Skip to main content

Roti Jala dan Kari Daging

Assalammualaikum dan selamat malam. Hari ni nak share resepi minum petang tadi, tapi agak lewat juga minum petangnya,lepas maghrib gitu baru minum. Memandangkan nak buat lebih sikit suami ajak sekali jiran-jiran minum petang sekali . Alah 2 rumah ja pun jiran yang terdekat ni,hehe,,jadilah kan. Dapat juga mengeratkan silaturrahim sesama kita.

Roti jala ni arwah mak yang ajar dan kami buat hidangan ni time raya. Penat juga mo men'jala' ni. Bak kata teman blogger masakan masak roti jala ni seperti ber'sauna'. Apa taknya menghadap kuali dalam jangka masa yang lama jugala. Bergantung pada banyak mana adunan yang kita buat.hehe..Lenguh kaki betis. Tapi nak makan punya pasal sanggup le.

Okayla, membebel panjang-panjang pun mesti korang menyampahkan, so layan la resepinya ni. Kali ni saya dah buat dengan berdisiplin sikit. Maksudnya, saya gunakan penyukat agar senang kawan-kawan yang baru nak try masak untuk memasaknya,,,haaa engko ayatku...harap semua paham ek..



Roti Jala

3 cwn tepung gandum
1 biji telur
1/2 cwn susu cair@santan@susu segar (terpulang apa yg ada dlm rumah)
3 cwn air
1-2 titik pewarna kuning
secubit garam
- Masukkan semua bahan-bahan diatas dalam blender dan blend hingga halus. Kemudian tapis sekali agar terbukti hasil yang diblender tadi halus. Kemudian panaskan kuali pan @ leper dengan sedikit minyak. Tapi kalau kuali pan tak letak minyak pun takpa sebab jenis tak melekatkan. Masukkan adunan dalam acuan jala dan bolehlah menjala ikut corak masing-masing. Bila tepi-tepi adunan tadi terangkat sedikit maknanya dah masak dan bolehlah diangkat dan gulung atau lipat ikut suka.

Kari Daging 'Simple'

Segenggam Daging- hiris nipis
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 sudu makan rempah kari ayam/daging
2 sudu kecil serbuk cili@ cili kisar ( yang mana ada dalam dapur ya)
1 sudu kecil serbuk kunyit
5 sudu makan santan kotak
1 sudu makan susu cair
1 sudu makan asam jawa+ 2 sudu besar air (bancuh dan ambil patinya)
garam dan gula untuk perasa
3 sudu makan minyak masak
* ditumbuk lumat

- Kari daging ni jenis yang simple je saya buat dan saya buat sedikit cair sebab untuk cicah roti ja kan. Tapi terpulanglah pada korang kalau nak pekat janganlah letak banyak air. Agak-agakla ye.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang-bawang dan halia. Kemudian masukkan rempah kari serbuk cili dan serbuk kunyit tadi.(sebelum tu saya bancuh dengan sedikit air samapai jadi pes) tumis hingga pecah minyak dan kemudian masukkan daging dan air asam jawa dan sedikit air. Masaklah sehingga daging empuk. Kecilkan api dan masukkan santan. Kacau sehingga ikut kepekatan yang diinginkan. Letak perasa sebelum matikan api. Bila dah masak bolehlah dihidangkan bersama roti jala tadi. Selamat mencuba!!



Comments

Popular posts from this blog

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…