Skip to main content

Suplemen Untuk Minda

Tajuk entri macam jual produkkan?? Sebenarnya bukan, tapi saja nak share disini bahawa bukan hanya badan kita sahaja yang perlukan vitamin dan makanan tambahan tapi penting juga makanan minda dan jiwa. Apa dia suplemennya?? Buku2 motivasi dan agama..

Saya ada dengar tentang kajian tentang rakyat malaysia hanya membaca 2 buku dalam setahun??!! Waaaahh, patutla kita jauh ketinggalan dengan negara-negara maju seperti Jepun contohnya. Rakyatnya dimana-mana membaca. Kita??? Sedikit sangat budaya membaca dikalangan rakyat malaysia. Kalau banyak pun baca majalah-majalah hiburan dan novel-novel cinta. Tapi sekurang-kurangnya membacalah juga dan tahniah diucapkan. Apatah lagi yang membaca bahan-bahan ilmiah seperti buku-buku motivasi, buku-buku agama, malah sekarang ni semakin banyak majalah-majalah agama yang di terbitkan, Syabas!



Sejak 6 tahun yang lepas saya mula cenderung untuk membaca buku-buku motivasi dan antara yang saya suka baca buku yang ditulis oleh Dr. HM Tuah Iskandar, sebelum tu ni bukan promosi okey, just nak sharing dengan kawan-kawan blogger yang punya minta @ hobi yang sama. Dan sekarang hobi ini saya kongsi bersama suami pula. 3@4 bulan kami akan melepak sekejap kat kedai buku untuk cari buku-buku motivasi atau ilmiah terbaru. Buku novel sejarah islam yang dikarang oleh Abdul Latip Talib juga sangat kami gemari kerana mendekatkan lagi kita dengan sejarah tokoh-tokoh perjuangan zaman khulafa arrasyidin.

Terus terang saya katakan membaca buku-buku seperti ini banyak mendorong saya untuk hidup lebih positif dan bersemangat melakukan sesuatu perkara. Tidak rugi sebenarnya kita laburkan sedikit wang untuk membeli suplemen minda ini kerana membaca juga membuatkan urat saraf dalam otak kita bekerja dengan sihat. Jiwa pun tenang dan tekanan dapat dikurangkan. Selamat membaca semua!!!



Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…