Skip to main content

PIE SHEPERD (CUBAAN MENJADI)

SELAMAT pagi semua..tengok tajuk pun tau suda ba, 1st time i try buat pie sheperd awalaupun dah berkurun org buat sana sini tapi aku baru ada 'feeling' nak buat then BERJAYA!!! HAHA,,coz suami tersayang suka..hehe..

Tapi resepi yang yang sangatla simple coz guna bahan yang ada dlm dapur and frezeer i.Kiranya sesiapa yang teringin tapi x cukup bahan jgn risau okay. Yang penting bahan utama ada seperti kentang. Malas mo type panjang2 u olls try la ya..

Bahan2:

Untuk Pienya
kentang 4bji (potong2 then rebus sampai lembut)
susu segar 1/2 cwn (i guna susu cair)
2 sudu mkn planta@marjerin
serbuk lada hitam
secubit garam

Intinya:
daginng ayam @ lembu (cincang2 ikut suka)
sayur campur 1cwn (mix vege)
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
rempah kari 1 sudu mkn
sos prego 2 sudu mkn
secubit garam
serbuk perasa
1 sudu kecil tepung jagung (d bancuh dgn sdkit air)


cara2nya,,
kentang yg dah lembut lecek2 dan gaul sekali dgn bahan2 pie seperti di atas. Ketepikan.

Untuk intinya tumisbawang2 dan masukkan rempah kari dan sos, kemudian masukkan daging dan sayur dan tumisla hingga masak. Sebelum matikan api masukkan bancuhan tepung dan gaul hingga sebati.

Kentang tadi lapiskan di atas dulang. Tipis2 jak ya. Kemudian masukkan inti seperti gambar di atas tu k. Then lapiskan lagi dengan adunan kentang kemudian aku letak chesse yg diparut..lupa lak letak kat ingredient di atas. Ikut suka u olls k.

Dah siap bakar selama 30 minit dgn suhu 180-190 darjah selsius..siap keluarkan and mamam..
sory gmbarx sempat ambik . Dah masuk perut baru ingat..haha

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…