Friday, October 14, 2016

Diari Kehamilanku : Sah Diabetis Gestasi @ GDM

Assalamualaikum dan salam sejahtera u olls. Akhir2 ni susah betul mo cari semangat untuk berblog. Bukantak buka langsung blog tapi just blogwalking ja n google2 apa yang patut. Tapi nak type entri baru amatlah susah. Susah sebabnya kadang2 tiada idea dan semangat nak menaip. Hoho....btw malam ni akhirnya datanglah satu semangat untuk berkongsi suatu cerita yang selalu dikongsikan oleh ibu2 hamil diluar sana apabila berada dalam fasa ini.

Baru2 ni saya kena minum air gula kat KK Semporna, kerana waktu berklinik di KD, bila timbang berat berat naik mendadak 3 kg ko!!! Macam takpercaya ja dengan penimbang dorang ni. Almaklum 'oldskool' penimbangnya. Dah kena pula minggu depannya pergi ke pekan untuk cek gula dalam darah i. Nasib baik time ni husband dpt temankan. Kalau tak mo bingung juga 2 jam lebih duduk menunggu result selepas minum air gula tu.

Sebelum minum air gula kadar gula normal lagi, tapi selepas 2 jam minum air gula tu ternyata kadar gula dalam darah i sangat tinggi. Kecewa dan bercampur menyesal juga sebab tak jaga sangat bab makan2 ni. Lepas tu kenalah ada temujanji baru lagi dengan pegawai pemakanan dan kena datang 2 mggu lg untuk buat ujian BSP yg mana ujian ini memerlukan darah kita di ambil selama 4 sesi dalam sehari. Saya tak melaluinya lagi so takat ni ja boleh i kongsikan. U ols boleh google sendiri pengalaman mereka2 yang dah lalui hal ni.

Apapun saya akan berusaha untuk mengawal pemakanan demi baby tercinta,huhu..kawan2 doakan saya agar dapat laluinya okay. Bukan apa risau juga kalau2 terpaksa ambik insulin sebab gula tinggi lagi. Apapun saya nasihatkan buat ibu2 yg 1st preggy diluar sana agarjaga makan dari awal2 pregnant ya supaya taklah susah payah kena setiap minggu pergi review.

4 comments:

International Directory Blogspot said...

Hello ! This is not spam! But just an invitation to join us on "Directory Blogspot" to make your blog in 200 Countries
Register in comments: blog name; blog address; and country
All entries will receive awards for your blog
cordially
Chris
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
++++++
Hello! Ini bukan spam! Tetapi hanya jemputan untuk menyertai kami di "Direktori Blogspot" untuk membuat blog anda di 200 Negara
Mendaftar dalam komen: Nama blog; alamat blog; dan negara
Semua penyertaan akan menerima anugerah untuk blog anda
hormatnya
Chris
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

atiehilmi dot com said...

time pregnant nih banyak nak kena jaga dik.. sebab nak jaga 2 orang dlama 1 masa kan.. diri sendiri + anak dalam kandungan.. jaga portion makan.. ambil supplement yang sesuai untuk control gula dalam darah.. ye.. semoga adik dan kandungan baik baik saja !!!

Fiza Rahman said...

Alahaiii... Tak suka minum air gula nih. Take care sis. Jaga pemakanan.

doubleZmama said...

Salam perkenalan sis. Sudi-sudilah singgah ke page saya. saya doakan sis sentiasa dilimpahi rezeki 🌹🌹