Skip to main content

Daging Salai Masak Lemak Cili Padi

Assalammualaikum semua dan selamat berminum petang,,saya nak kongsi menu tengahari tadi. Sebenanrnya dah lama nak try masakan dari semenanjung ni sebabnya selalu tengok kat rancangan masak-masak di tv macam sedap je. So nak juga tekak orang sabah 'menerai' makanan ni,heheh..masal lemak berkuah lagimemang peberet i dengan encik suami la..tapi encik suami pun sebenarnya tak memilih pun bab makan-makan ni. Janji sedap.hehe

Okay resepi ni saya banyak rujuk kat blogger-blogger masakan then saya cuba buat berdasarkan bahan yang ada kat dapur dan belakang rumah..aik napa plak belakang rumah??? sebabnya kat belakang rumah saya ada tanam kunyit,halia, lada besar dan macam-macam lagi lah. So kunyit hidup yang digunakan ambik fresh dari mini kebun,,thanks utk mck kebun yang tolong korekkan kunyit untuk saya,hehe

Gambar tak berapa nak cantik, almaklum guna camera hp je..janji ada kan,,,



Daging Salai Masak Lemak versi sabah,,

Daging - yg ni anggran utk dua orang makan,hiris nipis dan cuci bersih,
Serbuk kunyit
Garam

Bawang Merah 1 biji*
Bawang Besar 1/2 biji*
Halia 1 inci*
Kunyit hidup 1 inci*
Santan 100 ml
Lada besar hijau 1 biji
Cili padi 5 biji (ini ikut suka kepedasan korang ya)
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula untuk perasa.
bahan yang bertanda * ditumbuk lumat.

Caranya

Daging yang dihiris nipis tadi perap dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian salai atas kuali pan sehingga garing. Dah garing angkat ketepikan. Dalam periuk panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang bertanda * tadi hingga naik bau kemudian masukkan sedikit air ikut kepekatan kuah yang anda mahu, daging, dan santan. campurkan sedikit kunyit kalau nak warnanya kuning sikit. Masak sehingga kuah pekat dan daging empuk. Kepekatan kuah terpulang pada citarasa masing-masing ya. Tapi sentiasa dijaga dan gaul supaya tidak pecah santan. Santan kalau pecah dalam masakan tak cantik kuah tu. dan akhir sekali jangan lupa perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Dah masak boelh hidang dan makan dengan nasi putih. Suka sangat hirup kuahnya.

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…