Skip to main content

telur rebus tumis masam manis

Assalammualaikum dan selamat memasak. Tengok tajuk tu poning den nak buat nama resepi sebenarnya.hehe. So, i letak la apa yang sepatutnya. Menu tengahari untuk hari ni sebenarnya. Memandang bosan makan ikan dan ayam tu yang masak telur. Lagipun suami suka makan telur rebus dan telur mata masak asam so i gabungkan keduanya skali dengan merebus telur kemudian goreng skejap then baru masak kuah masam manisnya. Ok tak??

Kalau sesapa yang tiada idea masak tu ni idea simple dan sedap bagi dila la. So jangan segan2 nak cuba ya. tak berbayar pun,haha. Ok la takmo melalut lagi jom semak resepi yang dimasak oleh insan yang bukan chef tapi suka masak2 dan makan2,hoho.


telur rebus masam manis

4 biji telur ayam
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cilipadi
1/2 ulas bawang besar
3 biji cendawan butang dlm tin
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu makan sos tiram
gula dan sdkit garam
minyak utk menumis

Kaedahnya

rebus telur dan dah masak kupas kulitnya dan goreng sekejap.
dalam kuali lain panaskan 2 sudu minyak dan masukkan bawang2 yang dihiris dan tumbuk tadi. kemudian masukkan cendawan dan tumis seketika. Masukkan air asam jawa dan sos tiram kemudian didihkan kuah. Kalau nak banyak kuah bole tambah air dan perasakan dengan gula dan garam. Tapi garam jgn banyak sgt sebab dan masam kan. Ikut selera u olls la. kemudian kalau dah pekat matikan api dan curahkan atas telur tadi.

Selamat mencuba..

Comments

Nor Dila said…
tq normi,,biasa2 ja ni,,hehe

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…