Skip to main content

cucur @ jemput2 udang rangup

Assalammualaikum dan salam sabtu u olls, pepagi dah mengupdate belog macam takda keja kan.hehe. Memang takda keja pun maklum belum ada anak nak di urus. Semoga Allah mengurniakan kami zuriat yang soleh dan solehah, aminn.

Okay la ni resepi kali ni resepi mudah juga dan bagi i sedap la. Banyak kali juga buat cucur ni tapi kali ni campur sikit tepung jagung. Sebelum ni tidak pernah campur tepung jagung hanya tepung biasa dan baking powder. Tapi lepas tengok rancangan masak2 menu alam tv alhijrah tu chefnya campur tepung jagung tu yang teringin nak try juga. Alhamdulillah menjadi dan rangup gila cucurnya,hehe. So i kongsikanla resepi tak seberapa ini.



cucur udang rangup

20 ekor udang kecil buang kulit
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk kari
daun sup@daun bawang hiris halus
garam gula secukup rasa
serbuk lada hitam sdkit
sedikit air
minyak masak untuk menggoreng

Kaedahnya

udang yang telah bersih dibuang kulit i potong 2. Campurkesemua bahan diatas kecuali minyak dan air. Setelah sebati masukkan air sedikit demi sedikit jangan terlalu cair. Agak-agak sedkit pekat. Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak betul2 panas supaya cucur tadi kembang cantik. Sudukan sdkit2 cucur dan goreng hingga perang dan masak. Sentiasa balikkan cucur. Bila dah masak angkat dan toskan. Sedap makan dengan sos cili. Selamat mencuba!!

Comments

Popular posts from this blog

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua...

Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k..

ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi..



Bahan-bahan doh@adunan roti :
- 1 cwn tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya
- 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air
- 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar
- secubit garam

Bahan-bahan topping :
- sosej 
- fillet ketam
- sos spageti @ sos cili @ sos tomato ( guna so…

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/