Thursday, September 27, 2012

Ayam Goreng Kunyit

Assalammualaikum semua..ntahla ada juga ka yg baca entry aku ni kali,,hehe,,papun x kisahlah janji aku dpt kongsi resepi utk mknan tengahari ni,,mood memasak dtg membuak-buak so aku masak resepi kegemaranku yg aku pelajari dr blogger2 masak2,,haaa bahasa aku,,he,,so check it out...

amacam,,cute x??hehe,,sj puji dri sendiri,,ok berikut adalah resepinya :

Bahan-bahannya ;

Ayam (kuambil bhagian isi dada ayam)
1 labu bawang besar*(di hiris)
2 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 tangkai lada besar*
6 batang kacang buncis( di potong ikut suka )
sedikit serbuk kunyit (untuk perap d ayam dan tabur semasa menumis)
sos tiram 1 sd teh
garam dan perasa
minyak la utk menumis



perap ayam dengan sedkit kunyit dan garam kemudian goreng dengan minyak yg sedikit, aku guna kuali pan so guna minyak sedikit shj kerana kuali jenis pan aku ni x melekat. Dah masak asingkan.
Kemudian panaskan sdkit minyak utk menumis bhn2 yg d hiris, masukkan isi ayam tadi,masukkan sos tiram, serbuk kunyit dan perasakan..tumis hingga kering2 then matikan api..dah bole hidangkan.

2 comments:

Mamasya said...

Salam kenal Dilla.dtg kunjungan balas.
seronok bila mood memasak dtg....baru semangat ke dapur...

Nor Dila said...

thanx akak sudi gak lwt blog yg baru lahir ni,,hehe,,betol tu, bila smgt dah dtg mcm2 nak masak,,