Skip to main content

Dating sambil 'barbeque'

Assalammualaikum dan selamat berhujung minggu semua, semalam korang buat apa hah??? mesti ada yang lepak kat rumah, keluar jalan2 dan makan2 dengan famili atau cuti2 malaysia maklum lah dah musim cuti sekolah kan. Tapi kami laki bini nak tau buat apa?? Kitorang dating kat belakang rumah sambil-sambil 'barbeque'. Alhamdulillah cuaca semalam elok dan sesuai sangatla lepak kat luar.



Encik suami berusaha menghidupkan api, nasib la jerebu dah pulih kalo tak memang kena complain la oleh jiran.hehe.

 Kitorang panggang ayam n sayur terung yang fresh from the tree. Haa, time tu juga baru petik terung then cuci dan terus letak atas tu.  Ayam tu 1 bahagian tu marinate sendiri dan yang sebelah lagi yang gelap tu Giant tolong marinatedkan,,hahaha,,,baiknya Giant..alah beli yang kat giant lah,,


Haip..jangan terkejut, mamat kat atas ni pun join ye,,"hai,,nama saya ajip"..nama sempena kucing kak Fynn Jamal..hehe


"bila lah nak masak ni,aku dah tak tahan ni tunggu"..lebih kurang begitulah monolog ajip.


 Alhamdulillah setelah lebih kurang sejam lebih menanti dengan penuh kesabaran dan kelaparan,akhirnya masa untuk meratah dah tiba. Kami makan lauk dan sayur tu jak. Nasi tak dak. Diet la konon2..hehe..apapun selamat berhujung minggu semua!!

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…