Skip to main content

1 September 2016

Assalamualaikum dan semoga sihat sejahtera semuanya. Berbulan tak update blog. Baru harini ada kekuatan dan kerajinan. Rajin blogwalking jak n gugel2 info yang diperlukan. Alhamdulillah dah masuk 4 bulan kandungan ni rasa mual dan pening tu tak ada lagi so badan pun dapatlah melakukan aktiviti harian seperti biasa. Sebelum tu start awal ramadan sebenarnya badan tak sihat dan lemah sangat2. Rupanya Allah bagi rezeki lagi dan tak sangka secepat ini Allah bagi sedangkan bulan 2 baru2 ni saya baru lepas keguguran kandungan pertama. Dan 2 bulan selepas melakukan D&C,Alhamdulillah rezeki yang tak disangka-sangka pula diterima.

Semoga rakan2 tolong doakan saya dan baby dlm kandungan ni sihat dan kuat ek. Terima kasih doanya. So, arini saya dah mula gugel2 info tentang set berpantang..awal sangat ke?? x kisahlah yg penting kena positif dan rasanya takda masalah pun nak cari2 info tentang set berpantang ni kan. Sekurang-kurangnya boleh sediakan bajet awal2. Maklum lah banyak perkara kita kena sediakan untuk menyambut 'orang baru' inshaAllah. So kena ada plan lah supaya tak kelam kabut dan mudah urusan nanti.

Okeylahitu jak la celoteh untuk harini. Bye.

Comments

moga semua dipermudahkan ya sis..

tkpe cri info awal lbh baik.

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…