Tuesday, August 19, 2014

DAGING GORENG KICAP DAN SAYUR KANGKUNG MASAK BELACAN

ASSALAMMUALAIKUM..

Salam syawal kerana hari ini dah masuk 23 syawal,,ada 7 hari lagi kita berada dalam bulan syawal. Maknanya hari2 yang terakhir ini ramailah orang akan berpusu-pusu mengadakan jamuan rumah terbuka..wahh ayat ku..he..apapun pastikan kita menjaga pemakanan kita di waktu2 perayaan begini dan jangan ter'over' makan ya..bukan sahaja badan berat akan bertambah tapi takut2 penyakit lain akan timbul..kata nabil lu pikirla sendiri,,,hee

Okeh jom semak menu tengahari i tadi untuk suami tercinta..jiwang2 skit..hee



Bahan2 Daging Goreng Kicap :

- Daging batang pinang ( tak sampai 1/2 kilo i agak )
- 1 sudu teh kicap pekat*
- 1 sudu teh cuka makan*
- 1 sudu teh serbuk lada hitam*
- 1 sudu teh rempah kari ayam@daging*
- 1 sudu teh serbuk kunyit*
- 2 biji lada hijau di hiris
- 1 biji bawang besar dihiris
- 2 ulas bawang putih dikisar
- 2 ulas bawang merah dikisar
- 1 inci halia dikisar
- sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan serbuk perasa

Method :

Daging dihiris tipis dan perap bersama bahan bertanda*..perap 10-15 minit.
panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan2 dikisar..kemudian masukkan daging yang diperap tadi. Tumis sehingga daging masak dan lembut ( petua nak lembutkan daging @ x liat campurkan 1 sudu teh soda bikarbonat,jangan banyak nanti pahit pula daging tu)
Perasakan dan masukkan lada dan bawang besar yang dihiris, gaul sebati kemudian tutup api. Sedia untuk dihidang.

Bahan2 Sayur Kangkung Masak Belacan :

- Seikat sayur kangkung ( i punya segar dari ladang ya, nak masak baru petik kat batas tepi rumah)
- Sedikit ikan bilis ( agak2 ikut kesukaan korang,i sekadar untuk sapak2 je..(bahasa org kampung)
- 1/2 inci belacan
- 2 ulas bawang putih
- beberapa biji cili padi ( ikut kepedasan yg disukai )
- 1 sudu teh sos tiram
- garam dan serbuk perasa
-sedikit minyak untuk menumis

Method :

Sayur tadi potong2 dan cuci. Tumbuk lumat ikan bilis, belacan, bawangputih, cili padi. Panaskan kuali dan tumis bahan yang ditumbuk tadi. Dah naik bau masukkan sayur masak sehingga layu sedikit dan masukkan sos tiram dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Matikan api dan hidangkan. Selamat mencuba!!




No comments: