Assalammualaikum dan selamat tengahari. Okay rasa berbesar hati nak kongsi resepi ni. Jangan keliru kenapa tajuk menu macam tu.Kejap goreng,pastu tumis???apa ni??hehe...okay ayam tu sebelum di tumis dengan bahan2 lain saya goreng dulu. Lebih sedap rasanya kalau digoreng dulu.
Okay la malas pula nak membebel panjang2 korang semak la resepinya ya. resepi ni melalui rujukan di blog2 masakan juga cuma saya ubah sedikit.
Ayam Goreng Tunis Kunyit
- Ayam dipotong2 kecil bersihkan
- Serbuk kunyit
- garam
- 2 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 ulas bawang besar
- 1 inci halia*
- 1 inci kunyit hidup*
- Lobak Merah ( dipotong jejari)
- Kacang buncis ( potong menyerong)
- Kentang ( potong jejari )
- 1 biji lada besar (hiris)
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu kecil stok pekat ayam
- sedikit gula dan garam untuk perasa
-2 sudu besar minyak masak
Jom Masak!!
Masakan ini anggaran untuk 2 orang makan. ayam tu hanya 1 paha besar saya gunakan. Potong2 dan bersihkan. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan garam sedikit dan biarkan sebentar. Bahan bertanda* ditumbuk halus. Panaskan minyak untuk menggoreng ayam yang diperap tadi. Goreng ayam hingga ayam masak. Kemudian bila ayam tadi dah masak angkat dan toskan. Dalam kuali yang sama, kurangkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Bila dah panas masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi, bawang besar hiris, tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan sayur2 dan lada besar, tumis hingga setengah masak. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi, sos tiram, stok ayam, serbuk kunyit, dan sedikit air kalau nak berkuah lebih. Masakla hingga sayur2an masak semuanya dan perasakan. Kalau sayur mayur dah layu dan masak bolehla matikan api. Hidang dan makan dengan nasi panas2 sedap!!
Selamat Mencuba!
Okay la malas pula nak membebel panjang2 korang semak la resepinya ya. resepi ni melalui rujukan di blog2 masakan juga cuma saya ubah sedikit.
Ayam Goreng Tunis Kunyit
- Ayam dipotong2 kecil bersihkan
- Serbuk kunyit
- garam
- 2 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 ulas bawang besar
- 1 inci halia*
- 1 inci kunyit hidup*
- Lobak Merah ( dipotong jejari)
- Kacang buncis ( potong menyerong)
- Kentang ( potong jejari )
- 1 biji lada besar (hiris)
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu kecil stok pekat ayam
- sedikit gula dan garam untuk perasa
-2 sudu besar minyak masak
Jom Masak!!
Masakan ini anggaran untuk 2 orang makan. ayam tu hanya 1 paha besar saya gunakan. Potong2 dan bersihkan. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan garam sedikit dan biarkan sebentar. Bahan bertanda* ditumbuk halus. Panaskan minyak untuk menggoreng ayam yang diperap tadi. Goreng ayam hingga ayam masak. Kemudian bila ayam tadi dah masak angkat dan toskan. Dalam kuali yang sama, kurangkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Bila dah panas masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi, bawang besar hiris, tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan sayur2 dan lada besar, tumis hingga setengah masak. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi, sos tiram, stok ayam, serbuk kunyit, dan sedikit air kalau nak berkuah lebih. Masakla hingga sayur2an masak semuanya dan perasakan. Kalau sayur mayur dah layu dan masak bolehla matikan api. Hidang dan makan dengan nasi panas2 sedap!!
Selamat Mencuba!
Comments