Skip to main content

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua...

Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k..

ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi..



Bahan-bahan doh@adunan roti :
- 1 cwn tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya
- 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air
- 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar
- secubit garam

Bahan-bahan topping :
- sosej 
- fillet ketam
- sos spageti @ sos cili @ sos tomato ( guna sos yg ada kat rumah )
- nenas dlm tin ( i guna 2 kepingje )
- keju mozarella

Method

Dalam satu bekas adun sebati untuk membuat doh. sekiranya adunan melekat tambah sedikit tepung dan sebaiknya adunan doh lembut. Canai adunan ikut size loyang anda. ketepikan.

Untuk topping hiris sosej dan fillet ketam tadi dan nenas tadi potong kecil2. tuang sos keatas adunan doh tadi, kalau suka banyak sos letaklah lebih terpulang pada selera masing2. Then letak sosej,fillet dan nenas tadi. Keju kalau yang jenis buku parut atau hiris2 tipis dan tabur atas topping tadi. Bakar pada suhu 130-170 drjah selsius ikut oven memasing la. Dan dlm masa 20-30 minit. Kalau panas 130 ke atas lebihkan masa la sehingga keju cair dan tepi roti perang2 dah. 

Dan kalau guna pemanggang ajaib api kecil jak and 15 minit jak dah masak. Selamat mencuba.



Comments

nampak menyelerakan, belum pernah try buat lagi..

salam kenal, singgah dan follow

www.mamaniza.com
Nor Dila said…
thanx Norhasniza..cuba la,,senang sgt2...

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…