Skip to main content

Kebaikkan air lemon dan madu pada waktu pagi

ihsan google

Umum ramai tahu akan khasiat lemon dan madu. Tapi ramai takyang amalkannya? Saya sendiri sedang mengamalkannya dan ternyata memang memberi kesan yang sangat baik pada badan saya. Lemon yang kita tahu tinggi dengan khasiat vitamin C nya so bagi mereka yang mempunyai masalah selesma dan bersin-bersin di awal pagi cubalah petua ni iaitu3 hirisan buah lemon campurkan dalam air suam dan minum setiap pagi sebelum sarapan. Adik saya sendiri yang amalkan memang berkesan pada dirinya yang sama spesis dengan saya senang sangat diserang selesma di awal pagi. Okay dah keluar tajuk dari asal ni.
 

Okay yang saya amalkan minum air hirisan lemon dan 1@2 sudu makan madu dibancuh dengan air suam. Sebelumsarapan apa-apa minuman ya. Selepas beberapa minit perut akan memulas dan akan ke tandas untuk membuang air dan ini adalah tindakbalas baik bagi perut kita kerana akan mengeluarkan toksin yang tidak diperlukan badan. Tapi ingin saya tegaskan disini kemungkinan tindakbalas berbeza bagi setiap orang kerana setiap orang mempunyai kondisi badan yang berbezakan.

Sebulan juga saya dan suami amalkan ( ada juga terskip kadang-kadang ). Selain itu kesan yang saya rasai saya kurang bersin walaupun kadangkala bersin juga pada awal pagi tetapi tidak berpanjangan. Yalah baru saja sebulankan. InshaAllah rasanya kalau saya amalkan untuk jangka masa yang panjang kesan mungkin lebih baik agaknya. Apapun kawan-kawan bolehlah mencubanya dan maaf sebab dalam entri ini saya tidak nyatakan khasiatnya secara terperinci. Kawan-kawan boleh google sendiri ya.

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…