Skip to main content

DAGING GORENG KICAP DAN SAYUR KANGKUNG MASAK BELACAN

ASSALAMMUALAIKUM..

Salam syawal kerana hari ini dah masuk 23 syawal,,ada 7 hari lagi kita berada dalam bulan syawal. Maknanya hari2 yang terakhir ini ramailah orang akan berpusu-pusu mengadakan jamuan rumah terbuka..wahh ayat ku..he..apapun pastikan kita menjaga pemakanan kita di waktu2 perayaan begini dan jangan ter'over' makan ya..bukan sahaja badan berat akan bertambah tapi takut2 penyakit lain akan timbul..kata nabil lu pikirla sendiri,,,hee

Okeh jom semak menu tengahari i tadi untuk suami tercinta..jiwang2 skit..hee



Bahan2 Daging Goreng Kicap :

- Daging batang pinang ( tak sampai 1/2 kilo i agak )
- 1 sudu teh kicap pekat*
- 1 sudu teh cuka makan*
- 1 sudu teh serbuk lada hitam*
- 1 sudu teh rempah kari ayam@daging*
- 1 sudu teh serbuk kunyit*
- 2 biji lada hijau di hiris
- 1 biji bawang besar dihiris
- 2 ulas bawang putih dikisar
- 2 ulas bawang merah dikisar
- 1 inci halia dikisar
- sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan serbuk perasa

Method :

Daging dihiris tipis dan perap bersama bahan bertanda*..perap 10-15 minit.
panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan2 dikisar..kemudian masukkan daging yang diperap tadi. Tumis sehingga daging masak dan lembut ( petua nak lembutkan daging @ x liat campurkan 1 sudu teh soda bikarbonat,jangan banyak nanti pahit pula daging tu)
Perasakan dan masukkan lada dan bawang besar yang dihiris, gaul sebati kemudian tutup api. Sedia untuk dihidang.

Bahan2 Sayur Kangkung Masak Belacan :

- Seikat sayur kangkung ( i punya segar dari ladang ya, nak masak baru petik kat batas tepi rumah)
- Sedikit ikan bilis ( agak2 ikut kesukaan korang,i sekadar untuk sapak2 je..(bahasa org kampung)
- 1/2 inci belacan
- 2 ulas bawang putih
- beberapa biji cili padi ( ikut kepedasan yg disukai )
- 1 sudu teh sos tiram
- garam dan serbuk perasa
-sedikit minyak untuk menumis

Method :

Sayur tadi potong2 dan cuci. Tumbuk lumat ikan bilis, belacan, bawangputih, cili padi. Panaskan kuali dan tumis bahan yang ditumbuk tadi. Dah naik bau masukkan sayur masak sehingga layu sedikit dan masukkan sos tiram dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Matikan api dan hidangkan. Selamat mencuba!!




Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…