Skip to main content

Templat baru lagi???

Assalamualaikum dan selamat pagi semua 'bloggers'. Harap2 sihat hendaknya semua ya. Alhamdulillah Allah masih panjangkan usia kita untuk menjalankan tugas kita sebagai khalifah di muka bumi ini. Jangan lupa ucap Alhamdulillah. Saya tetiba pagi ni datang angin kuskus nak tukar templat baru. Bukan apa lepas blogwalking tadi cantik2 plak BG blog orang.

Kemudian baru perasan yang templat saya macam tak semangat plak nak tengok.hehehe,,padahal sendiri pilih. Btw kan manusia ni hatinya berbolak balik ( jangan iman berbolak balik dah la ya, nauzubillah) so apa lagi insan biasa seperti saya ni,hahaha...ada kaitan tak?? Maka bermulalah pencarian templat baru untuk blog orkidros ni. Akhirnya inilah hasilnya, sekadar nak puaskan mata sendiri sebenarnya. Tapi kalau2 ada kawan2 yang tertarik dan nak cari kat mana koleksi template2 yang cantik2 dan simple google jak okay.

Tapi mungkin ada yang sama dengan templat saya ni camana ya?? Yalah download yang sedia ada dah, tapi takpa kan?? Asalkan isi kandungan blog tak ciplak dah la ya..

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…