami request. Dia teringin nak sayur terung masak lemak ni. Lama juga tidak masak sayur2 yang bersantan. Tapi kali ni dila tak guna santan segar tapi dila gantikan dengan susu isian sejat Marigold.

Ringan sikit rasa lemaknya dan yang penting suami dila suka. Sekali lagi terung ni petik jak dekat halaman depan rumah. Segar dari ladang gitu. Menu tengahari ni dila gabungkan dengan ikan putih goreng tapi ikan goreng xpayahla bagi resepi kan, semua pun pandai,,hehe..okayla jom semak resepi.

SAYUR TERUNG MASAK LEMAK
Bahan-bahannya :
(hidangan untuk 2 org ja)
- 4 batang@ biji terung muda
- 1 batang serai *dititik
- 2 ulas bawang merah *ditumbuk halus
- 2 ulas bawang putih*ditumbuk halus
- sedikit ikan bilis kering @ikan masin aka ikan kering pun bole
-1 inci halia *ditumbuk halus
- 1/2 inci kunyit hidup *ditumbuk halus
- sedikit minyak untuk menumis
-1 kiub ayam knorr
- 4 cawan air
- 2 sudu besar susu isian sejat
- Garam

Kaedahnya :

1. Terung dibelah dan potong memanjang atau menyerong ikut kesukaan masing2.
2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk masukkan serai dan bahan2 yang ditumbuk halus.
3. Setelah naik bau masukkan air dan biarkan air mendidih baru masukkan terung.
4. Agak2 terung dah masak masukkan susu dan gaul seketika, kecilkan api dan biarkan mendidih seketika baru matikan api. Sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba!!


SAYUR KACANG BUNCIS GORENG BERSAMA TAUHU

ASSALAMMUALAIKUM



Selamat pagi isnin blogger, menu ni dah beberapa hari yang lepas tapi baru teringat nak kongsi. Menu 'simple2' je and as usually bahan utama atau hero menu ni kacang buncis yang kami tanam kat belakang rumah. Alhamdulillah hasil pertama menjadi juga.

Menu 'simple' ni saya suka masak dan campur tauhu basah yang digoreng terlebih dahulu. Sedap tau bagi yang gemar makan tauhu. Tapi ada juga yang tak suka xpayah letak la.. Dan kutipan hasil tanaman pada waktu memang puas hati. Cili padi macam biasa memang takkan berhenti membuahkan hasil. Terung pun begitu dan sayur kangkung terus mengeluarkan pucuk baru.Tapi terung takda pula dalam gambar lupa nak letak..hehe.. Macam biasa hasil2 yang banyak ni kami akan bawa ke rumah mertua dan adik-beradik. Tak bole habis ni kalau berdua ja yang makannya,,hehe,,,papun jom jamu mata.

SAYUR KACANG BUNCIS GORENG BERSAMA TAUHU
Bahan-bahan:

- segenggam sayur kacang buncis ( potong serong )
- 2 ketul tauhu basah ( potong kecil dan goreng )
- 2 ulas bawang putih ( ditumbuk halus )
- 1 biji lada besar (dihiris tipis)
- 1sudu kecil sos tiram
-  garam dan serbuk perasa
- sedikit minyak untuk menumis

Kaedahnya :

1. Sayur dipotong serong dan dicuci bersih.
2. Tauhu basah dipotong dadu dan digoreng dengan minyak yang banyak. Apabila keperengan angkat dan toskan.
3. Di kuali lain, panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang putih yang ditumbuk halus, lada besar, kemudian sayur tadi. kacau goreng dan kalau suka berkuah boleh tambahkan sedikit air dan masukkan sos tiram. Kemudian perasakn dengan dengan garam dan serbuk perasa, kacau hingga sayur masak dan akhir sekali baru masukkan tauhu tadi. Gaul seketika kemudian matikan api. Sedia dihidang.

Selamat mencuba.

Sunday, August 24, 2014

Segmen Blogwalking Bulan Kemerdekaan

 http://hanyadihatiku.blogspot.com/

    



Taman mini aka mini Taj Mahal??

ASSALAMMUALAIKUM

Mini Taj Mahal??ha ini husband i bagi nama..taman mini ni dia buat khas untuk i,,^_^,,terharu dengan usaha suami tercinta buat tempat gantung bunga2 hiasan. Tapi tak banyak lagi la. Setiap pagi tengok bunga2 yang digantung ni rasa segar dan indah pemandangan. Alhamdulillah menjadi juga hasil tangan ini.

Sebenarnya tak susah menanam bunga atau sayur2an. Terpulang pada kemahuan diri dan sedikit effort diperlukan. Kalau tak nanti terhenti separuh jalan k...Dan rajin siram pagi dan petang. Dan menanam bunga-bungaan ni salah satu terapi buat kita. Perasaan gembira dan puashati melihat hasil kerja tangan sendiri. Dan menurut salah satu pakar motivasi negara, sekiranya kita tanam bunga ros depan rumah atau sekeliling rumahla, kemudian bunga tersebut kembang mekar dengan izin Allah, maknanya orang dalam rumah tersebut mempunyai aura yang positif dan tumbuhan disekeliling rumah menarik aura penghuni dalam rumah...tengok tu...

Lagi satu tumbuhan2 ni semua kan berzikir,,so sambil2 bercucuk tanam tu kita juga memperolehi pahala melaluinya,,burung2, kumbang2 dan sewaktu dengannya dapat memperolehi manfaat darinya..tak hebat tu??eh bukan nak bangga diri ya,,,jauh sekali,,tapi ingin berkongsi seciput info tentang bertanam-tanam ni..kalau ada maklumat yang salah mohon teguran dari u olls okay...relahati menerima,,,okay Selamat bercucuk tanam...^_^

Friday, August 22, 2014

BERDOA, SABAR DAN TERUS BERDOA...TAKZIAH BUAT KELUARGA MH17..

ASSALAMMUALAIKUM...

Selamat pagi dan semoga hari jumaat yang mulia ini menjadikan kita manusia yang lebih bertakwa, positif dan lebih baik dari semalam. Hari ini negara kita menerima jenazah mangsa yang terlibat dalam nahas MH17. Pastinya setiap keluarga bersabar menanti ketibaan jenazah keluarga masing-masing. 

Kehilangan orang yang tersayang dan lebih-lebih lagi mereka yang sangat dekat dengan kita memang sangat menyakitkan dan teramat sedih. Hanya Allah sahaja yang mengetahui betapa ketika itu kita sedaya upaya bersabar dan kuat menghadapinya. Dila sendiri pernah melalui saat-saat getir itu apabila kehilangan ibu tercinta ketika 2008 dan pada waktu itu dila masih berada di universiti (UMS) dan berada di tahun terakhir.

Ibu tercinta terlibat dalam kemalangan jalanraya bersama ayah dan adik bongsu, ayah hanya cedera ringan dan alhamdulillah adik selamat dan tidak cedera. Namun arwah ibu mengalami kecederaan bahagian tulang belakang dan hanya bertahan selama 2 malam sahaja. Dila sempat menjaga arwah ibu dihospital dan tak sangka itulah kali terakhir kami bercakap sebelum ibu dimasukkan kedalam wad icu..

Kesedihan yang dila alami ketika itu hanya Allah yang tahu apabila esok paginya dekat waktu zuhur doktor mengesahkan arwah ibu telah tiada. Sungguh dila tak puas lagi bermanja dengan ibu dan setiap waktu berdoa semoga Allah berikan dila kekuatan dan semangat memandangkan ayah masih lagi belum sihat sepenuhnya dan adik2 masih kecil dan bersekolah.

Alhamdulillah sudah 6 tahun pemergian arwah ibu dan kini dila lebih tenang dan sentiasa menitipkan doa untuk arwah ibu tercinta di 'sana'. 

Kepada ahli keluarga MH17, terutama yang beragama islam, hanya doa penguat jiwa kita dikala ujian seperti ini menimpa. Percayalah, perancangan Allah adalah yang terbaik buat hambanya dan setiap yang berlaku itu ada hikmah yang tersembunyi. Bersangka baik dengan Allah dan redha dengan segala yang berlaku. Kita bertuah kerana Allah memilih kita untuk di ujiNya dan dengan itu kita akan makin dekat dengan Allah. Semoga Allah sentiasa melindungi kita dan peroleh rahmat dariNya...Amin..

