Skip to main content

Tempahan dan sarapan

Assalammualaikum

Tengok tajuk tu maknanyasarapan dila pagi tadi lebihan tempahan untuk opis encik husband. Masuk hari ni dah dua hari berturut-turut dila buatkan juadah ringan. Kemarin buat popia sayur goreng dan donut (kueh gelang kata org sabah). Dan hari ini buat sandwich dan roti sosej. Tapi disini dila share resepi roti sandwich jak ya. Simple sangat ni tapi kot2 ada yang tidak ada idea nak sarapan apa so here you are...ceewah..ringan dan sihat . So check it out...^_^



Bahan-bahanya seperti gambar di atas ni tapi roti lupa nak 'snap'

Bahan-bahan Sandwich Telur + mayonis
- Roti sandwich secukupnya ( dila guna 1 buku panjang )
- 4 biji Telur Gred A ( rebus )
- 2 sudu besar Mayonis
- 2 sudu kecil serbuk lada hitam

Kaedahnya :

Roti buang tepinya kalau tak suka. Telur yang dah direbus tadi parut atau lecek-lecek guna garfu kalau tidak ada pemarut. Campur mayonis dan serbuk lada hitam dan gaul sebati. Kemudian bolehla sapu atau lepa pada roti tadi. Potong dan sedia dingap!!hehe,,,selamat mencuba!!

Comments

Asha Lya said…
Cpt dan mudah sgt hhee
anajingga said…
sarapan ringkas dan berkhasiat kan.. :)

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…