Skip to main content

Lagi Gegaran Susulan di Sabah

Assalammualaikum dan selamat pagi you olls..Alhamdulillah Allah masih memberi peluang untuk saya hari ni berkongsi cerita. Dalam beberapa hari ni saya kurang sihat sikit dan syukur hari ni dah beransur pulih. Sengsara juga bila dah selesma berpanjangan bersambung pula dengan sakit kepala berdenyut2,,alhamdulillah semoga Allah ampunkan dosa2 saya. Kan sakit itu nikmat juga membuatkan kita lebih mengingati Allah.

ihsan google

Eh korang mesti dah dengar dan tengok berita tentang gegaran yang berlaku di Tarakan , Indonesia kan kelmarin subuh??dan gegarannya turut kami rasai kerana semporna, tawau, kunak, lahad datu adalah daerah yang terdekat dengan kawasan pusat gempa tu berlaku. Sebelum gegaran berlaku kelmarin subuh memang waktu tu terjaga kerana suami pun bangun ke tandas. Tiba2 terasa badan bergoyang dan makin lama kuat pula sampai saya terbangun dan terduduk seketika dan terus bangun dan mengucap.

Agak panik juga sebab sebelum ni gegaran berlaku pun tak sekuat dan selama itu. Kejadian berlaku sekitar jam 2.47 a.m. MashaAllah dengan kuasa Allah ia berlaku lagi. Dalam hati berdoa semoga kitaselamat dari sebarang bencana yang tidak diduga. Dan ketika saya nak buka laptop dan nak update blog ni tiba2 jam 8.18 pagi ni terasa lagi gegaran susulan tu. Memang selepas gempa sekuat 6.2 skala ritcher begini akan ada lagi gegaran susulan kecil berlaku. Dan di Ranau pun menurut Prof Felix Tongkol, gegaran susulan akan berlaku sehingga bulan disember ini. Apapun yang berlaku semoga Allah melindungi kita semua.

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…