Friday, August 15, 2014

KEK KUKUS 'SIMPLE'

 

Assalammualaikum dan selamat pagi semua. Entri kalini sebenarnya dah lama buat tapi baru ada masa nak update. Sebenarnya kek kukus ni i buat time bestfren i nak datang dengan suami and anak mereka yang baru seorang. Bestpren i dari sekolah menengah. Sebenarnya kenal dari sekolah rendah lagi but jadi rapat bila kami sama2 masuk sekolah menengah yang sama kat sekolah menengah agama kunak dan ukhuwah kami terjalin sehinggalah sekarang, alhamdulillah. Resepi sebenarnya adalah resepi kek kukus lapis bumi,,iaitu resepi asal kak dayangjack.blogspot. but i ubah sedikit guna bahan yang ada kat rumah and kemalasan menunggu nak buat lapisan so jadi x berlapis jawabnya. hehe..lagipun kawan ni nak dtg dlm masa beberapa selepas dia kol i, so nak express la jawabnya. Okay la jom semak resepinya. resepi asalnya dari Hasue dan olahan oleh dapurKu saYang aka dayangjack.blogspot.com dan di olah lagi oleh saya,,hehe

Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1/4 cawan serbuk holicks
  • 5 biji telur gred A 
  • 225 g mentega (i guna buttercup)
  • 4 sudu besar serikaya (i x letak coz kaya dah abis,,jadi miskin dah,,hehe)
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 1/2  sudu besar serbuk nescafe + 1 sudu kecil serbuk koko (bancuhkan dengan 1 sudu besar air panas) (i letak juga,,tu yang warnanya pink hijau jak)
  • Pewarna hijau dan kuning ( i guna merah and hijau)

No comments: