Skip to main content

ASSALAMMUALAIKUM 16 RAMADHAN

Selamat pagi semua blogers, ni entri pertama untuk bulan ramadan 2014 ni. Maklum busy sangat dan tiada apa bendamenarik untuk dikongsikan so i diam2 jer n skodeng blog2 masak2 org lain..hehe jan maraa arr. Okay today nak share ngan korang resepi yg dah lama aku x try iaitu mini murtabak.Malas la mo type pnjg2 so korang tengok2 la yer..
mini murtabak dila..

BAHAN2NYA :

KULIT POPIA 
ISI AYAM@DAGING (IKUT SUKA)
TELUR 1@2 BIJI (IKUT SUKA U OLLS)
SAYUR KUBIS *
LOBAK*
LADA BESAR*
SERBUK LADA HITAM
GARAM DAN SECUKUP RASA
MINYAK UTK MENGGORENG (SEDIKIT SAJA)

Okay so mari kita mula..

Mula-mula ambikla beberapa keping kulit popia yg u olls nak masak. Isi ayam tadi hiris atau potong kecil2 then aku masak dgn minyak sedikit dlm kuali sebentar. Kemudian sayur yg bertanda* hiris halus2 dan pecahkan telur dan campurkan semua sayur sekali dlm telur dan isi ayam yang ditumis tadi. Tambahkan garam dan perasa.
Ambil beberapa keping popia dan sudukan sedikit sayur2. kemudian lipat kulit popia seperti membungkusla. lekatkan dengan air tepi2. Panaskan kuali berminyak sedikit dan masukkan la kulit popia tadi. terbalikkan sentiasa hingga keperangan kedua belah kulit mini murtabak tadi. Dah masak angkat dan hidang.

Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…