Skip to main content

Roti Sarang Lebah @ Roti Butterscoth akhirnya menjadi...

Amcam? Rare kan bunyi tajuk di atas..sebenarnya dah lama belajar buat roti ni dan selepas berbulan-bulan menunggu mood dan waktu yang sesuai akhirnya terbuat juga ia. Dan paling best tu firstime buat terus jadi selepas meng'google' dan mencapuradukkan resepi-resepi yang diperolehi.
Suami dah lama request buat roti dan finally tercapai dah hajat kami berdua. Alhamdulillah.
Layan dulu gambarnya ya sebagai bukti aku dah berjaya.hee..


Okay untuk roti ni resepinya saya olah sendiri berdasarkan rujukan-rujukan di blogger-blogger masakan yang lain seperti Azlita masam manis, Jintan manis dan beberapa orang lagi. Ramai sebenarnya jadi korang boleh rujuk dalam blog mereka ya. Okay di bawah ni resepi saya berdasarkan bahan-bahan yang terdapat di rumah saya.

Roti Sarang Lebah

2 cwn tepung roti (boleh juga tepung biasa)
1 tbs gula kasar
2 st yis kering
1/2 cwn air suam
1st garam
1/3 cwn susu cair
1/2 st baking powder
1/2 superbake (yang ni tiada pun takpa)
1/3 cwn minyak jagung

Sos Butterscotch
 2 sudu besar butter
1/2 cwn susu cair @ whipping cream
1/2 gula perang ( boleh kurangkan kalau tak suka manis )
1 st esen butterscotch @ esen vanilla boleh juga
secubit garam

Yis, gula dan air suam satukan dan biarkan sehingga berbuih.  Dalam bekas berasingan masukkan tepung, baking powder, superbake dan secubit garam. Gaul sebati. Apabila yis dah berbuih masukkan kedalam adunan tepung tadi dan masukkan juga susu cair dan adun hingga sebati. Kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan lembut dan tidak melekat di tangan. Sekurang-kurangnya uli selama 4@5 minit. Lagi lama lagi baik untuk mendapatkan doh yang gebu. Kemudian biarkan dalam bekas bertutup @ simpan dalam microwave @ oven yang tak ON okay, nanti kalau on lain dah jadinya. Biarkan kembang atau naik 2 kali ganda. 

Apabila dah kembang tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin kemudian bulat-bulatkan ikut selera masing-masing dan susun dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak. Taburkan biji labu atau apa2 sahaja kekacang yang korang sukai. Yang ni pilihan sahaja. Tak letak pun okay. Kemudian bakarlah dalam oven selama 20 minit pada suhu 170-180 darjah celcius. Bila roti dah nampak keperang-perangan masak la tu. Keluarkan dan ketepikan.

Untuk sos pula, masukkan butter dalam pan dengan api sederhana, bila dah cair masukkan gula perang. Gaul sehingga gula cair. Kalau tak cair masukkan susu sedikit demi sedikit dan teruskan menggaul sampai gula cair. Bila dah cair dan adunan sos sebati bolehlah matikan apinya. Tuang atas roti yang dah masak tadi. Sedia untuk dihidang.
 
 
 

Comments

sedap nye tgk..dh lama nk try mkn
Nor Dila said…
tq Nurul,,try la mudah je
hi.. dtg membalas kunjungan. sedapnya roti ni. dulu penah beli 2 bekas sekaligus.. mengidam punya pasal.. haha
Rosmiza Ali said…
Assalamualaikum Dila! 1st time singgah sini.. Sala kenal dari MD! Sedap nampak rooti tu.. Dah dapat resepi ni bolehla try buat nanti.. Thanks sharing resepi. Btw, done follow sini.. Sudi2lah follow kembali.. ^__^
RosmizaAli.Com
cik pjaz said…
sedapnya,,
teringin nak makan tapi tak pandai buat...hehe
tq sebab sharing resepi..
Nor Dila said…
waalaikumsalam, thanks all, btw try la resepi ni..dan semoga ukhuwah kita terus terjalin..

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…