Skip to main content

Mee Hoon Sup Ayam, 'Comfort Food'...


Assalamualaikum dan selamat petang semua.
Mee hoon sup ni bagi saya adalah makanan paling selesa dan sedap pada perut sayalah. Sebabnya ia adalah makanan berkuah yang digemari ramai. Paling sedap makan bila musim hujan, sejuk-sejuk nyaman gitu pastu menghirup kuahnya panas-panas.Woo sedap sannnggggaaattttttt....

Saya masih ingat lagi sayamemang suka sangat makan mee hoon sup ni dari kecik lagi. Dulu-dulu boleh jumpa lagi mee hoon sup rm1 jak...sekarang pun ada tapi dapat kuahnya jak la,hahahah...
Apabila dah dewasa ni rasa puas hati sangat bila dapat buat mee hoon sup sendiri. Suka hati nak adjust rasanya, nak tambah apa dalam kuah kita tu.

Ini juga makanan kalau kita tengah demam selesa. Kalau tengah demam tu memang tal larat la masak sendiri, hubby pun tak tau masak, so beli jak la dekat kantin berdekatan.heheh..Okaylah maybe ramai yang dah tahu resepi mee hoon sup ni tapi nak share jugaklah versi saya yang simple tapi sedap... sendiri puji, hehehe, jangan marah....

Resepi Mee Hoon Sup Dila

1 bahagian paha ayam ( potong2 kecil )
2-3 biji bawang merah
2-3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 cubit jintan manis
1/2 sudu kecil lada putih biji
1/2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil minyak utk menumis
1/2 kiub ayam
garam dan penambah perasa

Bahan Campuran

Mee Hoon ( rendam dengan air panas )
lada kicap
bawang goreng
daun sup

Semua bahan-bahan di atas saya tumbuk halus. Memandangkan kuantiti menu untuk 2 orang makan saya hanya tumbuk dengan lesung batu jak. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Tumis hingga naik bau. Masukkan ayam dan 2 mangkuk air atau ikut banyak korang mau. Jangan terlalu banyak nanti tawar pula rasa sup tu. Agak-agak la mengikut banyaknya bahan-bahan korang guna.

Masaklah hingga mendidih dan ayam masak. Bila kuah dah mendidih dan ayam pun masak boleh di tuang ke dalam mangkuk yang telah diisi dengan bahan-bahan campuran seperti yang tertulis di atas. Okay selamat mencuba kawan-kawan.

Comments

Popular posts from this blog

Ayam Buttermilk dan Buncis Goreng

Assalammualaikum kpd semua bloggers. Semoga Hari ni lebih baik dari kelmarin ya. First thing bila dah terbangun sebelum solat subuh ucapkan Alhamdulillah dan doa bangun tidurlah. Alhamdulillah awal pagi ni bila buka tingkap ruang tamu terpegun sekejap dengan keadaan di luar yang diselaputi kabus sejuk. Mungkin sebab semalam tiba-tiba angin kuat dan hujan lebat turun. Terfikir juga mungkin ini serpihan atau'ekor-ekor' taufan melor yang dikatakan akan melanda pantai barat sabah. Tapi kami ni di pantai timur??haaa....achaner tu johan????eh salah...sorry johan...xda kaitan ya..hahah Okaylah lari tajuk pula kan. Saya nak kongsi resepi makan tengahari kemarin. Kepada peminat Ayam buttermilk ni bolehlah cuba masak sendiri di rumah ya. Senang jak ni. Cuma jangan keliru dengan ayam masak butter ya. Menu lebih kurang sama cuma perbezaannya yang ini versi berkuah dan tiada telur yang digoreng jadi serbuk2 ka,,ntah apa nak sebut tu ala mcm yang selalu ada dekat restoran seafood tu. Maybe...

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua... Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k.. ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi.. Bahan-bahan doh@adunan roti : - 1 cwn tepung gandum - 1 tsp baking powder - 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya - 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air - 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar - secubit garam Bahan-bahan topping : - sosej  - fillet ketam - sos...

Peristiwa di akhir kehamilan

Assalamualaikum dan salam takziah pada rakyat sarawak khusunya krn telah kehilangan pemimpin pertama mereka kelmarin. Nampaknya ini entri pertama saya pada tahun 2017 ni. Almaklum lama tak 'mengentri' ni bukan apa, melayan keadaan diri yang 1st time mengandungkan anak pertama alhamdulillah. Kadang2 ja buka blog ni tapi takda mood nak berblog. Paling2 pun menggugel jak pasal2 kehamilan. Kali ni baru ada kekuatan dan semangat nak menaip-naip walaupun dah sarat2 ni. Alhamdulillah kandungan dah masuk 36 minggu maknanya tinggal menunggu hari2 kelahiran dan pertemuan pertama dengan our beloved ones keluar. Eksaited dan berdebar pun ada juga. Tapi lebih kepada tak sabar-sabar nak melalui saat2 yang mendebarkan itu. Bukanlah i tak takut atau trip berani tapi awal2 lagi dah setkan minda ni setiap kelahiran itu sememangnya akan melalui kesakitan samada sikit atau banyak. Dan paling utama ketika ini banyak2kan berzikir dan berdoa dan yakin dengan pertolongan Allah apabila saat itu tel...