Selamat menyambut Aidiladha buat rakan-rakan semua,,
Terlebih dahulu Al-Fatihah buat jemaah haji yang terlibat dengan rempuhan yang berlaku di Mina. Semoga Allah menempatkan mereka di dalam golongan yang di RedhaiNya. Amin.
Awal pagi tadi terima daging korban. Alhamdulillah rezeki dari Allah. Then datanglah idea nak masak daging tu. Best jugak kalau tumis kicap ni. So bermula la aktiviti masak-masak kat dapur kesayangan.
Daging Tumis Kicap
Bahan-bahan:
Daging - anggaran segenggam dan dihiris nipis(perap dgn cuka dan sedikit kicap)Utk 2 orang.
Bawang besar - 1/2 biji potong wedges
Bawang merah - 2 ulas*
Bawang putih - 2 ulas*
Halia - 1/2 inci* (bahan * dihiris nipis)
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn minyak zaitun (utk menumis)
lobak dihiris nipis (optional)
1 sudu mkn stok pekat ayam
garam dan gula (perasakan ikut citarasa masing2 ye)
Panaskan minyak untuk menumis, tumiskan bahan-bahan dihiris nipis seperti bawang2 dan halia, kemudian masukkan daging dan tumis sehingga kering air daging. masukkan sedikit air,sos tiram,kicap pekat, stok ayam. Kalau daging yang banyak urat tutup sekejap dengan penutup periuk agak2 dalam 2 @ 3 minit. Boleh juga direbus dahulu daging sekiranya takut daging lambat empuk. Kemudian bila dah lembut dan empuk toskan dan masukkan apabila dah hendak menumis. Kacau daging yang ditumis bila dah cukup sebati bolehlah perasakan dengan gula dan garam ikut citarasa. Matikan api danbolehlah dihidang. Makan dengan nasi panas fuh sedap gilerr..hee...oaky selamat mencuba kawan-kawan.
Terlebih dahulu Al-Fatihah buat jemaah haji yang terlibat dengan rempuhan yang berlaku di Mina. Semoga Allah menempatkan mereka di dalam golongan yang di RedhaiNya. Amin.
Awal pagi tadi terima daging korban. Alhamdulillah rezeki dari Allah. Then datanglah idea nak masak daging tu. Best jugak kalau tumis kicap ni. So bermula la aktiviti masak-masak kat dapur kesayangan.
Daging Tumis Kicap
Bahan-bahan:
Daging - anggaran segenggam dan dihiris nipis(perap dgn cuka dan sedikit kicap)Utk 2 orang.
Bawang besar - 1/2 biji potong wedges
Bawang merah - 2 ulas*
Bawang putih - 2 ulas*
Halia - 1/2 inci* (bahan * dihiris nipis)
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn minyak zaitun (utk menumis)
lobak dihiris nipis (optional)
1 sudu mkn stok pekat ayam
garam dan gula (perasakan ikut citarasa masing2 ye)
Panaskan minyak untuk menumis, tumiskan bahan-bahan dihiris nipis seperti bawang2 dan halia, kemudian masukkan daging dan tumis sehingga kering air daging. masukkan sedikit air,sos tiram,kicap pekat, stok ayam. Kalau daging yang banyak urat tutup sekejap dengan penutup periuk agak2 dalam 2 @ 3 minit. Boleh juga direbus dahulu daging sekiranya takut daging lambat empuk. Kemudian bila dah lembut dan empuk toskan dan masukkan apabila dah hendak menumis. Kacau daging yang ditumis bila dah cukup sebati bolehlah perasakan dengan gula dan garam ikut citarasa. Matikan api danbolehlah dihidang. Makan dengan nasi panas fuh sedap gilerr..hee...oaky selamat mencuba kawan-kawan.
Comments
Saygılar.