Wednesday, August 27, 2014

KEK SPAN VANILLA GEBU

ASSALAMMUALAIKUM

Kelmarin petang rasa nak membaking tiba-tiba muncul. Dengan pantasnya dila capai handphone then trus google resepi kek span yang simple. Banyak sangat resepi kek span ni tapi ada yang bahan2nya dila takda kat rumah. So, godek punya godek sekali terjumpa resepi dari otai masak termashur..(betulkah ejaan tu??) sapa lagi kalo bukan CMG ya'll,,Dapur Tanpa Sempadan  okay.

Tapikan dila ada ubah sikit2 bab sukatan coz dalam rumah takda penimbang so dila guna sukatan cawan @measuring spoon untuk memudahkan rakan2 lain yang xda penimbang mcm i??hehe.. Alhamdulillah walaupun derhaka sikit dengan resepinya tapi menjadi ya'll..yang penting husband dila suka..hehe..ok sebelum tu terima kasih sangat pada DTS kerana berkongsi ilmunya..seriously rasanya macam cheese kek padahal guna butter je pun..sedap and gebuss...jom semak resepi versi dila dari ladang,,,ekekeke...


KEK SPAN VANILLA

Bahan2nya :

Bahan A
- 1/2 cwn tepung gandum
- 1/4 cwn susu segar @ susu cair
- 3 biji kuning telur (sizeB)
- 50gm butter
- 1tsp baking powder
- 1tsp esen vanilla

Bahan B
- 3 biji putih telur (size B)
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1/3 cwn gula kasar

Kaedahnya :

Panaskan oven pada suhu 150 drjah selsius atau mengikut kepanasan oven masing2.
Lengserkan loyang dengan sedikit butter dan lapis dengan kertas minyak @baking paper ( dila guna loyang kecil atau loaf pan )

 Kaedah membuat kek ni unik sikit. Okay, mula-mula kita cairkan butter dalam periuk kecil dan bila dah cair sepenuhnya matikan api. Terus masukkan tepung dan semua bahan2 A. Kacau sebati sampai licin. Ketepikan.

Pukul putih telur sampai berbuih, kemudian tepung jagung dan gula kasar disatukan (gula tu dila kisar hingga halus baru gaul sekali dengan tepung jagung). Campur sedikit demi sedikit campuran gula dan tepung tadi ke dalam putih telur tadi dan mixer hingga putih kembang jadinya.

Campurkan adunan putih telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan bhn A tadi dengan kaedah kaup balik dan buat sehingga sebati semuanya. Tuang adunan kek ke dalam loyang tadi. Dan masukkan la ke dalam oven tadi. Dila bakar dalam masa 25 minit ja dengan suhu 150 c. Keluarkan kek dari oven dan cucuk tengah2 kek dengan lidi..kalau keluar bersih masak la suda kek kita.. Keluarkan kek dari loyang tu ye then sejukkan atas redai.. Dah siap bole makan la..Selamat mencuba!! Kalau ada yang tak faham atau kurang tepat bole tanya dila okay...^_^


4 comments:

Normi Nieza said...

gebu..:)

Nor Dila said...

gebu sangat sis,,hehe,,

Hanya Tuhan Yang Tahu.... said...

Kalau x pakai tepung jagung jadi x?

Nor Dila said...

Hanya Tuhan Yang Tahu,,boleh sis tapi sis try resepi kek yang terbaru ada saya buat tak guna tepung jagung.