Skip to main content

Khasiat Pokok Durian Belanda @ Nangka Belanda

Assalammualaikum. Sudah lama saya nak kongsi tentang satu lagi tanaman herba yang kami tanam dekat laman rumah ni. Mesti korang pernah dengar tentang pokok durian belanda tapi ada juga orang panggil nangka belanda. Namun ia tetap tumbuhan yang sama. Melalui pembacaan saya di internet tentang tumbuhan ini ia adalah penawar kepada pelbagai jenis penyakit terutama sekali penyakit kanser. Dikatakan daun serta buahnya dapat membantu mencegah dan merawat pelbagai jenis penyakit seperti darah tinggi, kolestrol tinggi, kanser, dan macam2 lagi.

Korang boleh cari kat mr 'google' tentang khasiatnya disini. Saya dan suami telah mencuba minum air daun durian belanda ni. Caranya dengan mengeringkannya dalam rumah setelah dibasuh bersih2. Simpan dalam bekas yang terdedah dan biarkan selama 3 hari. Menurut pembacaan saya gunakan 3 keping daun tersebut gunting2 dan rendam dalam segelas air panas. Biarkan selama beberapa minit dah suam baru minum. Rasanya macam biasalah kelat-kelat air daun. Tapi masih boleh diterima tekak juga. Dan selama beberapa hari saya mengamalkannya alhamdulillah kesan sampingan tu tiada tapi tak tahulah kalau ada perubahan dalam badan ni. Yalah tak pergi cek kat doktor pun.

daun yang gelap sikit warnanya boleh digunakan buat teh daun durian belanda



Di negara luar buah ini sangat berharga tapi tak tahulahkenapa tak berapa komersil seperti buah-buahan yang lain. Tentang ini pun korang boleh google sendiri ya. Nanti kalau saya cerita kat sini dah nampak sangat copy paste ayat blog orang lain. Kan tak baik tu.hehe..disini saya kongsi rupa pokok durian belanda ni manatau ada yang tidak mengenalinya. Pokok ni belum sampai setahun kami tanam dan buah pun belum keluar. Menurut sumber yang dipercayai ia mengambil masa 2-3 tahun untuk mengeluarkan buahnya. Tapi kiranya pokok ni cepat juga membesar. Alhamdulillah.

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…