Skip to main content

Roti lagi..

Assalammualaikum dan selamat pagi semua. Alhamdulillah kemarin petang dapat juga 'meroti'. Dan kali ni menjadi juga. Selalu buat kadang jadi kadang tak berapa nak jadi. Mungkin sebab lain-lain resepi yang di ikut. Tapi kali ni saya buat ikut resepi dalam majalah Rasa dan ubah sedikit penggunaan pelembut rotinya, saya guna bread improver dengan ukuran 1/2 tbs.

Kali ni buat roti@ bun sugar cheese je. Simple dan yang penting ada juga encik suami nak makan bila sarapan nanti. Okaylah tak payah saya membebel panjang-panjang silalah semak resepi dibawah ni.

Bahan A
50 gm gula kastor
1 biji telur
200ml air sejuk(saya guna air suam+2 tbs susu manis)
1 1/2 sudu teh ragi kering(bancuh sekali dalam air suam tu dan biarkan sebentar hingga berbuih)

Bahan B
350gm tepung protien tinggi @ tepung roti
25gm susu tepung(saya x guna)
1/2 tbs bread improver
1/2sudu teh garam

Bahan C
30gm mentega (saya guna lemak sayur)

Bahan D
gula kasar @ gula halus
keju cheddar (diparut untuk tabur atas roti )



Cara Membuat
Campurkan bahan A gaul dan biarkan sebentar. Kemudian satukan bahan B. Tuangkan bahan A kedalam bahan B dan gaul hingga sebati. Kemudian masukkan bahan c dan gaul@uli hingga sebati dan licin. Uli doh sekurang2nya 5 minit keatas supaya doh elastik dan kenyal. Bila tangan tu dah lenguh berhentilah menguli,hehe..tutup doh dan simpan tempat yang bertutup macam saya simpan dalam microwave yang tak on okay..biarkan naik berganda selama 30 minit-40 minit gitu. Bila dah cukup masa berkembang tumbuk2 doh tadi utk keluarkan anginnya dan uli semula tapi sekejap ja jgn uli lama sangat. Kemudian bentukkan ikut kesukaan masing-masing ya. Kalau saya bulat2kan saja dan letak dalam loyang dah disapu dengan mentega. Sebelum tu panaskan awal oven 180 C api atas bawah. Bila dah bentukkan tabur la gula dan keju yang dah diparut tadi atas roti sebelum bakar. Kemudian bakar dalam oven selama 15-20 minit la gitu. Ikut oven masing2 juga. Kalau atas roti tuh dah perang-perang sedikit roti dah masak tuh. Keluarkan dan sejukkan roti atas redai. Makan panas-panas dengan kopi waduhhh....tak perasan laki kat depan,,hehehe...Selamat mencuba!!


Comments

Popular posts from this blog

Ayam Buttermilk dan Buncis Goreng

Assalammualaikum kpd semua bloggers. Semoga Hari ni lebih baik dari kelmarin ya. First thing bila dah terbangun sebelum solat subuh ucapkan Alhamdulillah dan doa bangun tidurlah. Alhamdulillah awal pagi ni bila buka tingkap ruang tamu terpegun sekejap dengan keadaan di luar yang diselaputi kabus sejuk. Mungkin sebab semalam tiba-tiba angin kuat dan hujan lebat turun. Terfikir juga mungkin ini serpihan atau'ekor-ekor' taufan melor yang dikatakan akan melanda pantai barat sabah. Tapi kami ni di pantai timur??haaa....achaner tu johan????eh salah...sorry johan...xda kaitan ya..hahah Okaylah lari tajuk pula kan. Saya nak kongsi resepi makan tengahari kemarin. Kepada peminat Ayam buttermilk ni bolehlah cuba masak sendiri di rumah ya. Senang jak ni. Cuma jangan keliru dengan ayam masak butter ya. Menu lebih kurang sama cuma perbezaannya yang ini versi berkuah dan tiada telur yang digoreng jadi serbuk2 ka,,ntah apa nak sebut tu ala mcm yang selalu ada dekat restoran seafood tu. Maybe

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua... Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k.. ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi.. Bahan-bahan doh@adunan roti : - 1 cwn tepung gandum - 1 tsp baking powder - 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya - 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air - 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar - secubit garam Bahan-bahan topping : - sosej  - fillet ketam - sos spageti

Rahmat 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Lama sangat tinggalkan blog ni. Semenjak dah melahirkan anak sulung kami yang sekarang ni dah masuk 5 bulan lebih dah. Baru rasa nak update blog. Sebenarnya masa tak mengizinkan sgt nak type2 entri ni maklumla si kecik ni masih 'kecik' dan sgt2 perlukan perhatian kita. Mama2 yg lain pun sama kan.hehe Apapun saya sangat bersyukur dgn rahmat yang Allah berikan dlm rumahtangga kami ni..walaupun lambat selepas 4 thn perkahwinan tp kami redha dan bersyukur. Dan saya mendoakan kawan2 dluar sana yg masih belum dikurniakan cahayamata semoga bersabar dan terus berdoa dan berharap agar Allah akan memberikan sesuatu yg terbaik buat kalian..aminnn Okayla mama isa nak rehat dulu..xda idea lg nak type apa.heè..