Skip to main content

Templat baru lagi???

Assalamualaikum dan selamat pagi semua 'bloggers'. Harap2 sihat hendaknya semua ya. Alhamdulillah Allah masih panjangkan usia kita untuk menjalankan tugas kita sebagai khalifah di muka bumi ini. Jangan lupa ucap Alhamdulillah. Saya tetiba pagi ni datang angin kuskus nak tukar templat baru. Bukan apa lepas blogwalking tadi cantik2 plak BG blog orang.

Kemudian baru perasan yang templat saya macam tak semangat plak nak tengok.hehehe,,padahal sendiri pilih. Btw kan manusia ni hatinya berbolak balik ( jangan iman berbolak balik dah la ya, nauzubillah) so apa lagi insan biasa seperti saya ni,hahaha...ada kaitan tak?? Maka bermulalah pencarian templat baru untuk blog orkidros ni. Akhirnya inilah hasilnya, sekadar nak puaskan mata sendiri sebenarnya. Tapi kalau2 ada kawan2 yang tertarik dan nak cari kat mana koleksi template2 yang cantik2 dan simple google jak okay.

Tapi mungkin ada yang sama dengan templat saya ni camana ya?? Yalah download yang sedia ada dah, tapi takpa kan?? Asalkan isi kandungan blog tak ciplak dah la ya..

Comments

Popular posts from this blog

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua...

Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k..

ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi..



Bahan-bahan doh@adunan roti :
- 1 cwn tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya
- 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air
- 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar
- secubit garam

Bahan-bahan topping :
- sosej 
- fillet ketam
- sos spageti @ sos cili @ sos tomato ( guna so…