Skip to main content

Hobi baru??

Assalamualaikum dan selamat petang u olss, dah minum petang ka semua? Bestnya kalau dapat duduk minum kopi dan menghadap kuih jemput-jemput kan?? Sambil-sambil duduk rehat ni dapatlah update blog untuk hari ni, bukan apa semenjak ada hobi baru ni tak duduk diam saya dibuatnya. Apa tu hobi baru?? hahahha,,,kalau orang lain bukan panggil hobi ni, tapi tabiat kali, mengemas @ organizing..

Ya inilah baru saya. Sebab tu dekat seminggu baru ada idea nak tulis blog diary ni,hehe. Almaklum kerja mengemas ni satu tempat jak ambik masa berjam-jam lamanya. Ada tu ambik masa sampai 1-2 hari mengemas. Sekarang ni tengah sakit-sakit rasanya belakang ni. Penat kot.. Minggu lepas kemas dapur, ubahsuai letak barang-barang dapur dari pagi sampai ke petang jugakla kerjanya.

Tadi plak kemas almari baju, itujak pun mo 2 jam mengemasnya. Kemudian kelam kabut ke dapur nak masak plak untuk tengahari. Sambil-sambil masak cuci kain dalam mesin then jemur plak. Haaa,,,lepas tu start dah badan ni mogok, alhamdulillah. Allah nak suruh rehat mungkin. Kena ajar diri untuk bersangka baik dengan apa jua ujian kesakitan yang alami okay...so thats all for today...

Comments

Umie Yana said…
rajin nyaa.. hehe
akak, saya follow sini yee :)
Mrs Dee said…
tq Umie Yana...
Yana MIB said…
kerja mengemas mmg x pnh habis..huhu pi massage kt spa pastu..best! ^_^
Mrs Dee said…
Yana MIB,,tu la pasal,,kalau dpt masuk spa mesti best ni,,hehe

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…