Thursday, August 21, 2014

NASI GORENG KAMPUNG...RESEPI DARI LADANG

ASSALAMMUALAIKUM...

Selamat pagi semua, apabila terjaga dari tidur diwaktu subuh atau sebelumnya kita disuruh berdoa dn memanjatkan kesyukuran kepadaNya sebagai tanda terima kasih kita kepada Pencipta kerana masih memberikan kita nafas dan merasai nikmatNya di dunia ini..Kata Prof Muhaya, amalkan setiap hari bersyukur dengan segala nikmat dan rahmat yang kita perolehi hari ini. Bersyukur dengan apa yang kita ada dan perolehi ketika ini, inshaAllah, kita akan menjadi manusia yang kuat dan positif serta gembira melalui hidup ini...

Mukaddimah di awal pagi,,sebagai peringatan untuk diri sendiri,,,sory ye tazkirah di pagi hari, ok alhamdulillah hari ni nak kongsi menu sarapan pagi yang ringkas, mudah dan sedap. Memandangkan nasi semalam berbaki so i putuskan buat nasi goreng kampung,,dan semua bahan untuknya sedia ada,,kalau sayur kangkung memang sedia maklum banyak kat batas. Mungkin ramai dah yang tahu macamana nak buat menu ni tapi aku saja nak kongsi juga bagi sesiapa yang baru nak belajar masak,,hehe,,ok la jom kita mula...

 
Bahan-bahan Nasi Goreng Kampung

- 1 1/2 cawan Nasi putih ( bermalam punya sedap )
- 1 ulas bawang putih* (ditumbuk halus)
- 1 ulas bawang putih*
- 3 biji cili padi*
- sedikit ikan bilis ( korang agak2 sendiri nak banyak @ x )
- 1 biji telur
- beberapa tangkai sayur kangkung ( potong2)
- secubit serbuk lada hitam ( kalau x suka x payah letak )
- garam dan perasa
- minyak untuk menumis

Kaedah@Method :

 tumbuk halus bahan2 bertanda*, kemudian panaskan sedikit minyak dan goreng ikan bilis sehingga garing dan masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi, naik bau tumisan pecahkan telur dalam kuali tadi,,gaul sebati.
Masukkan nasi, sayur kangkung dan gaul mesra. Perasakn dengan serbuk lada hitam dan garam. dah sebati semua matikan api. Sedia dihidang...


Selamat mencuba!!^_^



Wednesday, August 20, 2014

KUAH KACANG BERDAGING MUDAHDAN SEDAP..

ASSALAMMUALAIKUM..

Selamat malam semua, siang tadi sibuk buat kuah kacang untuk bestpren suami i, untuk 50 orang u olls..sebenarnya 1st time masak kuah kacang sebanyak ini..tapi alhamdulillah cukup rasanya coz time wat open house awal raya aritu i buat x sampai 2 kg daging untuk tetamu dkt2 50 i agak le..and kuah kacang berbaki,,so kali ni, i dengan berani matinya estimated bahan2 lebih dari yang i masak sebelum ni,,dan ini adalah resepi yang sangat simple bagi mereka yang x lengkap rempah ratus kat rumah tu mcm i... ( maklum, tinggal dalam estet ).

Dan semoga tetamu kawan suami i berpuas hati dengan kuah kacang tersebut,,tapi i janji if u ools try ni resepi inshaAllah menjadi dan sedap, daging pun lembut jak ( slang sabahan sikit)..^_^
So jom semak resepi...

snap dlm bekas pun bole la kan...



Bahan-bahannya ialah :

- 2 kg Daging lembu  (ayam pun bole) di potong kecil2 ( rebus setengah masak )
- 1 kg Kacang tanah(goreng dan kisar halus)
- 300gm lada kering ( rebus, cuci, kisar halus)
- 10 ulas bawang merah *
- 5 ulas bawang putih *
- 2 inci halia*
- 2 inci lengkuas*
- air asam jawa 1/2 cawan
- Minyak untuk menumis
- garam dan gula

Methodnya...

