Skip to main content

SAYUR BUNGA BETIK VS AYAM BUTTER

 Assalammualaikum

Sebelum ke tajuk utama kita i suka nak share pada u olls kejadian kelmarin. Alhamdulillah setelah sekian lama akhirnya kami berempat dpt berkumpul. Seingat aku last pertemuan kami ketika salah seorang sahabat kami berkahwin AKA cikgu zurah kami panggil dia coz dia dah jadi cikgu time tu x silap 2010 kot. Sejarah pertemuan kamiberempat ni sebenarnya dari di alam sekolah rendah lagi tapi zura dan ija sekolah rendah giram, dan i dan ani sekolah rendah pekan. Tetapi sekolah rendah agama yang sama. 
ni la dia berdiri kat blakang dah jd istri org dah yg duk depan tu bakal2..


Namun apabila ke sekolah menengah kami berempat bersekolah dan kelas yang sama dan dari daerah yang sama sebabnya kami bersekolah di sekolah menengah agama kunak dan sekolah ini mengambil pelajar dari pelbagai daerah dan hanya 5 orang sahaja dari daerah kunak yang terpilih. Kami berempat antaranya..macam terer kan,,hehe..sederhana jak aku ni yang 3 org tu lagi terer ( jura,ani n ija)..mungkin korang heran seorang lagi kenapa tak rapat kan..aku pun tak berapa nak ingat. Tapi yang pasti kami berempat sekepala.huh..
candid pun ado,,huhu


Kalau nak cerita pasal kisah persahabatan kami memg bole buat novel kot, so dipendekkan cerita kami sehingga umur mencecah 29 tahun still contact until now..dan sempat juga la bergambar2,,hehe...i luv u oll...and buat teman kami seorang lagi ija namanya bakal melangsungkan perkahwinan bulan september nanti dan kami semua tumpang gembira yang sangat2 tuk dia coz dlm kami berempat ni nak ikutkan dia ni tak pernah bercinta-cinta time sekolah dulu..so kejutan buat kami jugala...apapun semoga selamat dan berbahagia hingga ke syurga...Aminnn... wah panjang lebar entri kali ni,, 

So jom la semak resepi untuk hari ni...

ayam butter
sayur bunga betik

 Bahan2 Ayam Butter

- isi ayam ( potong dadu @ ikut suka)
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- secubit garam
- 3 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh serbuk kari ayam
- 2 ulas bawang putih
- setengah ulas bawang besar
- 2-3 biji cili padi ( ikut kepedasan yg anda suka )
- 2 sudu besar butter
- minyak untuk menggoreng ayam
-beberapa helai daun kari
- 2 biji kuning telur

Method

Ayam diperap bersama serbuk lada hitam dan sedikit garam. Ketepikan. Kemudian salut ayam dengan tepung jagung dan serbuk kari (tepung jagung  dicampurkan dgn serbuk kari ). Goreng sehingga garing dan masak.
Dalam kuali lain panaskan minyak dan sedikit butter@planta dan goncang kuning telur kemudian masukkan ke dlm kuali sambil mengacau sentiasa kuning telur tu,,pastu gaul2 sehingga perang2 tu angkat dan toskan@ tapis minyak, ketepikan.
Kemudian panaskan butter hingga cair dan masukkan bawang , cili padi, daun kari, tumis sehingga naik bau. Masukkan ayam yg dah digoreng tadi gaul dan letak sedikit garam dan serbuk perasa.Angkat ayam dan taburkan dengan kuning telur yang digoreng tadi. Siap. Selamat mencuba.^_^

Comments

Popular posts from this blog

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…