Skip to main content

Ayam Goreng Tumis Kunyit

Assalammualaikum dan selamat tengahari. Okay rasa berbesar hati nak kongsi resepi ni. Jangan keliru kenapa tajuk menu macam tu.Kejap goreng,pastu tumis???apa ni??hehe...okay ayam tu sebelum di tumis dengan bahan2 lain saya goreng dulu. Lebih sedap rasanya kalau digoreng dulu.
Okay la malas pula nak membebel panjang2 korang semak la resepinya ya. resepi ni melalui rujukan di blog2 masakan juga cuma saya ubah sedikit.


Ayam Goreng Tunis Kunyit

- Ayam dipotong2 kecil bersihkan
- Serbuk kunyit
- garam

- 2 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 ulas bawang besar
- 1 inci halia*
- 1 inci kunyit hidup*
- Lobak Merah ( dipotong jejari)
- Kacang buncis ( potong menyerong)
- Kentang ( potong jejari )
- 1 biji lada besar (hiris)
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu kecil stok pekat ayam
- sedikit gula dan garam untuk perasa
-2 sudu besar minyak masak

Jom Masak!!

Masakan ini anggaran untuk 2 orang makan. ayam tu hanya 1 paha besar saya gunakan. Potong2 dan bersihkan. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan garam sedikit dan biarkan sebentar. Bahan bertanda* ditumbuk halus. Panaskan minyak untuk menggoreng ayam yang diperap tadi. Goreng ayam hingga ayam masak. Kemudian bila ayam tadi dah masak angkat dan toskan. Dalam kuali yang sama, kurangkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Bila dah panas masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi, bawang besar hiris, tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan sayur2 dan lada besar, tumis hingga setengah masak. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi, sos tiram, stok ayam, serbuk kunyit, dan sedikit air kalau nak berkuah lebih. Masakla hingga sayur2an masak semuanya dan perasakan. Kalau sayur mayur dah layu dan masak bolehla matikan api. Hidang dan makan dengan nasi panas2 sedap!!

Selamat Mencuba!

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…