Skip to main content

Dating sambil 'barbeque'

Assalammualaikum dan selamat berhujung minggu semua, semalam korang buat apa hah??? mesti ada yang lepak kat rumah, keluar jalan2 dan makan2 dengan famili atau cuti2 malaysia maklum lah dah musim cuti sekolah kan. Tapi kami laki bini nak tau buat apa?? Kitorang dating kat belakang rumah sambil-sambil 'barbeque'. Alhamdulillah cuaca semalam elok dan sesuai sangatla lepak kat luar.



Encik suami berusaha menghidupkan api, nasib la jerebu dah pulih kalo tak memang kena complain la oleh jiran.hehe.

 Kitorang panggang ayam n sayur terung yang fresh from the tree. Haa, time tu juga baru petik terung then cuci dan terus letak atas tu.  Ayam tu 1 bahagian tu marinate sendiri dan yang sebelah lagi yang gelap tu Giant tolong marinatedkan,,hahaha,,,baiknya Giant..alah beli yang kat giant lah,,


Haip..jangan terkejut, mamat kat atas ni pun join ye,,"hai,,nama saya ajip"..nama sempena kucing kak Fynn Jamal..hehe


"bila lah nak masak ni,aku dah tak tahan ni tunggu"..lebih kurang begitulah monolog ajip.


 Alhamdulillah setelah lebih kurang sejam lebih menanti dengan penuh kesabaran dan kelaparan,akhirnya masa untuk meratah dah tiba. Kami makan lauk dan sayur tu jak. Nasi tak dak. Diet la konon2..hehe..apapun selamat berhujung minggu semua!!

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…