Skip to main content

DAGING GORENG KICAP DAN SAYUR KANGKUNG MASAK BELACAN

ASSALAMMUALAIKUM..

Salam syawal kerana hari ini dah masuk 23 syawal,,ada 7 hari lagi kita berada dalam bulan syawal. Maknanya hari2 yang terakhir ini ramailah orang akan berpusu-pusu mengadakan jamuan rumah terbuka..wahh ayat ku..he..apapun pastikan kita menjaga pemakanan kita di waktu2 perayaan begini dan jangan ter'over' makan ya..bukan sahaja badan berat akan bertambah tapi takut2 penyakit lain akan timbul..kata nabil lu pikirla sendiri,,,hee

Okeh jom semak menu tengahari i tadi untuk suami tercinta..jiwang2 skit..hee



Bahan2 Daging Goreng Kicap :

- Daging batang pinang ( tak sampai 1/2 kilo i agak )
- 1 sudu teh kicap pekat*
- 1 sudu teh cuka makan*
- 1 sudu teh serbuk lada hitam*
- 1 sudu teh rempah kari ayam@daging*
- 1 sudu teh serbuk kunyit*
- 2 biji lada hijau di hiris
- 1 biji bawang besar dihiris
- 2 ulas bawang putih dikisar
- 2 ulas bawang merah dikisar
- 1 inci halia dikisar
- sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan serbuk perasa

Method :

Daging dihiris tipis dan perap bersama bahan bertanda*..perap 10-15 minit.
panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan2 dikisar..kemudian masukkan daging yang diperap tadi. Tumis sehingga daging masak dan lembut ( petua nak lembutkan daging @ x liat campurkan 1 sudu teh soda bikarbonat,jangan banyak nanti pahit pula daging tu)
Perasakan dan masukkan lada dan bawang besar yang dihiris, gaul sebati kemudian tutup api. Sedia untuk dihidang.

Bahan2 Sayur Kangkung Masak Belacan :

- Seikat sayur kangkung ( i punya segar dari ladang ya, nak masak baru petik kat batas tepi rumah)
- Sedikit ikan bilis ( agak2 ikut kesukaan korang,i sekadar untuk sapak2 je..(bahasa org kampung)
- 1/2 inci belacan
- 2 ulas bawang putih
- beberapa biji cili padi ( ikut kepedasan yg disukai )
- 1 sudu teh sos tiram
- garam dan serbuk perasa
-sedikit minyak untuk menumis

Method :

Sayur tadi potong2 dan cuci. Tumbuk lumat ikan bilis, belacan, bawangputih, cili padi. Panaskan kuali dan tumis bahan yang ditumbuk tadi. Dah naik bau masukkan sayur masak sehingga layu sedikit dan masukkan sos tiram dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Matikan api dan hidangkan. Selamat mencuba!!




Comments

Popular posts from this blog

Ayam Buttermilk dan Buncis Goreng

Assalammualaikum kpd semua bloggers. Semoga Hari ni lebih baik dari kelmarin ya. First thing bila dah terbangun sebelum solat subuh ucapkan Alhamdulillah dan doa bangun tidurlah. Alhamdulillah awal pagi ni bila buka tingkap ruang tamu terpegun sekejap dengan keadaan di luar yang diselaputi kabus sejuk. Mungkin sebab semalam tiba-tiba angin kuat dan hujan lebat turun. Terfikir juga mungkin ini serpihan atau'ekor-ekor' taufan melor yang dikatakan akan melanda pantai barat sabah. Tapi kami ni di pantai timur??haaa....achaner tu johan????eh salah...sorry johan...xda kaitan ya..hahah Okaylah lari tajuk pula kan. Saya nak kongsi resepi makan tengahari kemarin. Kepada peminat Ayam buttermilk ni bolehlah cuba masak sendiri di rumah ya. Senang jak ni. Cuma jangan keliru dengan ayam masak butter ya. Menu lebih kurang sama cuma perbezaannya yang ini versi berkuah dan tiada telur yang digoreng jadi serbuk2 ka,,ntah apa nak sebut tu ala mcm yang selalu ada dekat restoran seafood tu. Maybe...

Pizza simple dan mudah

Assalammualaikum semua... Okay hari ni nak share resepi yang pizza yang mudah dan kiranya i buat eksperimen la tapi alhamdulillah menjadi. Eksperimen itu ialah i buat doh pizza tanpa menggunakan yis untuk mengembangkannya. Akan  tetapi i guna baking powder u olls..dan kalau menggunakan BP ni kita x perlu menunggu doh naik @ kembang. Boleh trus letak topping dan ia akan naik sendirinya bila dah di bakar dalam oven. Dan satu lagi info yang mungkin ada yang tak tahu ialahbagi mereka yang tidak ada oven tapi ada pemanggang ajaib tu pun bole bakar pizza just kecikkan apinya k.. ok malas nak taip panjang2 ni mari semak resepi.. Bahan-bahan doh@adunan roti : - 1 cwn tepung gandum - 1 tsp baking powder - 2 sudu mkn minyak jagung@minyak zaitun@minyak apa yg ada kat rumah ya - 3 sudu mkn air @ tambah ikut adunan kita kalo masih keras tambah sdikit air - 1@2 sudu makan susu manis@susu cair@susu segar - secubit garam Bahan-bahan topping : - sosej  - fillet ketam - sos...

Peristiwa di akhir kehamilan

Assalamualaikum dan salam takziah pada rakyat sarawak khusunya krn telah kehilangan pemimpin pertama mereka kelmarin. Nampaknya ini entri pertama saya pada tahun 2017 ni. Almaklum lama tak 'mengentri' ni bukan apa, melayan keadaan diri yang 1st time mengandungkan anak pertama alhamdulillah. Kadang2 ja buka blog ni tapi takda mood nak berblog. Paling2 pun menggugel jak pasal2 kehamilan. Kali ni baru ada kekuatan dan semangat nak menaip-naip walaupun dah sarat2 ni. Alhamdulillah kandungan dah masuk 36 minggu maknanya tinggal menunggu hari2 kelahiran dan pertemuan pertama dengan our beloved ones keluar. Eksaited dan berdebar pun ada juga. Tapi lebih kepada tak sabar-sabar nak melalui saat2 yang mendebarkan itu. Bukanlah i tak takut atau trip berani tapi awal2 lagi dah setkan minda ni setiap kelahiran itu sememangnya akan melalui kesakitan samada sikit atau banyak. Dan paling utama ketika ini banyak2kan berzikir dan berdoa dan yakin dengan pertolongan Allah apabila saat itu tel...