Friday, July 18, 2014

KARIPAP LAGI

Lagi tempahan karipap mentah aka frozen dari kawan2 dan satff2 kat opis husband i,, xmenang tangan i. Maybe ada yang tak tahu lagi resepi karipap terutama karipap pusing. Nanti i share okay..
layan dulu gambarnya..yang lain dah masuk frezer..
karipap pusing

PIE SHEPERD (CUBAAN MENJADI)

SELAMAT pagi semua..tengok tajuk pun tau suda ba, 1st time i try buat pie sheperd awalaupun dah berkurun org buat sana sini tapi aku baru ada 'feeling' nak buat then BERJAYA!!! HAHA,,coz suami tersayang suka..hehe..

Tapi resepi yang yang sangatla simple coz guna bahan yang ada dlm dapur and frezeer i.Kiranya sesiapa yang teringin tapi x cukup bahan jgn risau okay. Yang penting bahan utama ada seperti kentang. Malas mo type panjang2 u olls try la ya..

Bahan2:

Untuk Pienya
kentang 4bji (potong2 then rebus sampai lembut)
susu segar 1/2 cwn (i guna susu cair)
2 sudu mkn planta@marjerin
serbuk lada hitam
secubit garam

Intinya:
daginng ayam @ lembu (cincang2 ikut suka)
sayur campur 1cwn (mix vege)
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
rempah kari 1 sudu mkn
sos prego 2 sudu mkn
secubit garam
serbuk perasa
1 sudu kecil tepung jagung (d bancuh dgn sdkit air)


cara2nya,,
kentang yg dah lembut lecek2 dan gaul sekali dgn bahan2 pie seperti di atas. Ketepikan.

Untuk intinya tumisbawang2 dan masukkan rempah kari dan sos, kemudian masukkan daging dan sayur dan tumisla hingga masak. Sebelum matikan api masukkan bancuhan tepung dan gaul hingga sebati.

Kentang tadi lapiskan di atas dulang. Tipis2 jak ya. Kemudian masukkan inti seperti gambar di atas tu k. Then lapiskan lagi dengan adunan kentang kemudian aku letak chesse yg diparut..lupa lak letak kat ingredient di atas. Ikut suka u olls k.

Dah siap bakar selama 30 minit dgn suhu 180-190 darjah selsius..siap keluarkan and mamam..
sory gmbarx sempat ambik . Dah masuk perut baru ingat..haha

Monday, July 14, 2014

TANAM SAYUR SENDIRI

Assalammualaikum semua..

Dasyat kan sehari 2 entri i kasi masuk.huhu..bukan apa saja ni berkongsi pasal sayur yang i ada tanam kat tepi rumah. Sayur yang dimaksudkan sayur sawi putih yang sekarang ni dah mahal harganya dan dijual dengan berkilo..

so aku dan suami ambil inisiatif tanam sendiri maklum tinggal dalam estet ni kena pandai tanam2 coz jauh dari bandarkan. Sebenarnya encik suami yang suka menanam bermacam2 sayuran so semenjak berkahwin ni otomatik akupun terjangkit habitnya tu. biji benih kami beli dari kedai yg menjual bermcm2 jenis biji benih.

Hari2 dapat makan sayuran yang segar best sangat dan puas hati coz tanam sendiri. Banyak sebenarnya sayuran yang ada tapi yang ni ja sempat snap.


Amacam sayur i??segar dan sihat coz kami tak guna baja langsung ok...

ASSALAMMUALAIKUM 16 RAMADHAN

Selamat pagi semua blogers, ni entri pertama untuk bulan ramadan 2014 ni. Maklum busy sangat dan tiada apa bendamenarik untuk dikongsikan so i diam2 jer n skodeng blog2 masak2 org lain..hehe jan maraa arr. Okay today nak share ngan korang resepi yg dah lama aku x try iaitu mini murtabak.Malas la mo type pnjg2 so korang tengok2 la yer..
mini murtabak dila..

BAHAN2NYA :

KULIT POPIA 
ISI AYAM@DAGING (IKUT SUKA)
TELUR 1@2 BIJI (IKUT SUKA U OLLS)
SAYUR KUBIS *
LOBAK*
LADA BESAR*
SERBUK LADA HITAM
GARAM DAN SECUKUP RASA
MINYAK UTK MENGGORENG (SEDIKIT SAJA)

Okay so mari kita mula..

Mula-mula ambikla beberapa keping kulit popia yg u olls nak masak. Isi ayam tadi hiris atau potong kecil2 then aku masak dgn minyak sedikit dlm kuali sebentar. Kemudian sayur yg bertanda* hiris halus2 dan pecahkan telur dan campurkan semua sayur sekali dlm telur dan isi ayam yang ditumis tadi. Tambahkan garam dan perasa.
Ambil beberapa keping popia dan sudukan sedikit sayur2. kemudian lipat kulit popia seperti membungkusla. lekatkan dengan air tepi2. Panaskan kuali berminyak sedikit dan masukkan la kulit popia tadi. terbalikkan sentiasa hingga keperangan kedua belah kulit mini murtabak tadi. Dah masak angkat dan hidang.