Friday, July 18, 2014

PIE SHEPERD (CUBAAN MENJADI)

SELAMAT pagi semua..tengok tajuk pun tau suda ba, 1st time i try buat pie sheperd awalaupun dah berkurun org buat sana sini tapi aku baru ada 'feeling' nak buat then BERJAYA!!! HAHA,,coz suami tersayang suka..hehe..

Tapi resepi yang yang sangatla simple coz guna bahan yang ada dlm dapur and frezeer i.Kiranya sesiapa yang teringin tapi x cukup bahan jgn risau okay. Yang penting bahan utama ada seperti kentang. Malas mo type panjang2 u olls try la ya..

Bahan2:

Untuk Pienya
kentang 4bji (potong2 then rebus sampai lembut)
susu segar 1/2 cwn (i guna susu cair)
2 sudu mkn planta@marjerin
serbuk lada hitam
secubit garam

Intinya:
daginng ayam @ lembu (cincang2 ikut suka)
sayur campur 1cwn (mix vege)
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
rempah kari 1 sudu mkn
sos prego 2 sudu mkn
secubit garam
serbuk perasa
1 sudu kecil tepung jagung (d bancuh dgn sdkit air)


cara2nya,,
kentang yg dah lembut lecek2 dan gaul sekali dgn bahan2 pie seperti di atas. Ketepikan.

Untuk intinya tumisbawang2 dan masukkan rempah kari dan sos, kemudian masukkan daging dan sayur dan tumisla hingga masak. Sebelum matikan api masukkan bancuhan tepung dan gaul hingga sebati.

Kentang tadi lapiskan di atas dulang. Tipis2 jak ya. Kemudian masukkan inti seperti gambar di atas tu k. Then lapiskan lagi dengan adunan kentang kemudian aku letak chesse yg diparut..lupa lak letak kat ingredient di atas. Ikut suka u olls k.

Dah siap bakar selama 30 minit dgn suhu 180-190 darjah selsius..siap keluarkan and mamam..
sory gmbarx sempat ambik . Dah masuk perut baru ingat..haha

No comments: