ASSALAMMUALAIKUM..
Selamat malam semua, siang tadi sibuk buat kuah kacang untuk bestpren suami i, untuk 50 orang u olls..sebenarnya 1st time masak kuah kacang sebanyak ini..tapi alhamdulillah cukup rasanya coz time wat open house awal raya aritu i buat x sampai 2 kg daging untuk tetamu dkt2 50 i agak le..and kuah kacang berbaki,,so kali ni, i dengan berani matinya estimated bahan2 lebih dari yang i masak sebelum ni,,dan ini adalah resepi yang sangat simple bagi mereka yang x lengkap rempah ratus kat rumah tu mcm i... ( maklum, tinggal dalam estet ).
Dan semoga tetamu kawan suami i berpuas hati dengan kuah kacang tersebut,,tapi i janji if u ools try ni resepi inshaAllah menjadi dan sedap, daging pun lembut jak ( slang sabahan sikit)..^_^
So jom semak resepi...
Bahan-bahannya ialah :
- 2 kg Daging lembu (ayam pun bole) di potong kecil2 ( rebus setengah masak )
- 1 kg Kacang tanah(goreng dan kisar halus)
- 300gm lada kering ( rebus, cuci, kisar halus)
- 10 ulas bawang merah *
- 5 ulas bawang putih *
- 2 inci halia*
- 2 inci lengkuas*
- air asam jawa 1/2 cawan
- Minyak untuk menumis
- garam dan gula
Methodnya...
Tumis bahan2 yang dikisar dan bertanda * kecuali kacang tanah...kemudian masukkan daging masak sebentar,,bila dah pecah minyak masukkan kacang tanah, air asam jawa,,kalau pekat tambah sedikit air,,ikut sukala nak pekat atau kurang pekat,,akhir sekali perasakn dengan garam dan gula ikut rasa lidah masing2,,bab ni i sukar nak explain coz x kira tadibeberapa banyak ukuran garam dan gula di letak coz kalau x rasa lagi masin n manisnya bole tambah sikit2,,,kuah ni kalau manis lagi sedap, kata orang putih ada kick gitu...??? okay harap anda maafkan saya kerana tak dapat bagi ukuran perasanya...
okay selamat mencuba,,,,
Selamat malam semua, siang tadi sibuk buat kuah kacang untuk bestpren suami i, untuk 50 orang u olls..sebenarnya 1st time masak kuah kacang sebanyak ini..tapi alhamdulillah cukup rasanya coz time wat open house awal raya aritu i buat x sampai 2 kg daging untuk tetamu dkt2 50 i agak le..and kuah kacang berbaki,,so kali ni, i dengan berani matinya estimated bahan2 lebih dari yang i masak sebelum ni,,dan ini adalah resepi yang sangat simple bagi mereka yang x lengkap rempah ratus kat rumah tu mcm i... ( maklum, tinggal dalam estet ).
Dan semoga tetamu kawan suami i berpuas hati dengan kuah kacang tersebut,,tapi i janji if u ools try ni resepi inshaAllah menjadi dan sedap, daging pun lembut jak ( slang sabahan sikit)..^_^
So jom semak resepi...
snap dlm bekas pun bole la kan... |
Bahan-bahannya ialah :
- 2 kg Daging lembu (ayam pun bole) di potong kecil2 ( rebus setengah masak )
- 1 kg Kacang tanah(goreng dan kisar halus)
- 300gm lada kering ( rebus, cuci, kisar halus)
- 10 ulas bawang merah *
- 5 ulas bawang putih *
- 2 inci halia*
- 2 inci lengkuas*
- air asam jawa 1/2 cawan
- Minyak untuk menumis
- garam dan gula
Methodnya...
Tumis bahan2 yang dikisar dan bertanda * kecuali kacang tanah...kemudian masukkan daging masak sebentar,,bila dah pecah minyak masukkan kacang tanah, air asam jawa,,kalau pekat tambah sedikit air,,ikut sukala nak pekat atau kurang pekat,,akhir sekali perasakn dengan garam dan gula ikut rasa lidah masing2,,bab ni i sukar nak explain coz x kira tadibeberapa banyak ukuran garam dan gula di letak coz kalau x rasa lagi masin n manisnya bole tambah sikit2,,,kuah ni kalau manis lagi sedap, kata orang putih ada kick gitu...??? okay harap anda maafkan saya kerana tak dapat bagi ukuran perasanya...
okay selamat mencuba,,,,
Comments