Tuesday, February 17, 2015

ayam percik berkuah

Assalammualaikum dan selamat tengahari u olls. Setelah sekian lama dila menyepikan diri kini kembali dengan resepi yang mudah dan sedap. Bagi i sedap le hehe. Harap encik suami suka. Resepi ni dila dapat dari blogger terkenal sis azlita masam manis yang asalnya dari ochin x silap la. U olls bole google je taip nama tu keluar la blog mereka.

Tapikan i ada buat perubahan sikit contohnya tak letak serai dan gantikan santan dengan susu isian sejat. Serai ada kat belakang rumah tapi malas punya pasal x letak la.hahaha. Papun korang enjoy ye.

AYAM PERCIK BERKUAH ( untuk 2 org )



1 ketul paha ayam (size besar) potong kecil2 dan gaul dengan sedkit garam dan serbuk kunyit ( goreng setengah masak

Bawang merah 2 ulas
Bawang putih 4 ulas
Halia 1 inci
kunyit hidup 1 inci
cili padi (i tmbah agar pedas sikit)
lada kisar 5 sudu makan
asam keping 3 keping
1 kiub ayam
3/4 gelas susu sejat
garam gula secukup rasa

Makan lauk ni dengan nasi putih panas-panas perghh..Alhamdulillah