Assalammualaikum semua...
Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k..
ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi..
Bahan-bahan doh@adunan roti :
- 1 cwn tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya
- 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air
- 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar
- secubit garam
Bahan-bahan topping :
- sosej
- fillet ketam
- sos spageti @ sos cili @ sos tomato ( guna sos yg ada kat rumah )
- nenas dlm tin ( i guna 2 kepingje )
- keju mozarella
Method
Dalam satu bekas adun sebati untuk membuat doh. sekiranya adunan melekat tambah sedikit tepung dan sebaiknya adunan doh lembut. Canai adunan ikut size loyang anda. ketepikan.
Untuk topping hiris sosej dan fillet ketam tadi dan nenas tadi potong kecil2. tuang sos keatas adunan doh tadi, kalau suka banyak sos letaklah lebih terpulang pada selera masing2. Then letak sosej,fillet dan nenas tadi. Keju kalau yang jenis buku parut atau hiris2 tipis dan tabur atas topping tadi. Bakar pada suhu 130-170 drjah selsius ikut oven memasing la. Dan dlm masa 20-30 minit. Kalau panas 130 ke atas lebihkan masa la sehingga keju cair dan tepi roti perang2 dah.
Dan kalau guna pemanggang ajaib api kecil jak and 15 minit jak dah masak. Selamat mencuba.
Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k..
ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi..
Bahan-bahan doh@adunan roti :
- 1 cwn tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya
- 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air
- 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar
- secubit garam
Bahan-bahan topping :
- sosej
- fillet ketam
- sos spageti @ sos cili @ sos tomato ( guna sos yg ada kat rumah )
- nenas dlm tin ( i guna 2 kepingje )
- keju mozarella
Method
Dalam satu bekas adun sebati untuk membuat doh. sekiranya adunan melekat tambah sedikit tepung dan sebaiknya adunan doh lembut. Canai adunan ikut size loyang anda. ketepikan.
Untuk topping hiris sosej dan fillet ketam tadi dan nenas tadi potong kecil2. tuang sos keatas adunan doh tadi, kalau suka banyak sos letaklah lebih terpulang pada selera masing2. Then letak sosej,fillet dan nenas tadi. Keju kalau yang jenis buku parut atau hiris2 tipis dan tabur atas topping tadi. Bakar pada suhu 130-170 drjah selsius ikut oven memasing la. Dan dlm masa 20-30 minit. Kalau panas 130 ke atas lebihkan masa la sehingga keju cair dan tepi roti perang2 dah.
Dan kalau guna pemanggang ajaib api kecil jak and 15 minit jak dah masak. Selamat mencuba.
Comments
salam kenal, singgah dan follow
www.mamaniza.com
kereta sewa
car rental kuala lumpur
car rental KL