Skip to main content

Idea Hias Rumah Ala Arab atau gaya Islamik

Assalamualaikum dan salam jumaat penghulu segala hari. Berpagi-pagian terutama di hari jumaat kata ustaz inshaAllah murah rezeki. Semoga kita semua dimurahkan rezeki hari ni dan hari seterusnya.

Hari ni nak kongsi idea deko ruang dalam rumah kita gaya arab atau islamik. Memandangkan hari jumaat hari ni so tetiba rasa nak 'share' idea hias rumah ala arab. Sebelum tu gambar2 yang saya kongsi ni semuanya ihsan google. Kot2 ada orang di luar sana sedng cari2 idea nak hias rumahkan. Bolehlah jadikan gambar2 ni inspirasi. 

Kebanyakan gaya rumah arab ni agak mewah dan sebagai rakyat yang hidup sederhana ni tak boleh nak ikut sangat cara hiasan orang arab ni. Just beberapa perkara jak kita boleh ambil sebagai suntikan idea dan kita olah ikut kemampuan. Bah, jom cuci mata..

hiasan dinding tu boleh tiru tapi yang letak shisa ni tak perlu ek..

kalau ada ruang luar rumah yang lebih bolehlah ikut gaya mcm ni

ruang tamu ni kebanyakan kita di malaysia pun mcm ni cuma hiasan balang2 tu jadi aksesori tambahan

lampu hiasan mcm banyak digunakan terutama majlis sanding ala arabic

idea untuk bilik tidur



kredit : google image

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…