Skip to main content

Suplemen Untuk Minda

Tajuk entri macam jual produkkan?? Sebenarnya bukan, tapi saja nak share disini bahawa bukan hanya badan kita sahaja yang perlukan vitamin dan makanan tambahan tapi penting juga makanan minda dan jiwa. Apa dia suplemennya?? Buku2 motivasi dan agama..

Saya ada dengar tentang kajian tentang rakyat malaysia hanya membaca 2 buku dalam setahun??!! Waaaahh, patutla kita jauh ketinggalan dengan negara-negara maju seperti Jepun contohnya. Rakyatnya dimana-mana membaca. Kita??? Sedikit sangat budaya membaca dikalangan rakyat malaysia. Kalau banyak pun baca majalah-majalah hiburan dan novel-novel cinta. Tapi sekurang-kurangnya membacalah juga dan tahniah diucapkan. Apatah lagi yang membaca bahan-bahan ilmiah seperti buku-buku motivasi, buku-buku agama, malah sekarang ni semakin banyak majalah-majalah agama yang di terbitkan, Syabas!



Sejak 6 tahun yang lepas saya mula cenderung untuk membaca buku-buku motivasi dan antara yang saya suka baca buku yang ditulis oleh Dr. HM Tuah Iskandar, sebelum tu ni bukan promosi okey, just nak sharing dengan kawan-kawan blogger yang punya minta @ hobi yang sama. Dan sekarang hobi ini saya kongsi bersama suami pula. 3@4 bulan kami akan melepak sekejap kat kedai buku untuk cari buku-buku motivasi atau ilmiah terbaru. Buku novel sejarah islam yang dikarang oleh Abdul Latip Talib juga sangat kami gemari kerana mendekatkan lagi kita dengan sejarah tokoh-tokoh perjuangan zaman khulafa arrasyidin.

Terus terang saya katakan membaca buku-buku seperti ini banyak mendorong saya untuk hidup lebih positif dan bersemangat melakukan sesuatu perkara. Tidak rugi sebenarnya kita laburkan sedikit wang untuk membeli suplemen minda ini kerana membaca juga membuatkan urat saraf dalam otak kita bekerja dengan sihat. Jiwa pun tenang dan tekanan dapat dikurangkan. Selamat membaca semua!!!



Comments

Popular posts from this blog

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…