Skip to main content

Blogger Masih Relevan??

Lebih kurang begitulah tajuk dalam satu segmen temubual dalam rancangan Assalammualaikum di tv alhijrah pagi tadi. Tapi saya dapat mengikutinya dekat nak habis dah. Sayang tak dapat follow dari awal.

Saya tak ingat nama blogger jemputan tadi tapi yang pasti dia sangat popular di alam blogger ni. Maafkan saya kerana maklumat tak lengkap. Tapi yang saya dengar blogger masih relevan dan mempunyai ramai pengaruh. Yang penting hasilkan blog yang dapat menarik minat orang membacanya dan sampaikan secara santai mengikut keselesaan masing-masing. Tak perlu terlalu terikut atau terikat dengan protokol atau teknik.

Lebih kurang begitulah katanya. Kalau ada yang salah tolong betulkan saya ya. Tapi macam yang ramai katalah kena menulis dari hati dan jujurlah. Dalam berblog ni juga apatah lagi bagi kita yang beragama islam dalam masa yang sama boleh mendatangkan pahala dan kebaikkan sebenarnya. Maknanya apabila kita berkongsi sesuatu yang bermanfaat.

Bukan apa dalam kita ghairah berblog jangan lupa agar kita tidak melampaui batas sebagai orang islam. Kelak kita akan dipertanggungjawabkan dengan apa yang telah kita sampaikan. Takut juga kalau selama ni saya berblog tersampai benda tak betul.huhu...maafkan saya sekali lagi ya..

Kan saya dah macam tanyalah ustazah ni cuma tinggal takda orang bertanya lagi,hehe, tapi apapun saya suka berkongsi bahawa seperti yang saya pernah dengar ustaz berkata jari-jari kita kelak di akhirat akan menjadi saksi kepada perbuatan kita semasa hidup dulu. So, peringatan untuk diri sendiri sebenarnya agar berhati-hati dengan apa yang dikongsi atau disampaikan. Selamat beramal...

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…