Skip to main content

Blogger Masih Relevan??

Lebih kurang begitulah tajuk dalam satu segmen temubual dalam rancangan Assalammualaikum di tv alhijrah pagi tadi. Tapi saya dapat mengikutinya dekat nak habis dah. Sayang tak dapat follow dari awal.

Saya tak ingat nama blogger jemputan tadi tapi yang pasti dia sangat popular di alam blogger ni. Maafkan saya kerana maklumat tak lengkap. Tapi yang saya dengar blogger masih relevan dan mempunyai ramai pengaruh. Yang penting hasilkan blog yang dapat menarik minat orang membacanya dan sampaikan secara santai mengikut keselesaan masing-masing. Tak perlu terlalu terikut atau terikat dengan protokol atau teknik.

Lebih kurang begitulah katanya. Kalau ada yang salah tolong betulkan saya ya. Tapi macam yang ramai katalah kena menulis dari hati dan jujurlah. Dalam berblog ni juga apatah lagi bagi kita yang beragama islam dalam masa yang sama boleh mendatangkan pahala dan kebaikkan sebenarnya. Maknanya apabila kita berkongsi sesuatu yang bermanfaat.

Bukan apa dalam kita ghairah berblog jangan lupa agar kita tidak melampaui batas sebagai orang islam. Kelak kita akan dipertanggungjawabkan dengan apa yang telah kita sampaikan. Takut juga kalau selama ni saya berblog tersampai benda tak betul.huhu...maafkan saya sekali lagi ya..

Kan saya dah macam tanyalah ustazah ni cuma tinggal takda orang bertanya lagi,hehe, tapi apapun saya suka berkongsi bahawa seperti yang saya pernah dengar ustaz berkata jari-jari kita kelak di akhirat akan menjadi saksi kepada perbuatan kita semasa hidup dulu. So, peringatan untuk diri sendiri sebenarnya agar berhati-hati dengan apa yang dikongsi atau disampaikan. Selamat beramal...

Comments

Popular posts from this blog

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…