Skip to main content

Petua ringkas dari Dr Hj Fadzilah Kamsah

Baru tadi terlihat video di facebook seseorang minta petua dan doa ringkas dari seorang penceramah motivasi terkenal iaitu Dr Hj Fadzilah Kamsah. Paling senang katanya berdoa setiap kali kita melihat cermin dengan doa berikut :

ihsan google

Kemudian dia kata lagi, setiap kali lepas solat isya amalkan solat witir dan tahajjud. Kalau tak dapat tahajjud pun sebaik2nya lakukan solat witir. Dan sebelum tidur baca doa dan wirid yang selalu kita di ajar dan maafkan semua orang dan kalau ada suami kat sebelah mohon maaf darinya( yg ni saya tambah ) tapi memang selalu di ajar begitu kan.^_^

InshaAllah bila kita selalu amalkan perkara yang ringkas ini hati dan minda kita akan tenang dan bersih. Minda dan jiwa pun positif. InshaAllah kejayaan akan mengiringi kita. Jom sama-sama amalkan perkara-perkara ini, kalau lebih lagi bagus. Moga-moga Allah menerima amalan kita dan menghapuskan dosa-dosa kita. Saling mengingati sesama muslim..

Comments

Nur Fannun said…
ingat baca time nk mngadap cermin je
Mrs Dee said…
memang doa ketika bercermin..hee

Popular posts from this blog

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua...

Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k..

ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi..



Bahan-bahan doh@adunan roti :
- 1 cwn tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya
- 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air
- 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar
- secubit garam

Bahan-bahan topping :
- sosej 
- fillet ketam
- sos spageti @ sos cili @ sos tomato ( guna so…

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/