Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

sup jagung fishball

Bismillah,,salam bahagia semua,,ni masakan tengahari kemarin,,masakan malas namanya,,hehe,,makan dgn nasi putih jak,,xtau mo masak apa lagi,,idea kering dah,,buka jak peti sejuk tengok apa yg ada campak jak semua,,bosan dah mkn yang bergorang n tumis2 so kali ni sup la pula jadik hidangan,,layan la ye..

resepinya :

bawang putih - 2 ulas *ditumbuk halus
bawang merah - 2 ulas*ditumbuk halus
halia - 1 inci *ditumbuk halus
sedikit serbuk ketumbar dan lada hitam * ditumbuk halus
pelaga
bunga lawang
fishball - banyak ikut suka ( optional, guna la apapun yg anda suka)
jagung dlm tin - setengah tin i guna
1 biji telor
lobak - diparut
1 kiub ayam Maggi
daun sup
garam secukup rasa

cara-caranya :
 bahan2 yg ditumbuk halus di tumis dgn minyak yg sedikit, bersama pelaga dan bunga lawang juga, kemudian  masukkan fishball, then masukkan la air dan biarkan ia mendidih seketika,,kemudian masukkan jagung dan lobak yg diparut, kiub ayam, kecilkan api then masukkan telor dan terus kacau perlahan utk peca…

Bismillahirrahmanirrahim..

pertama  sekali thanx to kak zachoes coz sudi jadik member i yg first,,he,,xcited aku ni dah ada member wpun blog i ni x seberapa tapi insyaAllah akan cuba kongsikan perkara2 yg menarik about everything and specially about cooking coz it also my hobby,,hope u ols can support me,,,tq so much..

assalammualaikum

terima kasih daun keladi krn melawat blog sy yg x seberapa ni,,iyu pun kalo ada yg baca note ni,,hee,,anyway xtau cmana nak invite friends so caranya sy invite by emel jelah ekk,,harap korang semua x terkejut,,act ada plihan invite from fb but x suka show kat fb,,certain people jak i invited..papun thanx 4 support me,,

update dan modified blog

hari ni berjam juga modified blog ni,,act masi x fhm camana mo add gadget2 dlm benda ni,,so i buat mana2 yang i faham je,,hehe,,papun semoga yg melihatnya senang hati dan gumbira,,apa lagi mo crita ekk,,emm oh yaa,,,suka sangat tengok blog org lain yg cute miut terutama blog sal masak2 n makan2,,haha,,,pebret aku kan,,tapi hari ni mcm malas mo masak,,huhu,,,ntahla,angin kus2 dtg kot,,papun i cuba juga rajin kan diri ni,,huhu,,ok go dila!!!