Skip to main content

Petua ringkas dari Dr Hj Fadzilah Kamsah

Baru tadi terlihat video di facebook seseorang minta petua dan doa ringkas dari seorang penceramah motivasi terkenal iaitu Dr Hj Fadzilah Kamsah. Paling senang katanya berdoa setiap kali kita melihat cermin dengan doa berikut :

ihsan google

Kemudian dia kata lagi, setiap kali lepas solat isya amalkan solat witir dan tahajjud. Kalau tak dapat tahajjud pun sebaik2nya lakukan solat witir. Dan sebelum tidur baca doa dan wirid yang selalu kita di ajar dan maafkan semua orang dan kalau ada suami kat sebelah mohon maaf darinya( yg ni saya tambah ) tapi memang selalu di ajar begitu kan.^_^

InshaAllah bila kita selalu amalkan perkara yang ringkas ini hati dan minda kita akan tenang dan bersih. Minda dan jiwa pun positif. InshaAllah kejayaan akan mengiringi kita. Jom sama-sama amalkan perkara-perkara ini, kalau lebih lagi bagus. Moga-moga Allah menerima amalan kita dan menghapuskan dosa-dosa kita. Saling mengingati sesama muslim..

Comments

Nur Fannun said…
ingat baca time nk mngadap cermin je
Mrs Dee said…
memang doa ketika bercermin..hee

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…