Skip to main content

NASI KUNING IKAN..

ASSALAMMUALAIKUM DAB SALAM SEJAHTERA,,

Malam-malam nak update menu lagi. Jangan bosan ye memasak. Tapi kadang kita yang selalu memasak ni pandai bosan nak memasak. Bukan bosan pasal apa tapi tidak ada idea nak masak. Kalau kebosanan melanda diri dila cepat-cepat google cari idea masakan.hehe..

Menu ni dah 3 hari yang lepas tapi tidak sempat nak update. Nasi kuning ni kalau di sabah adalah menu sarapan paling digemari ramai selain nasi lemak dan roti canai dan macam-macam lagilah. So, beberapa hari lepas teringin nak makan terus buat untuk makan tengahari. Ha, nak buat makan tengahri pun okay apa..memandangkan ada ikan putih kecik sesuai sangatlah dengan nasi kuning ni. Menu ni senang saja tapi dila nak kongsi juga..hehe,,,jangan marah haa..okay jom semak resepi.


Nasi Kuning Ikan

Nasi Kuning
- 1 1/2 cwn beras biasa
- 1 cwn santan cair
- 1 inci halia * dihiris
- 2-3 helai daun pandan
- secubit garam

Ikan
- secubit garam
-1 sd kecil serbuk kunyit
- minyak untuk menggoreng ikan

Sambal Lada
- segenggam lada kering ( x dpt agak berapa gram) di rebus dan kisar halus
- 3 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan
- 2 sudu mkn air asam jawa
- garam dan gula
- 2 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan lain
- timun
- telur rebus (pilihan,kalau nak)

Kaedahnya :

Untuk nasi kuning kaedahnya sama macam masak nasi lemak atau nasi biasa. Dila masak di periuk elektrik dahulu. Beras yang sudah dicuci masukkan dalam periuk dan masukkan santan cair, halia, daun pandan (ikat simpul dulu) dan secubit garam. Gaul sebati dan masak di periuk elektrik. Apabila nasi dah kering dila pindahkan ke dalam periuk kukusan dan kukus selama 5-10 minit atau sehingga masak.

Untuk ikan pula apabila ikan dah dibersihkan lumur dengan garam dan kunyit. Kemudian goreng sehingga masak.

Sambal pula, tuangkan sedikit minyak ke dalam kuali dan masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi. Kemudian tambah air asam jawa dan gaul sebati. Sentiasa kacau-kacau sambalnya ya sebab nanti sambal cepat hangus yang dibahagian bawah. Nanti jadi hitam sambalnya.huhu..Perasakan dengan gula dan garam dan masak sehingga terbit minyak dipermukaan sambal tu. Kalau nak sambal cair sedikit tambahla air. Ikut selera masing2 la kalau nak pekat atau tidak. Apabila terbit minyak matikanla api.

Okay dah siap semua bolehla dihidangkan dalam 1 piring @ pinggan. Selamat mencuba.
-

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…