Wednesday, August 19, 2015

Kebaikkan air lemon dan madu pada waktu pagi

ihsan google

Umum ramai tahu akan khasiat lemon dan madu. Tapi ramai takyang amalkannya? Saya sendiri sedang mengamalkannya dan ternyata memang memberi kesan yang sangat baik pada badan saya. Lemon yang kita tahu tinggi dengan khasiat vitamin C nya so bagi mereka yang mempunyai masalah selesma dan bersin-bersin di awal pagi cubalah petua ni iaitu3 hirisan buah lemon campurkan dalam air suam dan minum setiap pagi sebelum sarapan. Adik saya sendiri yang amalkan memang berkesan pada dirinya yang sama spesis dengan saya senang sangat diserang selesma di awal pagi. Okay dah keluar tajuk dari asal ni.
 

Okay yang saya amalkan minum air hirisan lemon dan 1@2 sudu makan madu dibancuh dengan air suam. Sebelumsarapan apa-apa minuman ya. Selepas beberapa minit perut akan memulas dan akan ke tandas untuk membuang air dan ini adalah tindakbalas baik bagi perut kita kerana akan mengeluarkan toksin yang tidak diperlukan badan. Tapi ingin saya tegaskan disini kemungkinan tindakbalas berbeza bagi setiap orang kerana setiap orang mempunyai kondisi badan yang berbezakan.

Sebulan juga saya dan suami amalkan ( ada juga terskip kadang-kadang ). Selain itu kesan yang saya rasai saya kurang bersin walaupun kadangkala bersin juga pada awal pagi tetapi tidak berpanjangan. Yalah baru saja sebulankan. InshaAllah rasanya kalau saya amalkan untuk jangka masa yang panjang kesan mungkin lebih baik agaknya. Apapun kawan-kawan bolehlah mencubanya dan maaf sebab dalam entri ini saya tidak nyatakan khasiatnya secara terperinci. Kawan-kawan boleh google sendiri ya.

No comments: