Skip to main content

Khasiat Pokok Durian Belanda @ Nangka Belanda

Assalammualaikum. Sudah lama saya nak kongsi tentang satu lagi tanaman herba yang kami tanam dekat laman rumah ni. Mesti korang pernah dengar tentang pokok durian belanda tapi ada juga orang panggil nangka belanda. Namun ia tetap tumbuhan yang sama. Melalui pembacaan saya di internet tentang tumbuhan ini ia adalah penawar kepada pelbagai jenis penyakit terutama sekali penyakit kanser. Dikatakan daun serta buahnya dapat membantu mencegah dan merawat pelbagai jenis penyakit seperti darah tinggi, kolestrol tinggi, kanser, dan macam2 lagi.

Korang boleh cari kat mr 'google' tentang khasiatnya disini. Saya dan suami telah mencuba minum air daun durian belanda ni. Caranya dengan mengeringkannya dalam rumah setelah dibasuh bersih2. Simpan dalam bekas yang terdedah dan biarkan selama 3 hari. Menurut pembacaan saya gunakan 3 keping daun tersebut gunting2 dan rendam dalam segelas air panas. Biarkan selama beberapa minit dah suam baru minum. Rasanya macam biasalah kelat-kelat air daun. Tapi masih boleh diterima tekak juga. Dan selama beberapa hari saya mengamalkannya alhamdulillah kesan sampingan tu tiada tapi tak tahulah kalau ada perubahan dalam badan ni. Yalah tak pergi cek kat doktor pun.

daun yang gelap sikit warnanya boleh digunakan buat teh daun durian belanda



Di negara luar buah ini sangat berharga tapi tak tahulahkenapa tak berapa komersil seperti buah-buahan yang lain. Tentang ini pun korang boleh google sendiri ya. Nanti kalau saya cerita kat sini dah nampak sangat copy paste ayat blog orang lain. Kan tak baik tu.hehe..disini saya kongsi rupa pokok durian belanda ni manatau ada yang tidak mengenalinya. Pokok ni belum sampai setahun kami tanam dan buah pun belum keluar. Menurut sumber yang dipercayai ia mengambil masa 2-3 tahun untuk mengeluarkan buahnya. Tapi kiranya pokok ni cepat juga membesar. Alhamdulillah.

Comments

Popular posts from this blog

Ayam Buttermilk dan Buncis Goreng

Assalammualaikum kpd semua bloggers. Semoga Hari ni lebih baik dari kelmarin ya. First thing bila dah terbangun sebelum solat subuh ucapkan Alhamdulillah dan doa bangun tidurlah. Alhamdulillah awal pagi ni bila buka tingkap ruang tamu terpegun sekejap dengan keadaan di luar yang diselaputi kabus sejuk. Mungkin sebab semalam tiba-tiba angin kuat dan hujan lebat turun. Terfikir juga mungkin ini serpihan atau'ekor-ekor' taufan melor yang dikatakan akan melanda pantai barat sabah. Tapi kami ni di pantai timur??haaa....achaner tu johan????eh salah...sorry johan...xda kaitan ya..hahah Okaylah lari tajuk pula kan. Saya nak kongsi resepi makan tengahari kemarin. Kepada peminat Ayam buttermilk ni bolehlah cuba masak sendiri di rumah ya. Senang jak ni. Cuma jangan keliru dengan ayam masak butter ya. Menu lebih kurang sama cuma perbezaannya yang ini versi berkuah dan tiada telur yang digoreng jadi serbuk2 ka,,ntah apa nak sebut tu ala mcm yang selalu ada dekat restoran seafood tu. Maybe

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua... Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k.. ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi.. Bahan-bahan doh@adunan roti : - 1 cwn tepung gandum - 1 tsp baking powder - 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya - 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air - 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar - secubit garam Bahan-bahan topping : - sosej  - fillet ketam - sos spageti

SAYUR KACANG BUNCIS GORENG BERSAMA TAUHU

ASSALAMMUALAIKUM Selamat pagi isnin blogger, menu ni dah beberapa hari yang lepas tapi baru teringat nak kongsi. Menu 'simple2' je and as usually bahan utama atau hero menu ni kacang buncis yang kami tanam kat belakang rumah. Alhamdulillah hasil pertama menjadi juga. Menu 'simple' ni saya suka masak dan campur tauhu basah yang digoreng terlebih dahulu. Sedap tau bagi yang gemar makan tauhu. Tapi ada juga yang tak suka xpayah letak la.. Dan kutipan hasil tanaman pada waktu memang puas hati. Cili padi macam biasa memang takkan berhenti membuahkan hasil. Terung pun begitu dan sayur kangkung terus mengeluarkan pucuk baru.Tapi terung takda pula dalam gambar lupa nak letak..hehe.. Macam biasa hasil2 yang banyak ni kami akan bawa ke rumah mertua dan adik-beradik. Tak bole habis ni kalau berdua ja yang makannya,,hehe,,,papun jom jamu mata. SAYUR KACANG BUNCIS GORENG BERSAMA TAUHU Bahan-bahan: - segenggam sayur kacang buncis ( potong serong ) - 2 ketul tauhu basa