Tumis bahan2 yang dikisar dan bertanda * kecuali kacang tanah...kemudian masukkan daging masak sebentar,,bila dah pecah minyak masukkan kacang tanah, air asam jawa,,kalau pekat tambah sedikit air,,ikut sukala nak pekat atau kurang pekat,,akhir sekali perasakn dengan garam dan gula ikut rasa lidah masing2,,bab ni i sukar nak explain coz x kira tadibeberapa banyak ukuran garam dan gula di letak coz kalau x rasa lagi masin n manisnya bole tambah sikit2,,,kuah ni kalau manis lagi sedap, kata orang putih ada kick gitu...??? okay harap anda maafkan saya kerana  tak dapat bagi ukuran perasanya...

okay selamat mencuba,,,,

Tuesday, August 19, 2014

TANAMAN KAMI...

ASSALAMMUALAIKUM

Kali ni nak kongsi dgn u olls pasal tanam sendiri sayur anda. Alhamdulillah selama tinggal dengan suami dalam estet ni aku belajar bercucuk tanam dan selama satahun lebih banyak jugala hasil diperolehi dan dapat juga buat amal sikit dengan kongsi2 rezeki Allah ni. Nikmat sungguh rasanya bila apa yang kita tanam menjadi dan segar bugar tumbesarannya,,waahh..layan la antara gambar2 i kongsi ngan u olls...

Senang je tanam2 ni,,,cari kedai yang jual biji benih sayur2ran dan buah2han...sediakan batas dan taburkan ja atas batas tu,,rajin siram air pagi dan petang..i punya ni tak guna baja ok...segar dan sihat gitu...
tomato ceri macam nak mati je pokok ni.

ni sayur kangkung akar..

yang dekat pagar tu kacangbotor,,abaikan ja benda2 lain ekk,,hee

yang dkt pagar tu lada besar @ cili besar,,banyak pokoknya ni tapi panas sangat nak ambil gambar,,hee

ada kacang buncis, cili padi, betik, pisang kat luar pagar..baru jak tumbang 2 tandan pisang..

DAGING GORENG KICAP DAN SAYUR KANGKUNG MASAK BELACAN

ASSALAMMUALAIKUM..

Salam syawal kerana hari ini dah masuk 23 syawal,,ada 7 hari lagi kita berada dalam bulan syawal. Maknanya hari2 yang terakhir ini ramailah orang akan berpusu-pusu mengadakan jamuan rumah terbuka..wahh ayat ku..he..apapun pastikan kita menjaga pemakanan kita di waktu2 perayaan begini dan jangan ter'over' makan ya..bukan sahaja badan berat akan bertambah tapi takut2 penyakit lain akan timbul..kata nabil lu pikirla sendiri,,,hee

Okeh jom semak menu tengahari i tadi untuk suami tercinta..jiwang2 skit..hee



Bahan2 Daging Goreng Kicap :

- Daging batang pinang ( tak sampai 1/2 kilo i agak )
- 1 sudu teh kicap pekat*
- 1 sudu teh cuka makan*
- 1 sudu teh serbuk lada hitam*
- 1 sudu teh rempah kari ayam@daging*
- 1 sudu teh serbuk kunyit*
- 2 biji lada hijau di hiris
- 1 biji bawang besar dihiris
- 2 ulas bawang putih dikisar
- 2 ulas bawang merah dikisar
- 1 inci halia dikisar
- sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan serbuk perasa

Method :

Daging dihiris tipis dan perap bersama bahan bertanda*..perap 10-15 minit.
panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan2 dikisar..kemudian masukkan daging yang diperap tadi. Tumis sehingga daging masak dan lembut ( petua nak lembutkan daging @ x liat campurkan 1 sudu teh soda bikarbonat,jangan banyak nanti pahit pula daging tu)
Perasakan dan masukkan lada dan bawang besar yang dihiris, gaul sebati kemudian tutup api. Sedia untuk dihidang.

Bahan2 Sayur Kangkung Masak Belacan :

- Seikat sayur kangkung ( i punya segar dari ladang ya, nak masak baru petik kat batas tepi rumah)
- Sedikit ikan bilis ( agak2 ikut kesukaan korang,i sekadar untuk sapak2 je..(bahasa org kampung)
- 1/2 inci belacan
- 2 ulas bawang putih
- beberapa biji cili padi ( ikut kepedasan yg disukai )
- 1 sudu teh sos tiram
- garam dan serbuk perasa
-sedikit minyak untuk menumis

Method :

Sayur tadi potong2 dan cuci. Tumbuk lumat ikan bilis, belacan, bawangputih, cili padi. Panaskan kuali dan tumis bahan yang ditumbuk tadi. Dah naik bau masukkan sayur masak sehingga layu sedikit dan masukkan sos tiram dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Matikan api dan hidangkan. Selamat mencuba!!




