Skip to main content

Roti Sarang Lebah @ Roti Butterscoth akhirnya menjadi...

Amcam? Rare kan bunyi tajuk di atas..sebenarnya dah lama belajar buat roti ni dan selepas berbulan-bulan menunggu mood dan waktu yang sesuai akhirnya terbuat juga ia. Dan paling best tu firstime buat terus jadi selepas meng'google' dan mencapuradukkan resepi-resepi yang diperolehi.
Suami dah lama request buat roti dan finally tercapai dah hajat kami berdua. Alhamdulillah.
Layan dulu gambarnya ya sebagai bukti aku dah berjaya.hee..


Okay untuk roti ni resepinya saya olah sendiri berdasarkan rujukan-rujukan di blogger-blogger masakan yang lain seperti Azlita masam manis, Jintan manis dan beberapa orang lagi. Ramai sebenarnya jadi korang boleh rujuk dalam blog mereka ya. Okay di bawah ni resepi saya berdasarkan bahan-bahan yang terdapat di rumah saya.

Roti Sarang Lebah

2 cwn tepung roti (boleh juga tepung biasa)
1 tbs gula kasar
2 st yis kering
1/2 cwn air suam
1st garam
1/3 cwn susu cair
1/2 st baking powder
1/2 superbake (yang ni tiada pun takpa)
1/3 cwn minyak jagung

Sos Butterscotch
 2 sudu besar butter
1/2 cwn susu cair @ whipping cream
1/2 gula perang ( boleh kurangkan kalau tak suka manis )
1 st esen butterscotch @ esen vanilla boleh juga
secubit garam

Yis, gula dan air suam satukan dan biarkan sehingga berbuih.  Dalam bekas berasingan masukkan tepung, baking powder, superbake dan secubit garam. Gaul sebati. Apabila yis dah berbuih masukkan kedalam adunan tepung tadi dan masukkan juga susu cair dan adun hingga sebati. Kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan lembut dan tidak melekat di tangan. Sekurang-kurangnya uli selama 4@5 minit. Lagi lama lagi baik untuk mendapatkan doh yang gebu. Kemudian biarkan dalam bekas bertutup @ simpan dalam microwave @ oven yang tak ON okay, nanti kalau on lain dah jadinya. Biarkan kembang atau naik 2 kali ganda. 

Apabila dah kembang tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin kemudian bulat-bulatkan ikut selera masing-masing dan susun dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak. Taburkan biji labu atau apa2 sahaja kekacang yang korang sukai. Yang ni pilihan sahaja. Tak letak pun okay. Kemudian bakarlah dalam oven selama 20 minit pada suhu 170-180 darjah celcius. Bila roti dah nampak keperang-perangan masak la tu. Keluarkan dan ketepikan.

Untuk sos pula, masukkan butter dalam pan dengan api sederhana, bila dah cair masukkan gula perang. Gaul sehingga gula cair. Kalau tak cair masukkan susu sedikit demi sedikit dan teruskan menggaul sampai gula cair. Bila dah cair dan adunan sos sebati bolehlah matikan apinya. Tuang atas roti yang dah masak tadi. Sedia untuk dihidang.
 
 
 

Comments

sedap nye tgk..dh lama nk try mkn
Dila said…
tq Nurul,,try la mudah je
zinziemeewah said…
hi.. dtg membalas kunjungan. sedapnya roti ni. dulu penah beli 2 bekas sekaligus.. mengidam punya pasal.. haha
Kekzamanis said…
Assalamualaikum Dila! 1st time singgah sini.. Sala kenal dari MD! Sedap nampak rooti tu.. Dah dapat resepi ni bolehla try buat nanti.. Thanks sharing resepi. Btw, done follow sini.. Sudi2lah follow kembali.. ^__^
RosmizaAli.Com
Unknown said…
sedapnya,,
teringin nak makan tapi tak pandai buat...hehe
tq sebab sharing resepi..
Dila said…
waalaikumsalam, thanks all, btw try la resepi ni..dan semoga ukhuwah kita terus terjalin..

Popular posts from this blog

Ayam Buttermilk dan Buncis Goreng

Assalammualaikum kpd semua bloggers. Semoga Hari ni lebih baik dari kelmarin ya. First thing bila dah terbangun sebelum solat subuh ucapkan Alhamdulillah dan doa bangun tidurlah. Alhamdulillah awal pagi ni bila buka tingkap ruang tamu terpegun sekejap dengan keadaan di luar yang diselaputi kabus sejuk. Mungkin sebab semalam tiba-tiba angin kuat dan hujan lebat turun. Terfikir juga mungkin ini serpihan atau'ekor-ekor' taufan melor yang dikatakan akan melanda pantai barat sabah. Tapi kami ni di pantai timur??haaa....achaner tu johan????eh salah...sorry johan...xda kaitan ya..hahah Okaylah lari tajuk pula kan. Saya nak kongsi resepi makan tengahari kemarin. Kepada peminat Ayam buttermilk ni bolehlah cuba masak sendiri di rumah ya. Senang jak ni. Cuma jangan keliru dengan ayam masak butter ya. Menu lebih kurang sama cuma perbezaannya yang ini versi berkuah dan tiada telur yang digoreng jadi serbuk2 ka,,ntah apa nak sebut tu ala mcm yang selalu ada dekat restoran seafood tu. Maybe...

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua... Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k.. ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi.. Bahan-bahan doh@adunan roti : - 1 cwn tepung gandum - 1 tsp baking powder - 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya - 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air - 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar - secubit garam Bahan-bahan topping : - sosej  - fillet ketam - sos...

Peristiwa di akhir kehamilan

Assalamualaikum dan salam takziah pada rakyat sarawak khusunya krn telah kehilangan pemimpin pertama mereka kelmarin. Nampaknya ini entri pertama saya pada tahun 2017 ni. Almaklum lama tak 'mengentri' ni bukan apa, melayan keadaan diri yang 1st time mengandungkan anak pertama alhamdulillah. Kadang2 ja buka blog ni tapi takda mood nak berblog. Paling2 pun menggugel jak pasal2 kehamilan. Kali ni baru ada kekuatan dan semangat nak menaip-naip walaupun dah sarat2 ni. Alhamdulillah kandungan dah masuk 36 minggu maknanya tinggal menunggu hari2 kelahiran dan pertemuan pertama dengan our beloved ones keluar. Eksaited dan berdebar pun ada juga. Tapi lebih kepada tak sabar-sabar nak melalui saat2 yang mendebarkan itu. Bukanlah i tak takut atau trip berani tapi awal2 lagi dah setkan minda ni setiap kelahiran itu sememangnya akan melalui kesakitan samada sikit atau banyak. Dan paling utama ketika ini banyak2kan berzikir dan berdoa dan yakin dengan pertolongan Allah apabila saat itu tel...