Tuesday, October 27, 2015

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar susu pekat

- Pukul butter dan gula halus sehingga gebu,kembang dan warna butter bertukar seakan-akan warna putih krim. Kemudian masukkan telur sebiji-sebiji.(saya masukkan sekaligus). Pukul hingga sebati dan kembang. Dalam bekas lain ayakkan tepung dan baking powder sekali. (dalam firasat saya kalau kita tak ayak sekali baking powder dan tepung, kek tak kembang dengan seimbang)kalau saya silap tolong betulkan ye. Okay dah ayak sekali campurkan kedalam adunan telur tadi sedikit-sedikit diselang seli dengan susu cair dan susu pekat dan akhir sekali masukkan esen vanilla.

- Okay sebelum tu sapukan loyang dengan butter dan sedikit tepung, dan kalau ada kertas minyak alaskan sekali tapi kalau tiada pun tak apa. Yang penting sudah oleskan dengan butter supaya tak lekat kek tu bila dah masak. Ada paham semua?? Jangan lupa panaskan awal oven sebelum masak kek..bakar selama 30 minit dengan kepanasan 180 darjah celcius. Ikut oven memasing la sebab ada yang oven besar kena kuat sikit apinya dan begitulah sebaliknya. Okey selamat mencuba kawan2.