Thursday, September 4, 2014

KARIPAP Step by step

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM BLOGGER

Malam ni dila akan share 'step by step' buat karipap. Kuih ni buat kemarin stok untuk pelanggan. Kerajinan datang untuk tunjukkan langkah demi langkah. Mungkin ada yang dah tahu tapi rasanya ada juga tidak tahu. Tapi takpa kita kongsi sedikit ilmu yang ada. Diharapkan anda  dapat memahaminya ok. Kalau tak faham bolehla tinggalkan komen korang ye.

Okay jom kita semak resepi dan langkah-langkah pembuatannya.

KARIPAP INTI UBI KENTANG DAN ISI AYAM

Bahan untuk kulit
Bahan A:
- 3 cwn tepung gandum
- 1cwn air
- 1 sd teh garam

Campurkan semua bahan di atas dan uli hingga menjadi doh yang licin dan tidak melekat.

Bahan B :
- 1/2 cwn mentega ( dila guna planta )* dicairkan
- 2 cwn tepung gandum

Campurkan semua bahan diatas. Sekiranya doh masih likat boleh tambah tepung sedikit demi sedikit hingga doh lembut dan tidak terlalu keras.

Inti :
- 10 biji ubi kentang sederhana saiznya * dipotong dadu
- isi ayam ( ikut suka kalau nak banyak ) * dihiris
- 3 sudu besar rempah kari ayam@daging * dicampur dengan sedikit air dan buat jadi pes
- 2 ulas bawang putih* dicincang
- 2 biji bawang besar* dipotong dadu
- 2 sudu besar minyak masak

Panaskan minyak dan masukkan bawang-bawang goreng sehingga naik bau. Kemudian masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan isi ayam dan kentang. Tambahkan air sehingga tenggelam ubi dalam air. Masak sehingga air kering dan kentang lembut. Sebelum inti kering perasakan dengan garam dan gula dahulu. Sekiranya kentang masih keras tambah sedkit air dan masak sehingga kentang lembut. Angkat dan sejukkan pada suhu bilik.

Berikut adalah cara pembutannya.

1- Ambil sedikit doh dan kepal-kepalkan atau bulat-bulatkan seperti dalam gambar. Begitu juga doh mentega tapi pastiakn doh mentega kecil saiznya daripada doh A. Masukkan doh mentega kedalam doh A dan bulat2 kan lagi. Kemudian canai adunan menjadi leper, kemudian gulung sehingga menjadi gambar nombor 2 ya.
2- Adunan step ini kemudian dicanai lagi sehingga menjadi no.3
3- setelah dicanai gulung lagi seperti gambar no 4
4- Kemudian dipotong 2 seperti dalam gambar
6- Setelahdipotong 2 ambil1 bahagian dan canai ikut kelebaran yang anda suka. Tapi jangan terlalu tipis kerana nanti bocor pula ketika digoreng.
7-Sudukan sedikit inti dan tutup dengang mencantumkan tepinya dengan memicitnya dengan jari. (paham tak)
8- Bagi yang baru pertama kali nak buat bole guna acuan karipap yangada dijual dikedai ya.
9- Part yang ni dila panggil kelepet . Tarik sedikit tepi adunan dan lipat kedalamdan buat begitu sehingga habis. Semoga rakan-rakan dapat memahaminya.
10- Tak jumpa no 10 dlm editor jadi yang last sekali jadilah karipap dan tinggal digoreng. Boelh sejukbekukan tetapi pastikan ketika nak bekukan jangan di tindih atau dirapatkan kuih ni kerana nanti akan melekat antara satu dengan yang lain ya. Nangis nanti kuih rosak setelah berpenat lelah membuatnya.hehe..

Bila dah beku bolehlan di masukkan dalam bekas dan ketika ini ditindih2 pun takpe sebab masing-masing dah bekukan. Dan boleh terus digoreng dengan api sederhana panas ya.

Maafkan saya sekiranya penerangan dila tidak jelas. Okay Selamat mencuba^_^

-

No comments: