ASSALAMMUALAIKUM
Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...
Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.
POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM
Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia
Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis dengan sedikit sahaja minyak ok. Dah separuh masak angkat dan ketepikan. Biarkan sejuk seketika pada suhu bilik.Jangan pula dimasukkan dalam peti sejuk.hehe,,
- Ambil sekeping kulit popia dan sudukan sayur2 tadi mengikut kuantiti yang disukai, kemudian latk jejjari ketam tadi, gulung dan titiskan air dihujung atau penjuru kulit popia tadi dan gulung hingga habis.
- Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng popia. Perlu diingat jika menggoreng popia sama seperti goreng karipap, apinya jangan terlalu kuat dan minyak sederhana panas baru masukkan popia tadi. Kalau api sangat panas nanti kulit bahagian dalam tak masak dan di luar sahaja yang rangup. sentiasa balik2kan popia dan bila dah keperangan bole la diangkat dan sedap cecah popia bersama sos sili thai atau sos kesukaan anda. Okay selamat mencuba!!
-
Selamat pagi dan salam selasa buat rakan blogger,,amacam hari ni??ada happy tak?ada stress tak? alala,,janganla stres2 ye,,be happy person and positive person,,,InshaAllah kehidupan dan orang sekeliling kita akan happy juga...
Okay tadi pagi sarapan dengan kuih popia goreng. Sebenarnya hari ni ada tempahan kuih2 dari office suami tak banyak just rm10.00. Alhamdulillah rezki dari Allah. So dila buat 2 jenis kuih je karipap dan popia goreng. Sempat snap gambar popia je. Okay jom la semak resepi popia ni. Dila buat simple dan bahan2 mudah didapati di pasaraya.
POPIA SAYUR DAN JEJARI KETAM
Bahan2nya :
- Kulit popia secukupnya
- hirisan sayur kubis
- lobak diparut
- jejari ketam di belah 4
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng
- air untuk melekatkan kulit popia
Kaedahnya :
- Sayur yang dihiris dan lobak yang diparut tadi cuci terlebih dahulu kemudian toskan. Tumis sayur kubis dan lobak merah seketika dalam kuali dan jangan terlalu lama. Terlupa pula tumis dengan sedikit sahaja minyak ok. Dah separuh masak angkat dan ketepikan. Biarkan sejuk seketika pada suhu bilik.Jangan pula dimasukkan dalam peti sejuk.hehe,,
- Ambil sekeping kulit popia dan sudukan sayur2 tadi mengikut kuantiti yang disukai, kemudian latk jejjari ketam tadi, gulung dan titiskan air dihujung atau penjuru kulit popia tadi dan gulung hingga habis.
- Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng popia. Perlu diingat jika menggoreng popia sama seperti goreng karipap, apinya jangan terlalu kuat dan minyak sederhana panas baru masukkan popia tadi. Kalau api sangat panas nanti kulit bahagian dalam tak masak dan di luar sahaja yang rangup. sentiasa balik2kan popia dan bila dah keperangan bole la diangkat dan sedap cecah popia bersama sos sili thai atau sos kesukaan anda. Okay selamat mencuba!!
-
Comments
http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/08/penyusuan-susu-ibu-20-perkara-ayah.html
Mahirah, senang je sis,,kuih paling senang dalam dunia ni,,,hehe,,