Wednesday, February 18, 2015

telur rebus tumis masam manis

Assalammualaikum dan selamat memasak. Tengok tajuk tu poning den nak buat nama resepi sebenarnya.hehe. So, i letak la apa yang sepatutnya. Menu tengahari untuk hari ni sebenarnya. Memandang bosan makan ikan dan ayam tu yang masak telur. Lagipun suami suka makan telur rebus dan telur mata masak asam so i gabungkan keduanya skali dengan merebus telur kemudian goreng skejap then baru masak kuah masam manisnya. Ok tak??

Kalau sesapa yang tiada idea masak tu ni idea simple dan sedap bagi dila la. So jangan segan2 nak cuba ya. tak berbayar pun,haha. Ok la takmo melalut lagi jom semak resepi yang dimasak oleh insan yang bukan chef tapi suka masak2 dan makan2,hoho.


telur rebus masam manis

4 biji telur ayam
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cilipadi
1/2 ulas bawang besar
3 biji cendawan butang dlm tin
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu makan sos tiram
gula dan sdkit garam
minyak utk menumis

Kaedahnya

rebus telur dan dah masak kupas kulitnya dan goreng sekejap.
dalam kuali lain panaskan 2 sudu minyak dan masukkan bawang2 yang dihiris dan tumbuk tadi. kemudian masukkan cendawan dan tumis seketika. Masukkan air asam jawa dan sos tiram kemudian didihkan kuah. Kalau nak banyak kuah bole tambah air dan perasakan dengan gula dan garam. Tapi garam jgn banyak sgt sebab dan masam kan. Ikut selera u olls la. kemudian kalau dah pekat matikan api dan curahkan atas telur tadi.

Selamat mencuba..

2 comments: