Skip to main content

Mee Hoon Sup Ayam, 'Comfort Food'...


Assalamualaikum dan selamat petang semua.
Mee hoon sup ni bagi saya adalah makanan paling selesa dan sedap pada perut sayalah. Sebabnya ia adalah makanan berkuah yang digemari ramai. Paling sedap makan bila musim hujan, sejuk-sejuk nyaman gitu pastu menghirup kuahnya panas-panas.Woo sedap sannnggggaaattttttt....

Saya masih ingat lagi sayamemang suka sangat makan mee hoon sup ni dari kecik lagi. Dulu-dulu boleh jumpa lagi mee hoon sup rm1 jak...sekarang pun ada tapi dapat kuahnya jak la,hahahah...
Apabila dah dewasa ni rasa puas hati sangat bila dapat buat mee hoon sup sendiri. Suka hati nak adjust rasanya, nak tambah apa dalam kuah kita tu.

Ini juga makanan kalau kita tengah demam selesa. Kalau tengah demam tu memang tal larat la masak sendiri, hubby pun tak tau masak, so beli jak la dekat kantin berdekatan.heheh..Okaylah maybe ramai yang dah tahu resepi mee hoon sup ni tapi nak share jugaklah versi saya yang simple tapi sedap... sendiri puji, hehehe, jangan marah....

Resepi Mee Hoon Sup Dila

1 bahagian paha ayam ( potong2 kecil )
2-3 biji bawang merah
2-3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 cubit jintan manis
1/2 sudu kecil lada putih biji
1/2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil minyak utk menumis
1/2 kiub ayam
garam dan penambah perasa

Bahan Campuran

Mee Hoon ( rendam dengan air panas )
lada kicap
bawang goreng
daun sup

Semua bahan-bahan di atas saya tumbuk halus. Memandangkan kuantiti menu untuk 2 orang makan saya hanya tumbuk dengan lesung batu jak. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Tumis hingga naik bau. Masukkan ayam dan 2 mangkuk air atau ikut banyak korang mau. Jangan terlalu banyak nanti tawar pula rasa sup tu. Agak-agak la mengikut banyaknya bahan-bahan korang guna.

Masaklah hingga mendidih dan ayam masak. Bila kuah dah mendidih dan ayam pun masak boleh di tuang ke dalam mangkuk yang telah diisi dengan bahan-bahan campuran seperti yang tertulis di atas. Okay selamat mencuba kawan-kawan.

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…