Skip to main content

Taman mini aka mini Taj Mahal??

ASSALAMMUALAIKUM

Mini Taj Mahal??ha ini husband i bagi nama..taman mini ni dia buat khas untuk i,,^_^,,terharu dengan usaha suami tercinta buat tempat gantung bunga2 hiasan. Tapi tak banyak lagi la. Setiap pagi tengok bunga2 yang digantung ni rasa segar dan indah pemandangan. Alhamdulillah menjadi juga hasil tangan ini.

Sebenarnya tak susah menanam bunga atau sayur2an. Terpulang pada kemahuan diri dan sedikit effort diperlukan. Kalau tak nanti terhenti separuh jalan k...Dan rajin siram pagi dan petang. Dan menanam bunga-bungaan ni salah satu terapi buat kita. Perasaan gembira dan puashati melihat hasil kerja tangan sendiri. Dan menurut salah satu pakar motivasi negara, sekiranya kita tanam bunga ros depan rumah atau sekeliling rumahla, kemudian bunga tersebut kembang mekar dengan izin Allah, maknanya orang dalam rumah tersebut mempunyai aura yang positif dan tumbuhan disekeliling rumah menarik aura penghuni dalam rumah...tengok tu...

Lagi satu tumbuhan2 ni semua kan berzikir,,so sambil2 bercucuk tanam tu kita juga memperolehi pahala melaluinya,,burung2, kumbang2 dan sewaktu dengannya dapat memperolehi manfaat darinya..tak hebat tu??eh bukan nak bangga diri ya,,,jauh sekali,,tapi ingin berkongsi seciput info tentang bertanam-tanam ni..kalau ada maklumat yang salah mohon teguran dari u olls okay...relahati menerima,,,okay Selamat bercucuk tanam...^_^

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…