Thursday, September 3, 2015

Suplemen Untuk Minda

Tajuk entri macam jual produkkan?? Sebenarnya bukan, tapi saja nak share disini bahawa bukan hanya badan kita sahaja yang perlukan vitamin dan makanan tambahan tapi penting juga makanan minda dan jiwa. Apa dia suplemennya?? Buku2 motivasi dan agama..

Saya ada dengar tentang kajian tentang rakyat malaysia hanya membaca 2 buku dalam setahun??!! Waaaahh, patutla kita jauh ketinggalan dengan negara-negara maju seperti Jepun contohnya. Rakyatnya dimana-mana membaca. Kita??? Sedikit sangat budaya membaca dikalangan rakyat malaysia. Kalau banyak pun baca majalah-majalah hiburan dan novel-novel cinta. Tapi sekurang-kurangnya membacalah juga dan tahniah diucapkan. Apatah lagi yang membaca bahan-bahan ilmiah seperti buku-buku motivasi, buku-buku agama, malah sekarang ni semakin banyak majalah-majalah agama yang di terbitkan, Syabas!Sejak 6 tahun yang lepas saya mula cenderung untuk membaca buku-buku motivasi dan antara yang saya suka baca buku yang ditulis oleh Dr. HM Tuah Iskandar, sebelum tu ni bukan promosi okey, just nak sharing dengan kawan-kawan blogger yang punya minta @ hobi yang sama. Dan sekarang hobi ini saya kongsi bersama suami pula. 3@4 bulan kami akan melepak sekejap kat kedai buku untuk cari buku-buku motivasi atau ilmiah terbaru. Buku novel sejarah islam yang dikarang oleh Abdul Latip Talib juga sangat kami gemari kerana mendekatkan lagi kita dengan sejarah tokoh-tokoh perjuangan zaman khulafa arrasyidin.

Terus terang saya katakan membaca buku-buku seperti ini banyak mendorong saya untuk hidup lebih positif dan bersemangat melakukan sesuatu perkara. Tidak rugi sebenarnya kita laburkan sedikit wang untuk membeli suplemen minda ini kerana membaca juga membuatkan urat saraf dalam otak kita bekerja dengan sihat. Jiwa pun tenang dan tekanan dapat dikurangkan. Selamat membaca semua!!!No comments: