Skip to main content

KUAH KACANG BERDAGING MUDAHDAN SEDAP..

ASSALAMMUALAIKUM..

Selamat malam semua, siang tadi sibuk buat kuah kacang untuk bestpren suami i, untuk 50 orang u olls..sebenarnya 1st time masak kuah kacang sebanyak ini..tapi alhamdulillah cukup rasanya coz time wat open house awal raya aritu i buat x sampai 2 kg daging untuk tetamu dkt2 50 i agak le..and kuah kacang berbaki,,so kali ni, i dengan berani matinya estimated bahan2 lebih dari yang i masak sebelum ni,,dan ini adalah resepi yang sangat simple bagi mereka yang x lengkap rempah ratus kat rumah tu mcm i... ( maklum, tinggal dalam estet ).

Dan semoga tetamu kawan suami i berpuas hati dengan kuah kacang tersebut,,tapi i janji if u ools try ni resepi inshaAllah menjadi dan sedap, daging pun lembut jak ( slang sabahan sikit)..^_^
So jom semak resepi...

snap dlm bekas pun bole la kan...



Bahan-bahannya ialah :

- 2 kg Daging lembu  (ayam pun bole) di potong kecil2 ( rebus setengah masak )
- 1 kg Kacang tanah(goreng dan kisar halus)
- 300gm lada kering ( rebus, cuci, kisar halus)
- 10 ulas bawang merah *
- 5 ulas bawang putih *
- 2 inci halia*
- 2 inci lengkuas*
- air asam jawa 1/2 cawan
- Minyak untuk menumis
- garam dan gula

Methodnya...

Tumis bahan2 yang dikisar dan bertanda * kecuali kacang tanah...kemudian masukkan daging masak sebentar,,bila dah pecah minyak masukkan kacang tanah, air asam jawa,,kalau pekat tambah sedikit air,,ikut sukala nak pekat atau kurang pekat,,akhir sekali perasakn dengan garam dan gula ikut rasa lidah masing2,,bab ni i sukar nak explain coz x kira tadibeberapa banyak ukuran garam dan gula di letak coz kalau x rasa lagi masin n manisnya bole tambah sikit2,,,kuah ni kalau manis lagi sedap, kata orang putih ada kick gitu...??? okay harap anda maafkan saya kerana  tak dapat bagi ukuran perasanya...

okay selamat mencuba,,,,

Comments

BM said…
Kuah kacang memang feberet saya... Kalau xde daging selalunya saya campur dengan daging rendang jer, memang sedap dimakan bersama ketupat. Nyum! Nyum!
Nor Dila said…
betol tu,,,setiap raya mesti masak kuah kacang ni..baru lengkap raya rasany,,hehe

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…