Skip to main content

Dating sambil 'barbeque'

Assalammualaikum dan selamat berhujung minggu semua, semalam korang buat apa hah??? mesti ada yang lepak kat rumah, keluar jalan2 dan makan2 dengan famili atau cuti2 malaysia maklum lah dah musim cuti sekolah kan. Tapi kami laki bini nak tau buat apa?? Kitorang dating kat belakang rumah sambil-sambil 'barbeque'. Alhamdulillah cuaca semalam elok dan sesuai sangatla lepak kat luar.



Encik suami berusaha menghidupkan api, nasib la jerebu dah pulih kalo tak memang kena complain la oleh jiran.hehe.

 Kitorang panggang ayam n sayur terung yang fresh from the tree. Haa, time tu juga baru petik terung then cuci dan terus letak atas tu.  Ayam tu 1 bahagian tu marinate sendiri dan yang sebelah lagi yang gelap tu Giant tolong marinatedkan,,hahaha,,,baiknya Giant..alah beli yang kat giant lah,,


Haip..jangan terkejut, mamat kat atas ni pun join ye,,"hai,,nama saya ajip"..nama sempena kucing kak Fynn Jamal..hehe


"bila lah nak masak ni,aku dah tak tahan ni tunggu"..lebih kurang begitulah monolog ajip.


 Alhamdulillah setelah lebih kurang sejam lebih menanti dengan penuh kesabaran dan kelaparan,akhirnya masa untuk meratah dah tiba. Kami makan lauk dan sayur tu jak. Nasi tak dak. Diet la konon2..hehe..apapun selamat berhujung minggu semua!!

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…