Skip to main content

Ayam Buttermilk dan Buncis Goreng

Assalammualaikum kpd semua bloggers. Semoga Hari ni lebih baik dari kelmarin ya. First thing bila dah terbangun sebelum solat subuh ucapkan Alhamdulillah dan doa bangun tidurlah. Alhamdulillah awal pagi ni bila buka tingkap ruang tamu terpegun sekejap dengan keadaan di luar yang diselaputi kabus sejuk. Mungkin sebab semalam tiba-tiba angin kuat dan hujan lebat turun. Terfikir juga mungkin ini serpihan atau'ekor-ekor' taufan melor yang dikatakan akan melanda pantai barat sabah. Tapi kami ni di pantai timur??haaa....achaner tu johan????eh salah...sorry johan...xda kaitan ya..hahah

Okaylah lari tajuk pula kan. Saya nak kongsi resepi makan tengahari kemarin. Kepada peminat Ayam buttermilk ni bolehlah cuba masak sendiri di rumah ya. Senang jak ni. Cuma jangan keliru dengan ayam masak butter ya. Menu lebih kurang sama cuma perbezaannya yang ini versi berkuah dan tiada telur yang digoreng jadi serbuk2 ka,,ntah apa nak sebut tu ala mcm yang selalu ada dekat restoran seafood tu. Maybe resepi ni boleh bagi idea pada kawan-kawan semua untuk makan tengahari ni.




Nampak tak ada watermark la plak,,ceh saja ja tu takut orang lain copy and cakap ni gambar dia,,,hahah,,ada ka nak ambik gmbar tak seberapa ni..perasan kan..hehe

Ayam Buttermilk

Bahan A
Isi ayam dipotong kecil ikut suka (anggaran resepi ni utk 2 org)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kari
1 sudu kecil sos tiram
2 sudu makan tepung beras
telur 1 biji
secubit garam

Bahan B
1 sudu makan planta@butter (apa yg adalah ya)
2 ulas bawang putih di cincang halus
1 biji ladabesar hiris halus atau cincang ( cili padi pun boleh, ikut suka)
1 tangkai daun kari
1/2 cawan susu cair
sedikit air untuk tambah agar kuah tidak terlalu pekat
perasa gula dan garam

Bawang goreng (yang saya tambah ikut citarasa masing2 la ye)

Cara memasaknya
Satukan bahan A dan perap untuk seketika. Paling bagus sejam atau lebih supaya meresap bahan-bahan. Tapi saya dalam tak sampai setengah jam sebab kejar masa. Kemudian digoreng dalam minyak panas sehingga masak. Dalam kuali yang sama cuma kurangkan sedikit minyak goreng tadi dan masukkan butter @ planta, masukkan daun kari yang telah dicuci, bawang putih dan lada yang sudah dicincang. Tumis hingga naik bau. Masukkan susu cair dan tambah sedikit air sekiranya pekat. Resepi ni saya buat versi kuahnya cair-cair sedikit suapaya tak muak kita makan. Tapi kalau awak semua jenis yang suka pekat kuahnya tak perlu tambah banyak air, biarkan hingga pekat dan perasakan dengan gula garam. Sebelum matikan api masukkan ayam yang dah digoreng tadi. Gaul-gaul sekejap kemudian matikan api. Hidangkan dan tabur bawang goreng. Siap!!


Sayur Buncis Goreng Udang kering dan Telor

1 genggam sayur buncis dihiris serong
1 sudu kecil udang kering*
2 ulas bawang putih*
1 ulas bawang merah*
1 sudu kecil sos tiram
baki bancuhan telur untuk ayam tadi (sebenarnya 1 biji telur untuk ayam tadi saya bancuh dan letak separuh saja selebihnya campur dekat sayur ni.)
minyak utk menumis
perasa dan garam

Cara memasaknya
 Sayur dibersihkan dan dipotong menyerong. Bahan-bahan bertanda * ditumbuk lumat. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga perang bawangnya, kemudian masukkan sayur buncis dan goreng hingga masak, kalau mau sedikit mberkuah tambahlah sedikit air. Tambah sos tiram, masukkan bancuhan telur tadi dan gaul sebati, perasakan sayur danmatikan apinya. Siap.
Selamat mencuba!!

 




Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…