Skip to main content

Ayam Goreng Tumis Kunyit

Assalammualaikum dan selamat tengahari. Okay rasa berbesar hati nak kongsi resepi ni. Jangan keliru kenapa tajuk menu macam tu.Kejap goreng,pastu tumis???apa ni??hehe...okay ayam tu sebelum di tumis dengan bahan2 lain saya goreng dulu. Lebih sedap rasanya kalau digoreng dulu.
Okay la malas pula nak membebel panjang2 korang semak la resepinya ya. resepi ni melalui rujukan di blog2 masakan juga cuma saya ubah sedikit.


Ayam Goreng Tunis Kunyit

- Ayam dipotong2 kecil bersihkan
- Serbuk kunyit
- garam

- 2 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 ulas bawang besar
- 1 inci halia*
- 1 inci kunyit hidup*
- Lobak Merah ( dipotong jejari)
- Kacang buncis ( potong menyerong)
- Kentang ( potong jejari )
- 1 biji lada besar (hiris)
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu kecil stok pekat ayam
- sedikit gula dan garam untuk perasa
-2 sudu besar minyak masak

Jom Masak!!

Masakan ini anggaran untuk 2 orang makan. ayam tu hanya 1 paha besar saya gunakan. Potong2 dan bersihkan. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan garam sedikit dan biarkan sebentar. Bahan bertanda* ditumbuk halus. Panaskan minyak untuk menggoreng ayam yang diperap tadi. Goreng ayam hingga ayam masak. Kemudian bila ayam tadi dah masak angkat dan toskan. Dalam kuali yang sama, kurangkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Bila dah panas masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi, bawang besar hiris, tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan sayur2 dan lada besar, tumis hingga setengah masak. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi, sos tiram, stok ayam, serbuk kunyit, dan sedikit air kalau nak berkuah lebih. Masakla hingga sayur2an masak semuanya dan perasakan. Kalau sayur mayur dah layu dan masak bolehla matikan api. Hidang dan makan dengan nasi panas2 sedap!!

Selamat Mencuba!

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…