Skip to main content

KARIPAP Step by step

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM BLOGGER

Malam ni dila akan share 'step by step' buat karipap. Kuih ni buat kemarin stok untuk pelanggan. Kerajinan datang untuk tunjukkan langkah demi langkah. Mungkin ada yang dah tahu tapi rasanya ada juga tidak tahu. Tapi takpa kita kongsi sedikit ilmu yang ada. Diharapkan anda  dapat memahaminya ok. Kalau tak faham bolehla tinggalkan komen korang ye.

Okay jom kita semak resepi dan langkah-langkah pembuatannya.

KARIPAP INTI UBI KENTANG DAN ISI AYAM

Bahan untuk kulit
Bahan A:
- 3 cwn tepung gandum
- 1cwn air
- 1 sd teh garam

Campurkan semua bahan di atas dan uli hingga menjadi doh yang licin dan tidak melekat.

Bahan B :
- 1/2 cwn mentega ( dila guna planta )* dicairkan
- 2 cwn tepung gandum

Campurkan semua bahan diatas. Sekiranya doh masih likat boleh tambah tepung sedikit demi sedikit hingga doh lembut dan tidak terlalu keras.

Inti :
- 10 biji ubi kentang sederhana saiznya * dipotong dadu
- isi ayam ( ikut suka kalau nak banyak ) * dihiris
- 3 sudu besar rempah kari ayam@daging * dicampur dengan sedikit air dan buat jadi pes
- 2 ulas bawang putih* dicincang
- 2 biji bawang besar* dipotong dadu
- 2 sudu besar minyak masak

Panaskan minyak dan masukkan bawang-bawang goreng sehingga naik bau. Kemudian masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan isi ayam dan kentang. Tambahkan air sehingga tenggelam ubi dalam air. Masak sehingga air kering dan kentang lembut. Sebelum inti kering perasakan dengan garam dan gula dahulu. Sekiranya kentang masih keras tambah sedkit air dan masak sehingga kentang lembut. Angkat dan sejukkan pada suhu bilik.

Berikut adalah cara pembutannya.

1- Ambil sedikit doh dan kepal-kepalkan atau bulat-bulatkan seperti dalam gambar. Begitu juga doh mentega tapi pastiakn doh mentega kecil saiznya daripada doh A. Masukkan doh mentega kedalam doh A dan bulat2 kan lagi. Kemudian canai adunan menjadi leper, kemudian gulung sehingga menjadi gambar nombor 2 ya.
2- Adunan step ini kemudian dicanai lagi sehingga menjadi no.3
3- setelah dicanai gulung lagi seperti gambar no 4
4- Kemudian dipotong 2 seperti dalam gambar
6- Setelahdipotong 2 ambil1 bahagian dan canai ikut kelebaran yang anda suka. Tapi jangan terlalu tipis kerana nanti bocor pula ketika digoreng.
7-Sudukan sedikit inti dan tutup dengang mencantumkan tepinya dengan memicitnya dengan jari. (paham tak)
8- Bagi yang baru pertama kali nak buat bole guna acuan karipap yangada dijual dikedai ya.
9- Part yang ni dila panggil kelepet . Tarik sedikit tepi adunan dan lipat kedalamdan buat begitu sehingga habis. Semoga rakan-rakan dapat memahaminya.
10- Tak jumpa no 10 dlm editor jadi yang last sekali jadilah karipap dan tinggal digoreng. Boelh sejukbekukan tetapi pastikan ketika nak bekukan jangan di tindih atau dirapatkan kuih ni kerana nanti akan melekat antara satu dengan yang lain ya. Nangis nanti kuih rosak setelah berpenat lelah membuatnya.hehe..

Bila dah beku bolehlan di masukkan dalam bekas dan ketika ini ditindih2 pun takpe sebab masing-masing dah bekukan. Dan boleh terus digoreng dengan api sederhana panas ya.

Maafkan saya sekiranya penerangan dila tidak jelas. Okay Selamat mencuba^_^

-

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…