Skip to main content

Tanam Daun Sup Sendiri

Assalamualaikum bloggers. Rasa terpanggil hari ni nak kongsi tentang tanaman herba saya. Daun sup siapa yang tak kenal? Angkat jari,hehe..mesti ramai yang kenal benar dengan daun atau tumbuhan herba yang sangat popular ni kan. Tapi jangan terkeliru dengan daun ketumbar plak sebabnya rupa luaran spesis ini lebih kurang jak. Yang membezakan adalah baunya. Daun sup bagi saya lebih wangi daun ketumbar sedikit kuat baunya. Emm susah plak nak terangkan macamana.

Tapi selalunya daun sup digunakan dalam masakan bersup dan ada juga yang suka mencampurkannya dalam masakan bergoreng seperti mee goreng. (macam sayalah). Oleh itu saya telah berikhtiar dengan menanam sendiri daun sup dalam pasu kecil dan meletakkannya di tepi tingkap dapur. Supaya senang nak ambik time nak masak.

tepi tingkap dapur, senang nak capai.

nampak kecacatan pada pasuku,hehe..

Mungkin ada yang dah tau macam mana nak tanam tumbuhan herbs ni kan. Tapi saya kongsi lagi disini kot2 ada yang tak tahu kan. Senang jak cuma beli daun sup yang berjual di pasar dan pastikan yang ada akarnya sekali. Dah bayar daun sup tu (kalau kat sabah ni harga seringgit ja seikat) bawala balik ke rumah. Kemudian sediakan pasu ikut suka korang nak besar atau kecik, dan tanah apa2 jenis yang ada kat belakang rumah pun boleh pakai janji tanah, masukkan dalam pasu tanah tersebut kemudian buat lubang kat tengah2 then masukkan bahagian akar daun sup tadi. Kasi padat2 tanah tu, kemudian siram dan letak di tempat yang dapat matahari pagi secukupnya agar ia membesaar dengan sihat.

Perlu diingat kalau nak tanaman ni tahan lama terutama daun sup ni sentiasa cabut mana2 dahan atau tangkai yang dah besar atau tua untuk mengekalkan kesuburan pokok daun sup kita. Kalau rajin masak campur daun ni tak jadi masalah kot tapi kalau jarang menggunakannya eloklah ikut petua saya ni. Selamat menanam!!!

Comments

Cikla Shahril said…
Cikla tanam daun sup tak pernah berjaya. Mula mula tanam ok subur je. Lama lama jd kecut kayu pastu mati... Huhu...

Cikla dh follow back.. Slm kenal....
Dila said…
oh yaka, yg ni dah lama tanam ni kena sentiasa cabut dahan2 yg dah tau,,baru tahan lama sikit...heee..tq follow me CikLa..
Kakzakie Purvit said…
Tak kisah pasu cacat, pokoknya tak cacat:)

Dila said…
hehe..betoltu Kakzakie,,,
Unknown said…
Dah lama sebenarnya tanam minat untuk menanam pokok dirumah.. In sya Allah dalam masa terdekat.. Segar je nengok daun sup sis.

Petik sikit boleh..? Hihihi :D

Popular posts from this blog

Ayam Buttermilk dan Buncis Goreng

Assalammualaikum kpd semua bloggers. Semoga Hari ni lebih baik dari kelmarin ya. First thing bila dah terbangun sebelum solat subuh ucapkan Alhamdulillah dan doa bangun tidurlah. Alhamdulillah awal pagi ni bila buka tingkap ruang tamu terpegun sekejap dengan keadaan di luar yang diselaputi kabus sejuk. Mungkin sebab semalam tiba-tiba angin kuat dan hujan lebat turun. Terfikir juga mungkin ini serpihan atau'ekor-ekor' taufan melor yang dikatakan akan melanda pantai barat sabah. Tapi kami ni di pantai timur??haaa....achaner tu johan????eh salah...sorry johan...xda kaitan ya..hahah Okaylah lari tajuk pula kan. Saya nak kongsi resepi makan tengahari kemarin. Kepada peminat Ayam buttermilk ni bolehlah cuba masak sendiri di rumah ya. Senang jak ni. Cuma jangan keliru dengan ayam masak butter ya. Menu lebih kurang sama cuma perbezaannya yang ini versi berkuah dan tiada telur yang digoreng jadi serbuk2 ka,,ntah apa nak sebut tu ala mcm yang selalu ada dekat restoran seafood tu. Maybe

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua... Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k.. ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi.. Bahan-bahan doh@adunan roti : - 1 cwn tepung gandum - 1 tsp baking powder - 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya - 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air - 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar - secubit garam Bahan-bahan topping : - sosej  - fillet ketam - sos spageti

Rahmat 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Lama sangat tinggalkan blog ni. Semenjak dah melahirkan anak sulung kami yang sekarang ni dah masuk 5 bulan lebih dah. Baru rasa nak update blog. Sebenarnya masa tak mengizinkan sgt nak type2 entri ni maklumla si kecik ni masih 'kecik' dan sgt2 perlukan perhatian kita. Mama2 yg lain pun sama kan.hehe Apapun saya sangat bersyukur dgn rahmat yang Allah berikan dlm rumahtangga kami ni..walaupun lambat selepas 4 thn perkahwinan tp kami redha dan bersyukur. Dan saya mendoakan kawan2 dluar sana yg masih belum dikurniakan cahayamata semoga bersabar dan terus berdoa dan berharap agar Allah akan memberikan sesuatu yg terbaik buat kalian..aminnn Okayla mama isa nak rehat dulu..xda idea lg nak type apa.heè..