Skip to main content

cucur @ jemput2 udang rangup

Assalammualaikum dan salam sabtu u olls, pepagi dah mengupdate belog macam takda keja kan.hehe. Memang takda keja pun maklum belum ada anak nak di urus. Semoga Allah mengurniakan kami zuriat yang soleh dan solehah, aminn.

Okay la ni resepi kali ni resepi mudah juga dan bagi i sedap la. Banyak kali juga buat cucur ni tapi kali ni campur sikit tepung jagung. Sebelum ni tidak pernah campur tepung jagung hanya tepung biasa dan baking powder. Tapi lepas tengok rancangan masak2 menu alam tv alhijrah tu chefnya campur tepung jagung tu yang teringin nak try juga. Alhamdulillah menjadi dan rangup gila cucurnya,hehe. So i kongsikanla resepi tak seberapa ini.



cucur udang rangup

20 ekor udang kecil buang kulit
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk kari
daun sup@daun bawang hiris halus
garam gula secukup rasa
serbuk lada hitam sdkit
sedikit air
minyak masak untuk menggoreng

Kaedahnya

udang yang telah bersih dibuang kulit i potong 2. Campurkesemua bahan diatas kecuali minyak dan air. Setelah sebati masukkan air sedikit demi sedikit jangan terlalu cair. Agak-agak sedkit pekat. Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak betul2 panas supaya cucur tadi kembang cantik. Sudukan sdkit2 cucur dan goreng hingga perang dan masak. Sentiasa balikkan cucur. Bila dah masak angkat dan toskan. Sedap makan dengan sos cili. Selamat mencuba!!

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…