Skip to main content

PIE SHEPERD (CUBAAN MENJADI)

SELAMAT pagi semua..tengok tajuk pun tau suda ba, 1st time i try buat pie sheperd awalaupun dah berkurun org buat sana sini tapi aku baru ada 'feeling' nak buat then BERJAYA!!! HAHA,,coz suami tersayang suka..hehe..

Tapi resepi yang yang sangatla simple coz guna bahan yang ada dlm dapur and frezeer i.Kiranya sesiapa yang teringin tapi x cukup bahan jgn risau okay. Yang penting bahan utama ada seperti kentang. Malas mo type panjang2 u olls try la ya..

Bahan2:

Untuk Pienya
kentang 4bji (potong2 then rebus sampai lembut)
susu segar 1/2 cwn (i guna susu cair)
2 sudu mkn planta@marjerin
serbuk lada hitam
secubit garam

Intinya:
daginng ayam @ lembu (cincang2 ikut suka)
sayur campur 1cwn (mix vege)
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
rempah kari 1 sudu mkn
sos prego 2 sudu mkn
secubit garam
serbuk perasa
1 sudu kecil tepung jagung (d bancuh dgn sdkit air)


cara2nya,,
kentang yg dah lembut lecek2 dan gaul sekali dgn bahan2 pie seperti di atas. Ketepikan.

Untuk intinya tumisbawang2 dan masukkan rempah kari dan sos, kemudian masukkan daging dan sayur dan tumisla hingga masak. Sebelum matikan api masukkan bancuhan tepung dan gaul hingga sebati.

Kentang tadi lapiskan di atas dulang. Tipis2 jak ya. Kemudian masukkan inti seperti gambar di atas tu k. Then lapiskan lagi dengan adunan kentang kemudian aku letak chesse yg diparut..lupa lak letak kat ingredient di atas. Ikut suka u olls k.

Dah siap bakar selama 30 minit dgn suhu 180-190 darjah selsius..siap keluarkan and mamam..
sory gmbarx sempat ambik . Dah masuk perut baru ingat..haha

Comments

Popular posts from this blog

POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...

Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.


POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM

Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia

Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis den…

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua...

Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k..

ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi..



Bahan-bahan doh@adunan roti :
- 1 cwn tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya
- 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air
- 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar
- secubit garam

Bahan-bahan topping :
- sosej 
- fillet ketam
- sos spageti @ sos cili @ sos tomato ( guna so…