Monday, August 18, 2014

SAYUR BUNGA BETIK VS AYAM BUTTER

 Assalammualaikum

Sebelum ke tajuk utama kita i suka nak share pada u olls kejadian kelmarin. Alhamdulillah setelah sekian lama akhirnya kami berempat dpt berkumpul. Seingat aku last pertemuan kami ketika salah seorang sahabat kami berkahwin AKA cikgu zurah kami panggil dia coz dia dah jadi cikgu time tu x silap 2010 kot. Sejarah pertemuan kamiberempat ni sebenarnya dari di alam sekolah rendah lagi tapi zura dan ija sekolah rendah giram, dan i dan ani sekolah rendah pekan. Tetapi sekolah rendah agama yang sama. 
ni la dia berdiri kat blakang dah jd istri org dah yg duk depan tu bakal2..


Namun apabila ke sekolah menengah kami berempat bersekolah dan kelas yang sama dan dari daerah yang sama sebabnya kami bersekolah di sekolah menengah agama kunak dan sekolah ini mengambil pelajar dari pelbagai daerah dan hanya 5 orang sahaja dari daerah kunak yang terpilih. Kami berempat antaranya..macam terer kan,,hehe..sederhana jak aku ni yang 3 org tu lagi terer ( jura,ani n ija)..mungkin korang heran seorang lagi kenapa tak rapat kan..aku pun tak berapa nak ingat. Tapi yang pasti kami berempat sekepala.huh..
candid pun ado,,huhu


Kalau nak cerita pasal kisah persahabatan kami memg bole buat novel kot, so dipendekkan cerita kami sehingga umur mencecah 29 tahun still contact until now..dan sempat juga la bergambar2,,hehe...i luv u oll...and buat teman kami seorang lagi ija namanya bakal melangsungkan perkahwinan bulan september nanti dan kami semua tumpang gembira yang sangat2 tuk dia coz dlm kami berempat ni nak ikutkan dia ni tak pernah bercinta-cinta time sekolah dulu..so kejutan buat kami jugala...apapun semoga selamat dan berbahagia hingga ke syurga...Aminnn... wah panjang lebar entri kali ni,, 

So jom la semak resepi untuk hari ni...

ayam butter
sayur bunga betik

 Bahan2 Ayam Butter

- isi ayam ( potong dadu @ ikut suka)
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- secubit garam
- 3 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh serbuk kari ayam
- 2 ulas bawang putih
- setengah ulas bawang besar
- 2-3 biji cili padi ( ikut kepedasan yg anda suka )
- 2 sudu besar butter
- minyak untuk menggoreng ayam
-beberapa helai daun kari
- 2 biji kuning telur

Method

Ayam diperap bersama serbuk lada hitam dan sedikit garam. Ketepikan. Kemudian salut ayam dengan tepung jagung dan serbuk kari (tepung jagung  dicampurkan dgn serbuk kari ). Goreng sehingga garing dan masak.
Dalam kuali lain panaskan minyak dan sedikit butter@planta dan goncang kuning telur kemudian masukkan ke dlm kuali sambil mengacau sentiasa kuning telur tu,,pastu gaul2 sehingga perang2 tu angkat dan toskan@ tapis minyak, ketepikan.
Kemudian panaskan butter hingga cair dan masukkan bawang , cili padi, daun kari, tumis sehingga naik bau. Masukkan ayam yg dah digoreng tadi gaul dan letak sedikit garam dan serbuk perasa.Angkat ayam dan taburkan dengan kuning telur yang digoreng tadi. Siap. Selamat mencuba.^_^

Sunday, August 17, 2014

Cerita semalam..

Assalammualaikum dan selamat berhujung minggu bloggers..

