Skip to main content

Roti lagi..

Assalammualaikum dan selamat pagi semua. Alhamdulillah kemarin petang dapat juga 'meroti'. Dan kali ni menjadi juga. Selalu buat kadang jadi kadang tak berapa nak jadi. Mungkin sebab lain-lain resepi yang di ikut. Tapi kali ni saya buat ikut resepi dalam majalah Rasa dan ubah sedikit penggunaan pelembut rotinya, saya guna bread improver dengan ukuran 1/2 tbs.

Kali ni buat roti@ bun sugar cheese je. Simple dan yang penting ada juga encik suami nak makan bila sarapan nanti. Okaylah tak payah saya membebel panjang-panjang silalah semak resepi dibawah ni.

Bahan A
50 gm gula kastor
1 biji telur
200ml air sejuk(saya guna air suam+2 tbs susu manis)
1 1/2 sudu teh ragi kering(bancuh sekali dalam air suam tu dan biarkan sebentar hingga berbuih)

Bahan B
350gm tepung protien tinggi @ tepung roti
25gm susu tepung(saya x guna)
1/2 tbs bread improver
1/2sudu teh garam

Bahan C
30gm mentega (saya guna lemak sayur)

Bahan D
gula kasar @ gula halus
keju cheddar (diparut untuk tabur atas roti )



Cara Membuat
Campurkan bahan A gaul dan biarkan sebentar. Kemudian satukan bahan B. Tuangkan bahan A kedalam bahan B dan gaul hingga sebati. Kemudian masukkan bahan c dan gaul@uli hingga sebati dan licin. Uli doh sekurang2nya 5 minit keatas supaya doh elastik dan kenyal. Bila tangan tu dah lenguh berhentilah menguli,hehe..tutup doh dan simpan tempat yang bertutup macam saya simpan dalam microwave yang tak on okay..biarkan naik berganda selama 30 minit-40 minit gitu. Bila dah cukup masa berkembang tumbuk2 doh tadi utk keluarkan anginnya dan uli semula tapi sekejap ja jgn uli lama sangat. Kemudian bentukkan ikut kesukaan masing-masing ya. Kalau saya bulat2kan saja dan letak dalam loyang dah disapu dengan mentega. Sebelum tu panaskan awal oven 180 C api atas bawah. Bila dah bentukkan tabur la gula dan keju yang dah diparut tadi atas roti sebelum bakar. Kemudian bakar dalam oven selama 15-20 minit la gitu. Ikut oven masing2 juga. Kalau atas roti tuh dah perang-perang sedikit roti dah masak tuh. Keluarkan dan sejukkan roti atas redai. Makan panas-panas dengan kopi waduhhh....tak perasan laki kat depan,,hehehe...Selamat mencuba!!


Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…