Skip to main content

Mee Hoon Sup Ayam, 'Comfort Food'...


Assalamualaikum dan selamat petang semua.
Mee hoon sup ni bagi saya adalah makanan paling selesa dan sedap pada perut sayalah. Sebabnya ia adalah makanan berkuah yang digemari ramai. Paling sedap makan bila musim hujan, sejuk-sejuk nyaman gitu pastu menghirup kuahnya panas-panas.Woo sedap sannnggggaaattttttt....

Saya masih ingat lagi sayamemang suka sangat makan mee hoon sup ni dari kecik lagi. Dulu-dulu boleh jumpa lagi mee hoon sup rm1 jak...sekarang pun ada tapi dapat kuahnya jak la,hahahah...
Apabila dah dewasa ni rasa puas hati sangat bila dapat buat mee hoon sup sendiri. Suka hati nak adjust rasanya, nak tambah apa dalam kuah kita tu.

Ini juga makanan kalau kita tengah demam selesa. Kalau tengah demam tu memang tal larat la masak sendiri, hubby pun tak tau masak, so beli jak la dekat kantin berdekatan.heheh..Okaylah maybe ramai yang dah tahu resepi mee hoon sup ni tapi nak share jugaklah versi saya yang simple tapi sedap... sendiri puji, hehehe, jangan marah....

Resepi Mee Hoon Sup Dila

1 bahagian paha ayam ( potong2 kecil )
2-3 biji bawang merah
2-3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 cubit jintan manis
1/2 sudu kecil lada putih biji
1/2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil minyak utk menumis
1/2 kiub ayam
garam dan penambah perasa

Bahan Campuran

Mee Hoon ( rendam dengan air panas )
lada kicap
bawang goreng
daun sup

Semua bahan-bahan di atas saya tumbuk halus. Memandangkan kuantiti menu untuk 2 orang makan saya hanya tumbuk dengan lesung batu jak. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Tumis hingga naik bau. Masukkan ayam dan 2 mangkuk air atau ikut banyak korang mau. Jangan terlalu banyak nanti tawar pula rasa sup tu. Agak-agak la mengikut banyaknya bahan-bahan korang guna.

Masaklah hingga mendidih dan ayam masak. Bila kuah dah mendidih dan ayam pun masak boleh di tuang ke dalam mangkuk yang telah diisi dengan bahan-bahan campuran seperti yang tertulis di atas. Okay selamat mencuba kawan-kawan.

Comments

Popular posts from this blog

Ayam Buttermilk dan Buncis Goreng

Assalammualaikum kpd semua bloggers. Semoga Hari ni lebih baik dari kelmarin ya. First thing bila dah terbangun sebelum solat subuh ucapkan Alhamdulillah dan doa bangun tidurlah. Alhamdulillah awal pagi ni bila buka tingkap ruang tamu terpegun sekejap dengan keadaan di luar yang diselaputi kabus sejuk. Mungkin sebab semalam tiba-tiba angin kuat dan hujan lebat turun. Terfikir juga mungkin ini serpihan atau'ekor-ekor' taufan melor yang dikatakan akan melanda pantai barat sabah. Tapi kami ni di pantai timur??haaa....achaner tu johan????eh salah...sorry johan...xda kaitan ya..hahah Okaylah lari tajuk pula kan. Saya nak kongsi resepi makan tengahari kemarin. Kepada peminat Ayam buttermilk ni bolehlah cuba masak sendiri di rumah ya. Senang jak ni. Cuma jangan keliru dengan ayam masak butter ya. Menu lebih kurang sama cuma perbezaannya yang ini versi berkuah dan tiada telur yang digoreng jadi serbuk2 ka,,ntah apa nak sebut tu ala mcm yang selalu ada dekat restoran seafood tu. Maybe

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua... Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k.. ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi.. Bahan-bahan doh@adunan roti : - 1 cwn tepung gandum - 1 tsp baking powder - 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya - 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air - 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar - secubit garam Bahan-bahan topping : - sosej  - fillet ketam - sos spageti

SAYUR KACANG BUNCIS GORENG BERSAMA TAUHU

ASSALAMMUALAIKUM Selamat pagi isnin blogger, menu ni dah beberapa hari yang lepas tapi baru teringat nak kongsi. Menu 'simple2' je and as usually bahan utama atau hero menu ni kacang buncis yang kami tanam kat belakang rumah. Alhamdulillah hasil pertama menjadi juga. Menu 'simple' ni saya suka masak dan campur tauhu basah yang digoreng terlebih dahulu. Sedap tau bagi yang gemar makan tauhu. Tapi ada juga yang tak suka xpayah letak la.. Dan kutipan hasil tanaman pada waktu memang puas hati. Cili padi macam biasa memang takkan berhenti membuahkan hasil. Terung pun begitu dan sayur kangkung terus mengeluarkan pucuk baru.Tapi terung takda pula dalam gambar lupa nak letak..hehe.. Macam biasa hasil2 yang banyak ni kami akan bawa ke rumah mertua dan adik-beradik. Tak bole habis ni kalau berdua ja yang makannya,,hehe,,,papun jom jamu mata. SAYUR KACANG BUNCIS GORENG BERSAMA TAUHU Bahan-bahan: - segenggam sayur kacang buncis ( potong serong ) - 2 ketul tauhu basa