Skip to main content

Roti Jala dan Kari Daging

Assalammualaikum dan selamat malam. Hari ni nak share resepi minum petang tadi, tapi agak lewat juga minum petangnya,lepas maghrib gitu baru minum. Memandangkan nak buat lebih sikit suami ajak sekali jiran-jiran minum petang sekali . Alah 2 rumah ja pun jiran yang terdekat ni,hehe,,jadilah kan. Dapat juga mengeratkan silaturrahim sesama kita.

Roti jala ni arwah mak yang ajar dan kami buat hidangan ni time raya. Penat juga mo men'jala' ni. Bak kata teman blogger masakan masak roti jala ni seperti ber'sauna'. Apa taknya menghadap kuali dalam jangka masa yang lama jugala. Bergantung pada banyak mana adunan yang kita buat.hehe..Lenguh kaki betis. Tapi nak makan punya pasal sanggup le.

Okayla, membebel panjang-panjang pun mesti korang menyampahkan, so layan la resepinya ni. Kali ni saya dah buat dengan berdisiplin sikit. Maksudnya, saya gunakan penyukat agar senang kawan-kawan yang baru nak try masak untuk memasaknya,,,haaa engko ayatku...harap semua paham ek..



Roti Jala

3 cwn tepung gandum
1 biji telur
1/2 cwn susu cair@santan@susu segar (terpulang apa yg ada dlm rumah)
3 cwn air
1-2 titik pewarna kuning
secubit garam
- Masukkan semua bahan-bahan diatas dalam blender dan blend hingga halus. Kemudian tapis sekali agar terbukti hasil yang diblender tadi halus. Kemudian panaskan kuali pan @ leper dengan sedikit minyak. Tapi kalau kuali pan tak letak minyak pun takpa sebab jenis tak melekatkan. Masukkan adunan dalam acuan jala dan bolehlah menjala ikut corak masing-masing. Bila tepi-tepi adunan tadi terangkat sedikit maknanya dah masak dan bolehlah diangkat dan gulung atau lipat ikut suka.

Kari Daging 'Simple'

Segenggam Daging- hiris nipis
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 sudu makan rempah kari ayam/daging
2 sudu kecil serbuk cili@ cili kisar ( yang mana ada dalam dapur ya)
1 sudu kecil serbuk kunyit
5 sudu makan santan kotak
1 sudu makan susu cair
1 sudu makan asam jawa+ 2 sudu besar air (bancuh dan ambil patinya)
garam dan gula untuk perasa
3 sudu makan minyak masak
* ditumbuk lumat

- Kari daging ni jenis yang simple je saya buat dan saya buat sedikit cair sebab untuk cicah roti ja kan. Tapi terpulanglah pada korang kalau nak pekat janganlah letak banyak air. Agak-agakla ye.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang-bawang dan halia. Kemudian masukkan rempah kari serbuk cili dan serbuk kunyit tadi.(sebelum tu saya bancuh dengan sedikit air samapai jadi pes) tumis hingga pecah minyak dan kemudian masukkan daging dan air asam jawa dan sedikit air. Masaklah sehingga daging empuk. Kecilkan api dan masukkan santan. Kacau sehingga ikut kepekatan yang diinginkan. Letak perasa sebelum matikan api. Bila dah masak bolehlah dihidangkan bersama roti jala tadi. Selamat mencuba!!



Comments

Popular posts from this blog

Ayam Buttermilk dan Buncis Goreng

Assalammualaikum kpd semua bloggers. Semoga Hari ni lebih baik dari kelmarin ya. First thing bila dah terbangun sebelum solat subuh ucapkan Alhamdulillah dan doa bangun tidurlah. Alhamdulillah awal pagi ni bila buka tingkap ruang tamu terpegun sekejap dengan keadaan di luar yang diselaputi kabus sejuk. Mungkin sebab semalam tiba-tiba angin kuat dan hujan lebat turun. Terfikir juga mungkin ini serpihan atau'ekor-ekor' taufan melor yang dikatakan akan melanda pantai barat sabah. Tapi kami ni di pantai timur??haaa....achaner tu johan????eh salah...sorry johan...xda kaitan ya..hahah Okaylah lari tajuk pula kan. Saya nak kongsi resepi makan tengahari kemarin. Kepada peminat Ayam buttermilk ni bolehlah cuba masak sendiri di rumah ya. Senang jak ni. Cuma jangan keliru dengan ayam masak butter ya. Menu lebih kurang sama cuma perbezaannya yang ini versi berkuah dan tiada telur yang digoreng jadi serbuk2 ka,,ntah apa nak sebut tu ala mcm yang selalu ada dekat restoran seafood tu. Maybe

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua... Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k.. ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi.. Bahan-bahan doh@adunan roti : - 1 cwn tepung gandum - 1 tsp baking powder - 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya - 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air - 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar - secubit garam Bahan-bahan topping : - sosej  - fillet ketam - sos spageti

SAYUR KACANG BUNCIS GORENG BERSAMA TAUHU

ASSALAMMUALAIKUM Selamat pagi isnin blogger, menu ni dah beberapa hari yang lepas tapi baru teringat nak kongsi. Menu 'simple2' je and as usually bahan utama atau hero menu ni kacang buncis yang kami tanam kat belakang rumah. Alhamdulillah hasil pertama menjadi juga. Menu 'simple' ni saya suka masak dan campur tauhu basah yang digoreng terlebih dahulu. Sedap tau bagi yang gemar makan tauhu. Tapi ada juga yang tak suka xpayah letak la.. Dan kutipan hasil tanaman pada waktu memang puas hati. Cili padi macam biasa memang takkan berhenti membuahkan hasil. Terung pun begitu dan sayur kangkung terus mengeluarkan pucuk baru.Tapi terung takda pula dalam gambar lupa nak letak..hehe.. Macam biasa hasil2 yang banyak ni kami akan bawa ke rumah mertua dan adik-beradik. Tak bole habis ni kalau berdua ja yang makannya,,hehe,,,papun jom jamu mata. SAYUR KACANG BUNCIS GORENG BERSAMA TAUHU Bahan-bahan: - segenggam sayur kacang buncis ( potong serong ) - 2 ketul tauhu basa