Kemarin petang i menghadiri open house manager ladang kat ladang tempat suami i keja ni and alhamdulillah kenyang sangat2. Banyak juga lauk pauk kak Asmidar (isteri manager) masak dan i memang salute ngan akak sorang setiap apa hidangan yang dia masak memenuhi citarasa tekak ku ini..wahh..demand gitu tekak i..hehe. Walaupun kak mida(panggilan manjanya) dah beranak 3 dah tu kecik2 lagi anaknya namun aku ibaratkan dia supermom. Kenapa supermom? korang cuba bayangkan apa yang dibuat oleh seorang supermom..hee. Boleh jadi inspirasi buat kita yang bergelar isteri dan bakal2 bergelar ibu.

Dengan layanan yang sememang dah mcm keluarga i rasa bertuah dan bersyukur coz Allah pertemukan i dengan jiran 'seladang' yang sangat peramah dan baik walaupun berbeza pangkat. Semoga Allah sentiasa merahmati family kak Asmidar dan dimurahkan rezeki. Tapi x sempat nak snap gambar makanan yang dihidangkan. Thumbs up kak...

Dan yang sempat ialah bergambar-gambar dengan isteri2 staff ldg dan kerani..
bersama isteri2 staff,kerani dan tuan rumah

  
yang baju hijau tu tuan rumah dan bersama jirannye

     

 Selamat hari raya Aidilfitri...kosong-kosong yekk...

Saturday, August 16, 2014

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua...

Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k..

ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi..



Bahan-bahan doh@adunan roti :
- 1 cwn tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya
- 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air
- 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar
- secubit garam

Bahan-bahan topping :
- sosej 
- fillet ketam
- sos spageti @ sos cili @ sos tomato ( guna sos yg ada kat rumah )
- nenas dlm tin ( i guna 2 kepingje )
- keju mozarella

Method

Dalam satu bekas adun sebati untuk membuat doh. sekiranya adunan melekat tambah sedikit tepung dan sebaiknya adunan doh lembut. Canai adunan ikut size loyang anda. ketepikan.

Untuk topping hiris sosej dan fillet ketam tadi dan nenas tadi potong kecil2. tuang sos keatas adunan doh tadi, kalau suka banyak sos letaklah lebih terpulang pada selera masing2. Then letak sosej,fillet dan nenas tadi. Keju kalau yang jenis buku parut atau hiris2 tipis dan tabur atas topping tadi. Bakar pada suhu 130-170 drjah selsius ikut oven memasing la. Dan dlm masa 20-30 minit. Kalau panas 130 ke atas lebihkan masa la sehingga keju cair dan tepi roti perang2 dah. 

Dan kalau guna pemanggang ajaib api kecil jak and 15 minit jak dah masak. Selamat mencuba.



Friday, August 15, 2014

KEK KUKUS 'SIMPLE'

 

Assalammualaikum dan selamat pagi semua. Entri kalini sebenarnya dah lama buat tapi baru ada masa nak update. Sebenarnya kek kukus ni i buat time bestfren i nak datang dengan suami and anak mereka yang baru seorang. Bestpren i dari sekolah menengah. Sebenarnya kenal dari sekolah rendah lagi but jadi rapat bila kami sama2 masuk sekolah menengah yang sama kat sekolah menengah agama kunak dan ukhuwah kami terjalin sehinggalah sekarang, alhamdulillah. Resepi sebenarnya adalah resepi kek kukus lapis bumi,,iaitu resepi asal kak dayangjack.blogspot. but i ubah sedikit guna bahan yang ada kat rumah and kemalasan menunggu nak buat lapisan so jadi x berlapis jawabnya. hehe..lagipun kawan ni nak dtg dlm masa beberapa selepas dia kol i, so nak express la jawabnya. Okay la jom semak resepinya. resepi asalnya dari Hasue dan olahan oleh dapurKu saYang aka dayangjack.blogspot.com dan di olah lagi oleh saya,,hehe

Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1/4 cawan serbuk holicks
  • 5 biji telur gred A 
  • 225 g mentega (i guna buttercup)
  • 4 sudu besar serikaya (i x letak coz kaya dah abis,,jadi miskin dah,,hehe)
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 1/2  sudu besar serbuk nescafe + 1 sudu kecil serbuk koko (bancuhkan dengan 1 sudu besar air panas) (i letak juga,,tu yang warnanya pink hijau jak)
  • Pewarna hijau dan kuning ( i guna merah and hijau)