Skip to main content

Taman mini aka mini Taj Mahal??

ASSALAMMUALAIKUM

Mini Taj Mahal??ha ini husband i bagi nama..taman mini ni dia buat khas untuk i,,^_^,,terharu dengan usaha suami tercinta buat tempat gantung bunga2 hiasan. Tapi tak banyak lagi la. Setiap pagi tengok bunga2 yang digantung ni rasa segar dan indah pemandangan. Alhamdulillah menjadi juga hasil tangan ini.

Sebenarnya tak susah menanam bunga atau sayur2an. Terpulang pada kemahuan diri dan sedikit effort diperlukan. Kalau tak nanti terhenti separuh jalan k...Dan rajin siram pagi dan petang. Dan menanam bunga-bungaan ni salah satu terapi buat kita. Perasaan gembira dan puashati melihat hasil kerja tangan sendiri. Dan menurut salah satu pakar motivasi negara, sekiranya kita tanam bunga ros depan rumah atau sekeliling rumahla, kemudian bunga tersebut kembang mekar dengan izin Allah, maknanya orang dalam rumah tersebut mempunyai aura yang positif dan tumbuhan disekeliling rumah menarik aura penghuni dalam rumah...tengok tu...

Lagi satu tumbuhan2 ni semua kan berzikir,,so sambil2 bercucuk tanam tu kita juga memperolehi pahala melaluinya,,burung2, kumbang2 dan sewaktu dengannya dapat memperolehi manfaat darinya..tak hebat tu??eh bukan nak bangga diri ya,,,jauh sekali,,tapi ingin berkongsi seciput info tentang bertanam-tanam ni..kalau ada maklumat yang salah mohon teguran dari u olls okay...relahati menerima,,,okay Selamat bercucuk tanam...^_^

Comments

Popular posts from this blog

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…