ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM BLOGGER
Hai semua, lama dila tak update blog.Baru dapat masak yang sedap-sedap sikit jadi adalah entri kali hari ni.hehe..sebelum niada jtapi tak yakin nak kongsikan. Malu rasanya nak kongsi resepi yang simple2. Yang ni kira tak juga simple sangat tapi ok la pada tekak dila ni.
Menu masak semalam. Hah ko tetiba malam-malam mo makan yang berat-berat. Bukan apa sebabnya siang hari tak makan sangat so sekali malam kelaparan melanda apalagi terus selera besar datang.hehe..okayla jom semak resepi dan layan gambar okay...
Ayam Buttermilk
Bahan-bahan:
1 dada ayam dipotong kecil ikut suka la ye (ni hidangan utk 3 org)
1 bawang merah dihiris
1 bawang putih dihiris@cincang
5 biji lada padi
1 tangkai daun kari
2 sudu besar mentega @ butter
1/2 cwn susu sejat @ susu cair
tepung jagung (utk salut ayam sebelum digoreng)
Minyak masak utk menggoreng
Bahan Perap
1 sudu kecil serbuk lada hitam
secubit garam
1 sudu kecil gula
1biji telur
sedkit tepung gandum@tepung jagung
Kaedahnya :
Ayam dipotong dibersihkan dan perap dengan bahan perap dan perap selama setngah jam.
setelah setengah jam panaskan minyak dalam kuali. Isi ayam tadi salut dengan tepung jagung dan goreng sehingga kekuningan dan masak. Angkat ketepikan.
Kuali yang lain panaskan butter @ mentega dan masukkan bahan hiris, cili padi dan daun kari. Goreng hingga naik bau kemudian masukkan susu cair dan last sekali ayam. Perasakan dengan garam dan gula. Bila kuah dah agak pekat matikan api dan angkat. Hidangkan.
Sup Sayur Campur dan Telur
Bahan-bahan:
2 biji telur
sedkit sayur brokoli
1/2 biji lobak merah
1 ulas bawang merah dihiris
1 inci halia dihiris
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
1 sudu kecil sos tiram
garam dan serbuk perasa
minyak utk menumis
air
Kaedahnya:
Potong kecil lobak dan sayur brokoli. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan jyang dihiris dan serbuk lada hitam. masukkan sayur, sos tiram dan 2 1/2 cwn air. Biarkan mendidih seketika. Kecilkan apidan pecahkan telur. Jangan digaul biarkan masak dengan api kecil. Agak-agak dah masak telurnya perasakan dan matikan api. Bolehlah dihidang. Selamat mencuba!!
Hai semua, lama dila tak update blog.Baru dapat masak yang sedap-sedap sikit jadi adalah entri kali hari ni.hehe..sebelum niada jtapi tak yakin nak kongsikan. Malu rasanya nak kongsi resepi yang simple2. Yang ni kira tak juga simple sangat tapi ok la pada tekak dila ni.
Menu masak semalam. Hah ko tetiba malam-malam mo makan yang berat-berat. Bukan apa sebabnya siang hari tak makan sangat so sekali malam kelaparan melanda apalagi terus selera besar datang.hehe..okayla jom semak resepi dan layan gambar okay...
Ayam Buttermilk
Bahan-bahan:
1 dada ayam dipotong kecil ikut suka la ye (ni hidangan utk 3 org)
1 bawang merah dihiris
1 bawang putih dihiris@cincang
5 biji lada padi
1 tangkai daun kari
2 sudu besar mentega @ butter
1/2 cwn susu sejat @ susu cair
tepung jagung (utk salut ayam sebelum digoreng)
Minyak masak utk menggoreng
Bahan Perap
1 sudu kecil serbuk lada hitam
secubit garam
1 sudu kecil gula
1biji telur
sedkit tepung gandum@tepung jagung
Kaedahnya :
Ayam dipotong dibersihkan dan perap dengan bahan perap dan perap selama setngah jam.
setelah setengah jam panaskan minyak dalam kuali. Isi ayam tadi salut dengan tepung jagung dan goreng sehingga kekuningan dan masak. Angkat ketepikan.
Kuali yang lain panaskan butter @ mentega dan masukkan bahan hiris, cili padi dan daun kari. Goreng hingga naik bau kemudian masukkan susu cair dan last sekali ayam. Perasakan dengan garam dan gula. Bila kuah dah agak pekat matikan api dan angkat. Hidangkan.
Sup Sayur Campur dan Telur
Bahan-bahan:
2 biji telur
sedkit sayur brokoli
1/2 biji lobak merah
1 ulas bawang merah dihiris
1 inci halia dihiris
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
1 sudu kecil sos tiram
garam dan serbuk perasa
minyak utk menumis
air
Kaedahnya:
Potong kecil lobak dan sayur brokoli. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan jyang dihiris dan serbuk lada hitam. masukkan sayur, sos tiram dan 2 1/2 cwn air. Biarkan mendidih seketika. Kecilkan apidan pecahkan telur. Jangan digaul biarkan masak dengan api kecil. Agak-agak dah masak telurnya perasakan dan matikan api. Bolehlah dihidang. Selamat mencuba!!
Comments
Wah..so yummy..boleh cuba ayam buttermilk tu..