Skip to main content

KEK SPAN VANILLA GEBU

ASSALAMMUALAIKUM

Kelmarin petang rasa nak membaking tiba-tiba muncul. Dengan pantasnya dila capai handphone then trus google resepi kek span yang simple. Banyak sangat resepi kek span ni tapi ada yang bahan2nya dila takda kat rumah. So, godek punya godek sekali terjumpa resepi dari otai masak termashur..(betulkah ejaan tu??) sapa lagi kalo bukan CMG ya'll,,Dapur Tanpa Sempadan  okay.

Tapikan dila ada ubah sikit2 bab sukatan coz dalam rumah takda penimbang so dila guna sukatan cawan @measuring spoon untuk memudahkan rakan2 lain yang xda penimbang mcm i??hehe.. Alhamdulillah walaupun derhaka sikit dengan resepinya tapi menjadi ya'll..yang penting husband dila suka..hehe..ok sebelum tu terima kasih sangat pada DTS kerana berkongsi ilmunya..seriously rasanya macam cheese kek padahal guna butter je pun..sedap and gebuss...jom semak resepi versi dila dari ladang,,,ekekeke...


KEK SPAN VANILLA

Bahan2nya :

Bahan A
- 1/2 cwn tepung gandum
- 1/4 cwn susu segar @ susu cair
- 3 biji kuning telur (sizeB)
- 50gm butter
- 1tsp baking powder
- 1tsp esen vanilla

Bahan B
- 3 biji putih telur (size B)
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1/3 cwn gula kasar

Kaedahnya :

Panaskan oven pada suhu 150 drjah selsius atau mengikut kepanasan oven masing2.
Lengserkan loyang dengan sedikit butter dan lapis dengan kertas minyak @baking paper ( dila guna loyang kecil atau loaf pan )

 Kaedah membuat kek ni unik sikit. Okay, mula-mula kita cairkan butter dalam periuk kecil dan bila dah cair sepenuhnya matikan api. Terus masukkan tepung dan semua bahan2 A. Kacau sebati sampai licin. Ketepikan.

Pukul putih telur sampai berbuih, kemudian tepung jagung dan gula kasar disatukan (gula tu dila kisar hingga halus baru gaul sekali dengan tepung jagung). Campur sedikit demi sedikit campuran gula dan tepung tadi ke dalam putih telur tadi dan mixer hingga putih kembang jadinya.

Campurkan adunan putih telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan bhn A tadi dengan kaedah kaup balik dan buat sehingga sebati semuanya. Tuang adunan kek ke dalam loyang tadi. Dan masukkan la ke dalam oven tadi. Dila bakar dalam masa 25 minit ja dengan suhu 150 c. Keluarkan kek dari oven dan cucuk tengah2 kek dengan lidi..kalau keluar bersih masak la suda kek kita.. Keluarkan kek dari loyang tu ye then sejukkan atas redai.. Dah siap bole makan la..Selamat mencuba!! Kalau ada yang tak faham atau kurang tepat bole tanya dila okay...^_^


Comments

Nor Dila said…
gebu sangat sis,,hehe,,
Kalau x pakai tepung jagung jadi x?
Nor Dila said…
Hanya Tuhan Yang Tahu,,boleh sis tapi sis try resepi kek yang terbaru ada saya buat tak guna tepung jagung.

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…