Friday, January 11, 2013

Kek Coklat Moist kukus

resepi ni dah lama buat tapi beru teringat nak share kat korang yg tercari2 resepi kek coklat kukus yg simple but sodap giler beb. aku buat ngan anak buah iaitu anak kepada abg sepupu aku,huhu..kami 2 org jak bantai ni kek. ok papun amik la resepi kat bwh ni. thanx to mu exclassmate masa darjah 6 dlu skg jadi cikgu dah dia. Dia yg share resepi ni kat aku. namanya Hasma. 


resepinya ;

bhn A

tepung gandum 1 cwn
serbuk koko 1 cwn
susu cair 1 tin
gula halus 1/2 cwn
minyak jagung @ masak pun boleh 1 cwn
telor 3 biji
baking powder 1 sudu teh

bhn B
 coklat masakan 
mentega 1 sudu besar

gaulkan semua bhn A sekali masak d atas api yg sederhana sampai adunan sebati dan tidak berketul. Jangan sampai mendidih. masukkan dlm acuan then kukus dengan api yg sederhana sehingga 40 minit atau sehingga masak.

untuk topping pula masak cara double boiled coklat and mentega sehingga cair. tunggu kek sejuk baru tuang atasnya. selamat mencuba!




No comments: