Thursday, April 14, 2016

Mee Hoon Sup Ayam, 'Comfort Food'...


Assalamualaikum dan selamat petang semua.
Mee hoon sup ni bagi saya adalah makanan paling selesa dan sedap pada perut sayalah. Sebabnya ia adalah makanan berkuah yang digemari ramai. Paling sedap makan bila musim hujan, sejuk-sejuk nyaman gitu pastu menghirup kuahnya panas-panas.Woo sedap sannnggggaaattttttt....

Saya masih ingat lagi sayamemang suka sangat makan mee hoon sup ni dari kecik lagi. Dulu-dulu boleh jumpa lagi mee hoon sup rm1 jak...sekarang pun ada tapi dapat kuahnya jak la,hahahah...
Apabila dah dewasa ni rasa puas hati sangat bila dapat buat mee hoon sup sendiri. Suka hati nak adjust rasanya, nak tambah apa dalam kuah kita tu.

Ini juga makanan kalau kita tengah demam selesa. Kalau tengah demam tu memang tal larat la masak sendiri, hubby pun tak tau masak, so beli jak la dekat kantin berdekatan.heheh..Okaylah maybe ramai yang dah tahu resepi mee hoon sup ni tapi nak share jugaklah versi saya yang simple tapi sedap... sendiri puji, hehehe, jangan marah....

Resepi Mee Hoon Sup Dila

1 bahagian paha ayam ( potong2 kecil )
2-3 biji bawang merah
2-3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 cubit jintan manis
1/2 sudu kecil lada putih biji
1/2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil minyak utk menumis
1/2 kiub ayam
garam dan penambah perasa

Bahan Campuran

Mee Hoon ( rendam dengan air panas )
lada kicap
bawang goreng
daun sup

Semua bahan-bahan di atas saya tumbuk halus. Memandangkan kuantiti menu untuk 2 orang makan saya hanya tumbuk dengan lesung batu jak. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Tumis hingga naik bau. Masukkan ayam dan 2 mangkuk air atau ikut banyak korang mau. Jangan terlalu banyak nanti tawar pula rasa sup tu. Agak-agak la mengikut banyaknya bahan-bahan korang guna.

Masaklah hingga mendidih dan ayam masak. Bila kuah dah mendidih dan ayam pun masak boleh di tuang ke dalam mangkuk yang telah diisi dengan bahan-bahan campuran seperti yang tertulis di atas. Okay selamat mencuba kawan-kawan.

No comments: