Thursday, November 19, 2015

Daging Salai Masak Lemak Cili Padi

Assalammualaikum semua dan selamat berminum petang,,saya nak kongsi menu tengahari tadi. Sebenanrnya dah lama nak try masakan dari semenanjung ni sebabnya selalu tengok kat rancangan masak-masak di tv macam sedap je. So nak juga tekak orang sabah 'menerai' makanan ni,heheh..masal lemak berkuah lagimemang peberet i dengan encik suami la..tapi encik suami pun sebenarnya tak memilih pun bab makan-makan ni. Janji sedap.hehe

Okay resepi ni saya banyak rujuk kat blogger-blogger masakan then saya cuba buat berdasarkan bahan yang ada kat dapur dan belakang rumah..aik napa plak belakang rumah??? sebabnya kat belakang rumah saya ada tanam kunyit,halia, lada besar dan macam-macam lagi lah. So kunyit hidup yang digunakan ambik fresh dari mini kebun,,thanks utk mck kebun yang tolong korekkan kunyit untuk saya,hehe

Gambar tak berapa nak cantik, almaklum guna camera hp je..janji ada kan,,,



Daging Salai Masak Lemak versi sabah,,

Daging - yg ni anggran utk dua orang makan,hiris nipis dan cuci bersih,
Serbuk kunyit
Garam

Bawang Merah 1 biji*
Bawang Besar 1/2 biji*
Halia 1 inci*
Kunyit hidup 1 inci*
Santan 100 ml
Lada besar hijau 1 biji
Cili padi 5 biji (ini ikut suka kepedasan korang ya)
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula untuk perasa.
bahan yang bertanda * ditumbuk lumat.

Caranya

Daging yang dihiris nipis tadi perap dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian salai atas kuali pan sehingga garing. Dah garing angkat ketepikan. Dalam periuk panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang bertanda * tadi hingga naik bau kemudian masukkan sedikit air ikut kepekatan kuah yang anda mahu, daging, dan santan. campurkan sedikit kunyit kalau nak warnanya kuning sikit. Masak sehingga kuah pekat dan daging empuk. Kepekatan kuah terpulang pada citarasa masing-masing ya. Tapi sentiasa dijaga dan gaul supaya tidak pecah santan. Santan kalau pecah dalam masakan tak cantik kuah tu. dan akhir sekali jangan lupa perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Dah masak boelh hidang dan makan dengan nasi putih. Suka sangat hirup kuahnya.

No comments: