Skip to main content

Tempahan dan sarapan

Assalammualaikum

Tengok tajuk tu maknanyasarapan dila pagi tadi lebihan tempahan untuk opis encik husband. Masuk hari ni dah dua hari berturut-turut dila buatkan juadah ringan. Kemarin buat popia sayur goreng dan donut (kueh gelang kata org sabah). Dan hari ini buat sandwich dan roti sosej. Tapi disini dila share resepi roti sandwich jak ya. Simple sangat ni tapi kot2 ada yang tidak ada idea nak sarapan apa so here you are...ceewah..ringan dan sihat . So check it out...^_^



Bahan-bahanya seperti gambar di atas ni tapi roti lupa nak 'snap'

Bahan-bahan Sandwich Telur + mayonis
- Roti sandwich secukupnya ( dila guna 1 buku panjang )
- 4 biji Telur Gred A ( rebus )
- 2 sudu besar Mayonis
- 2 sudu kecil serbuk lada hitam

Kaedahnya :

Roti buang tepinya kalau tak suka. Telur yang dah direbus tadi parut atau lecek-lecek guna garfu kalau tidak ada pemarut. Campur mayonis dan serbuk lada hitam dan gaul sebati. Kemudian bolehla sapu atau lepa pada roti tadi. Potong dan sedia dingap!!hehe,,,selamat mencuba!!

Comments

Asha Lya said…
Cpt dan mudah sgt hhee
anajingga said…
sarapan ringkas dan berkhasiat kan.. :)

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…