Skip to main content

Kek Coklat Moist kukus

resepi ni dah lama buat tapi beru teringat nak share kat korang yg tercari2 resepi kek coklat kukus yg simple but sodap giler beb. aku buat ngan anak buah iaitu anak kepada abg sepupu aku,huhu..kami 2 org jak bantai ni kek. ok papun amik la resepi kat bwh ni. thanx to mu exclassmate masa darjah 6 dlu skg jadi cikgu dah dia. Dia yg share resepi ni kat aku. namanya Hasma. 


resepinya ;

bhn A

tepung gandum 1 cwn
serbuk koko 1 cwn
susu cair 1 tin
gula halus 1/2 cwn
minyak jagung @ masak pun boleh 1 cwn
telor 3 biji
baking powder 1 sudu teh

bhn B
 coklat masakan 
mentega 1 sudu besar

gaulkan semua bhn A sekali masak d atas api yg sederhana sampai adunan sebati dan tidak berketul. Jangan sampai mendidih. masukkan dlm acuan then kukus dengan api yg sederhana sehingga 40 minit atau sehingga masak.

untuk topping pula masak cara double boiled coklat and mentega sehingga cair. tunggu kek sejuk baru tuang atasnya. selamat mencuba!




Comments

Popular posts from this blog

Idea Susun Atur Barang Dalam Kabinet Dapur

Assalamualaikum dan salam jumaat semua, mungkin ramai antara kita kadangkala nak susun barang-barang dalam kabinet dapur tapi tiada idea. Okay mungkin ini boleh bangkitkan idea anda...





Lepas ni tau dah mo buat apakan? Jom mengemas...

Gambar sumber dari http://www.marthastewart.com/

KEK SPAN BUTTER KLASIK MUDAH

Assalammualaikum semua,,lama tak update blog. Almaklum kadang 'mood' nak berblog ada kadang takda. Kalau dah kerajinan dan 'mood' tu mari keluar la entri baru. Okay tengok tejuk entri pun semua dah tahukan. Kek ni xla span sangat tapi lepas keluar dari oven panas-panas fuh soddappp sangat beb. Bila buat kek style camni teringat dengan arwah mak. Dulu-dulu bila raya arwah akan buat kek simple dengan ditambah perisa-perisa seperti oren, pandan dan nenas. Simple sangat tapi sedap yang amat walaupun guna oven yang bulat-bulat tu..,semoga Allah tempatkan arwah mak dikalangan orang yang beriman.Aminn..

Kek ni sangat simple dan insyaAllah akan jadi punya. Bahan-bahan tak banyak. Bagi yang suka kek mudah dan lembab2 macam ni bolehlah cuba.

Kek Span Butter



Masa ni kek dah nak abis dah,nasib baik sempat snap.huhu..

Kek Butter..

1 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cwn gula halus
150gm butter
4 biji telur gred c
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar sus…

Churros aka kuih belimbing panjang, sarapan pagi

Assalamualaikum semua, tadi pagi kami laki bini sarapan makan churros jak. Dari semalam resepi ni berlegar-legar dalam kepala otak ni 'esok pagi nak sarapan churros',hehe..Alhamdulillah jadik juga. Ini dah kali kedua buat dan kali ni cantik sikit sebab dah ada bentuk macam belimbing tu. Awal-awal pagi bangun terus cari acuan nozle piping bag tu. Nasib baik jumpa. Tapi guna plastik biasa jak la.

Versi saya ni tidak ada sos ataupun serbuk gula dan serbuk kayu manis tu. Makan macam ni pun soddappp. Lagipun nak kurang-kurang makan manis konon..hehe..nak jaga kesihatan lah katakan.. Resepi ni saya ambil dari blogger masakan Hana Memories, terima kasih ye sis. Banyak versi sebenarnya tapi saya guna yang ni sebab senang sikit. Tak perlu nak timbang-timbang semua. Guna ukuran asas jak macam cawan dan sudu. Bah selamat mencuba kawan-kawan. Sedapnya sampai rasa 'gantung' plak memakannya, huhuuhu...petang mo buat lagilah...

Resepi Churros

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar…