Skip to main content

Hobi baru??

Assalamualaikum dan selamat petang u olss, dah minum petang ka semua? Bestnya kalau dapat duduk minum kopi dan menghadap kuih jemput-jemput kan?? Sambil-sambil duduk rehat ni dapatlah update blog untuk hari ni, bukan apa semenjak ada hobi baru ni tak duduk diam saya dibuatnya. Apa tu hobi baru?? hahahha,,,kalau orang lain bukan panggil hobi ni, tapi tabiat kali, mengemas @ organizing..

Ya inilah baru saya. Sebab tu dekat seminggu baru ada idea nak tulis blog diary ni,hehe. Almaklum kerja mengemas ni satu tempat jak ambik masa berjam-jam lamanya. Ada tu ambik masa sampai 1-2 hari mengemas. Sekarang ni tengah sakit-sakit rasanya belakang ni. Penat kot.. Minggu lepas kemas dapur, ubahsuai letak barang-barang dapur dari pagi sampai ke petang jugakla kerjanya.

Tadi plak kemas almari baju, itujak pun mo 2 jam mengemasnya. Kemudian kelam kabut ke dapur nak masak plak untuk tengahari. Sambil-sambil masak cuci kain dalam mesin then jemur plak. Haaa,,,lepas tu start dah badan ni mogok, alhamdulillah. Allah nak suruh rehat mungkin. Kena ajar diri untuk bersangka baik dengan apa jua ujian kesakitan yang alami okay...so thats all for today...

Comments

Umie Yana said…
rajin nyaa.. hehe
akak, saya follow sini yee :)
Mrs Dee said…
tq Umie Yana...
Yana MIB said…
kerja mengemas mmg x pnh habis..huhu pi massage kt spa pastu..best! ^_^
Mrs Dee said…
Yana MIB,,tu la pasal,,kalau dpt masuk spa mesti best ni,,hehe

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…